Τα μικρά μυστικά της Champagne

{
}

Champagne, το λαμπερότερο κρασί του κόσμου, το κρασί των αστέρων και των αστεριών, το κρασί των ονείρων και της πολυτέλειας. 

Πώς όμως κρατά τα σκήπτρα εδώ και αιώνες; Πώς καταφέρνει η σαμπάνια να είναι το απόλυτα επιθυμητό κρασί ανά την υφήλιο, σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία; 

 

Η συνάντηση με τον Δημήτρη Σκουτέλα, σύμβουλο αμπελουργίας- οινοποιίας του Γαλλικού υπουργείου γεωργίας στην Cote de Bar, μία από τις ζώνες της Champagne, μας έλυσε πολλές απορίες. Συναντηθήκαμε στην κάβα Οινοφιλία για να δοκιμάσουμε σαμπάνιες μικρών παραγωγών, που επέλεξε ο Δημήτρης για τους φίλους του. «Η σαμπάνια δεν είναι μόνο ένα προϊόν πολυτελείας από μεγάλους οίκους όπως νομίζουμε. Παράγεται από χιλιάδες μικρούς παραγωγούς, που ζουν τις οικογένειές τους απ' αυτό. Από τα 33.500 εκτάρια της Champagne τo 90% ανήκει σε οικογένειες και μόνο το 10% στα μεγάλα Maison» μας βάζει στο κλίμα ο Δημήτρης.

 

image

 

15.000 μικρούς παραγωγούς έχει η Champagne με μέσο όρο 20 στρέμματα αμπελιών. Στην αρχή της σαιζόν υπογράφουν τα συμβόλαια πώλησης μέρους των σταφυλιών με τους μεγάλους οίκους και με το υπόλοιπο παράγουν τις δικές τους σαμπάνιες. Το συνδικάτο και οι φορείς φροντίζουν να διατηρείται υψηλή η τιμή των σταφυλιών, 5 ευρώ/κιλό, ενώ σε καλύτερες περιοχές, όπως η Cote de Blanc, φτάνει τα 6 ευρώ.

 

Ο Etienne Doue έχει 70 στρ. κοντά στην Troyes και η Cuvee Reserve Brut από Chardonnay είναι ευχάριστη, λεμονάτη με ξύσμα πορτοκαλιού. Την ίδια έκταση έχει και το Κτήμα Arnoult-Ruelle που πουλάει σταφύλια στις Moet, Taittinger και Veuve Clicquot. To blend από Chardonnay του 2012, ’13 και ’14 προσφέρει ώριμα φρούτα, ζύμες, brioche, σε απόλυτη ισορροπία με την έντονη οξύτητά του.

 

image 

 

«Οι επιτρεπόμενες ποικιλίες για την σαμπάνια είναι 7 αλλά αρκετοί παραγωγοί ξεφεύγουν πια από το τυπικό Blend Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Θέλουν να εκμεταλλευτούν το terroir με τον καλύτερο τρόπο. Τελευταία έγινε της μόδας το Pinot Blanc, επειδή δίνει πιο εξωτικά αρώματα» εξηγεί ο Δημήτρης.

 

Το Celles sur-Ource είναι χωριό γνωστό για το Ρinot Blanc και τα αμπέλια του Gautherot σχεδόν 60χρονα. Δοκιμάζουμε την σαμπάνια του, από Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Blanc. Έντονη η παρουσία του ροδάκινου στη μύτη, στο στόμα μεστή με έντονο αφρισμό. Το Arnault-Ruelle έχει τα κατάλληλα αμπελοτόπια και ποντάρει στο Pinot Meunier, παρ’ όλο που είναι δυσκολότερο στην καλλιέργεια από Pinot Noir και Chardonnay. Η Initiale από 100% P. Menier έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κομψά φρούτα, γλυκό μπισκότο και ένα τριανταφυλλένιο άγγιγμα, σαν ζάχαρη άχνη, όπως σωστά παρατήρησε κάποιος. Κατόπιν μια Blanc de noir Millesime 2010 από Pinot Noir του ίδιου οινοποιείου. Τονισμένη οξύτητα, ζουμερό κόκκινο φρούτο, ψωμί, μοσχοκάρυδο και ωραία επίγευση.

 

image

 

Καθώς οι καιρικές συνθήκες στην Champagne δεν είναι ευνοϊκές, τα αμπέλια κινδυνεύουν από παγετούς και βροχές. Φέτος υπήρξαν περιοχές που έχασαν το 70% της σοδειάς. Γι αυτό τον λόγο οι παραγωγοί κρατάνε μέρος του κρασιού βάσης για blend με επόμενες χρονιές. Οι κανόνες για την διαχείριση της παραγωγής μπήκαν από τις αρχές του περασμένου αιώνα και ακολουθούνται πιστά από όλους. Η ημερομηνία τρύγου αποφασίζεται για όλο το χωριό κι όχι από κάθε παραγωγό. Ανάλογα με τις πωλήσεις της περασμένης χρονιάς αποφασίζεται πόση θα είναι η παραγωγή και πόσο κρασί βάσης θα μείνει για επόμενες χρονιές. Ο κεντρικός φορέας ελέγχει όλη την ζώνη για να μην χάσει την ποιότητα και την αξία της.

 

«Ακολουθώντας περιορισμούς και κανόνες οι παραγωγοί έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη γη και την αξία της, παρά τις πιέσεις από τους μεγάλους. Ελέγχονται ακόμα και μετά την κυκλοφορία του προϊόντος. Γευσιγνωστικά panel όλων των φορέων δοκιμάζουν σαμπάνιες της αγοράς και αν διαπιστώσουν πρόβλημα γίνονται συστάσεις στον παραγωγό ενώ σε έσχατη περίπτωση ίσως σταματήσουν και την κυκλοφορία του προϊόντος» λέει ο Δημήτρης.

 

image

 

Κι ας μη φανταζόμαστε ότι επειδή παράγουν σαμπάνια οι οινοποιοί κάθονται περιμένοντας τις πωλήσεις. Είναι άνθρωποι της γης που θα πάνε να πουλήσουν το αγαθό τους όπως όλοι. Ιδίως τον Δεκέμβριο φορτώνουν το φορτηγάκι τους και ταξιδεύουν στη Ν. Γαλλία, στη Βρετάνη, στο Μπορντώ για να συναντήσουν πελάτες και να πουλήσουν. Υπολογίζεται ότι το καθαρό κέρδος από 10 στρ. αμπελώνων είναι γύρω 20.000 ευρώ. Μεγάλο πρόβλημα παρουσίαζε η μεταβίβαση της γης από τον γονιό στα παιδιά, καθώς οι υψηλοί φόροι ανάγκαζαν κάποιους να πουλάνε τη γη. Η λύση βρέθηκε, αν τα παιδιά εγγράφονται ως νέοι αγρότες η κληρονομιά φορολογείται λιγότερο.

 

Ο Pascal Morel δουλεύει τα αμπέλια με τα παιδιά του στο χωριό Le Ryceys, γνωστό για τo Pinot Noir του. H κλασική ετικέτα του Μorel με 70% Pinot Noir έχει κεράσια, βύσσινα αλλά και αποξηραμένα φρούτα, πλαισιωμένα με αρώματα φρεσκοψημένου κέικ. H Rose Morel παράγεται με αφαίμαξη Pinot Noir κι όχι με μίξη λευκού και κόκκινου κρασιού. Δοκιμάσαμε blend του 2011, ’12 και ’13 με τα χαρακτηριστικά μιας κόκκινης Βουργουνδίας. Πρωταγωνιστής το βύσσινο και τα φρούτα του δάσους, μια πικάντικη σαμπάνια με ακαταμάχητο χαρακτήρα που σε προκαλεί για δεύτερο ποτήρι. Αποχαιρετάμε την οικογένεια Morel με την Cuvee Gabriel του 2006 από 60% Chardonnay και 40% P.Noir. Μύτη ονειρική με εσπεριδοειδή, ροδάκινο, αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα και φουντούκια. Κομψές φυσαλίδες, στόμα με κρεμώδη υφή και ένταση. Μία δυναμική και παράλληλα κομψή κυρία της Champagne. To 2006 όπως και το ’08 είχαν μεγάλη δυναμική παλαίωσης όπως μας εξηγεί ο ξεναγός μας.

 

image

 

Η Champagne βρίσκεται τώρα σε μια περίοδο ανακατατάξεων λόγω της νέας αξιολόγησης των αμπελώνων, με την προοπτική να ενταχθούν καινούργιοι και να εξαιρεθούν παλιοί μη ποιοτικοί. Έχει κάνει όμως και μια τεράστια «πράσινη στροφή» προς την αειφόρο ανάπτυξη και την βιολογική καλλιέργεια. Η Champagne αποφάσισε να κάνει τη δική της πιστοποίηση δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους αμπελουργούς. Έτσι οι μεγάλοι οίκοι θα αγοράζουν πιο ακριβά τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας.

 

Η κουβέντα ήρθε και στο zero dosage ή brut nature, που φαίνεται να είναι της μόδας. Έτσι χαρακτηρίζονται οι σαμπάνιες με σάκχαρα έως 3 γρ/λίτρο, δηλαδή μόνο με τα σάκχαρα του σταφυλιού. Ο έμπειρος οινολόγος πιστεύει ότι αυτές οι σαμπάνιες ήρθαν να καλύψουν ένα μέρος των καταναλωτών αλλά είναι μια τάση που θα περάσει. Χρειάζεσαι πολύ ώριμο φρούτο στο αμπέλι για να καταφέρεις μια Brut nature με ισορροπία.

 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τον Δημήτρη Σκουτέλα με Perrier-Jouet Grand Brut, μια βουτυρένια ντίβα από το Epernay.

 

A la votre santé!

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ