Η Κυδωνίτσα… στα άκρα

{
}

«Τοίς τολμώσιν η τύχη ξύμφορος» έλεγε ο Θουκυδίδης. Ο Γιώργος Τσιμπίδης εκτός από τόλμη πρόσθεσε σκληρή δουλειά, πείσμα, επιμονή και όραμα για να καταφέρει να αναδείξει μια ξεχασμένη ποικιλία. Η Κυδωνίτσα της Λακωνικής γης του χαμογέλασε, αφέθηκε στα χέρια του και έδωσε κρασιά άξια βραβείων. Ο Jose Vouillamoz, o γνωστός γενετιστής σταφυλιών, την θεώρησε μια από τις ποικιλίες που μπορεί να εκπλήξουν στο μέλλον.

 

Ο Γιώργος Τσιμπίδης επιμένει ότι δοκιμάζοντας λίγες ρόγες της πείθεσαι αμέσως πως βγάζει καλό κρασί. Μετά από τόσα χρόνια αφοσίωσης ξέρει καλά την ποικιλία και σέβεται τις ιδιαιτερότητές της. Δεν είναι πολύ παραγωγική, οξειδώνεται εύκολα, χάνει τα αρώματά της, θέλει συγκεκριμένες θερμοκρασίες, εδάφη και δουλειά στο αμπέλι. Στα χέρια του η ατίθαση Κυδωνίτσα δίνει κρασιά με προσωπικότητα σε πολλά διαφορετικά στυλ.

 

 image

 

Από το 1997, που ίδρυσε την Οινοποιητική Μονεμβασιάς μαζί με την γυναίκα του την Έλλη, ο Τσιμπίδης διατηρεί το ίδιο πάθος για τον τόπο του και τις γηγενείς ποικιλίες. Το πάθος που τον οδήγησε και στα χνάρια του φημισμένου οίνου Malvasia και έφερε την αναγνώριση του ως οίνο ΠΟΠ το 2010.

 

Η Κυδωνίτσα συμμετέχει στο συναρπαστικό Malvasia μαζί με Ασύρτικο, Ασπρούδες και τουλάχιστον 51% Μονεμβασιά. Ένα γλυκό κρασί που ακόμα και μία γουλιά μένει αξέχαστη.

 

Βέβαια η μεγάλη αναγνώριση της Κυδωνίτσας ήρθε με την μονοποικιλιακή οινοποίησή της. Μια έκρηξη από γλυκά αρώματα ανθέων, αχλαδιού, πεπονιού και του χαρακτηριστικού ψημένου κυδωνιού δένουν με την οξύτητα και το πλούσιο με ελαφρά λιπαρότητα στόμα. Υπάρχει όμως και η ημίγλυκη πλευρά της, ο Ανθοσμίας. Τα αρώματα της ποικιλίας ντύνονται με ελαφρά γλυκύτητα, η οξύτητα διατηρείται, το στόμα στρογγυλεύει και η επίγευση γοητεύει. Ένα πραγματικά κομψό, δροσερό κρασί, καθόλου «ζαχαρένιο» που ταιριάζει όμορφα ακόμα και με πικάντικα μεζεδάκια.

 

Ο Μαλεάτης είναι η ξηρή εκδοχή του blend του Malvasia από Κυδωνίτσα, Μονεμβασιά, Ασύρτικο. Ένας κήπος από εσπεριδοειδή στο ποτήρι από ένα απίστευτο value for money κρασί. Η πίστη του οινοποιού στην ποικιλία τον οδήγησε στο επόμενο βήμα. Συνοινοποίηση Κυδωνίτσας με Ασύρτικο, δουλειά με τις οινολάσπες για τους ‘300’, ένα λευκό με φρεσκάδα και κομψότητα, που αγαπάει τα θαλασσινά και φλερτάρει τα λαδερά και λεμονάτα πιάτα.

 

image

 

Κι ενώ εμείς πιστεύουμε ότι έχει φτάσει την Κυδωνίτσα στα άκρα, ο Γιώργος Τσιμπίδης λέει πως έχει κι άλλα σχέδια αλλά περιμένει πρώτα να τελειώσει το καινούριο οινοποιείο.

 

Όσοι βρεθείτε στης Μονεμβασιάς τα μέρη γνωρίστε την ζεστή φιλοξενία της οικογένειας Τσιμπίδη και υψώστε ένα ποτήρι Κυδωνίτσα μαζί με τους ανθρώπους που την ανέδειξαν.

 

 
Οινοποιητική Μονεμβασιάς, Βελιές Μονεμβασίας Τ/27320-53096, www.malvasiawines.gr.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ