Για όλα φταίει το Syrah

{
}

«Για όλα φταίει το Syrah. Χάρη σ’ αυτό φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα και θέλουμε να μοιραστούμε τη χαρά μαζί σας» είπε ο Απόστολος Μούντριχας, κάνοντας μια μικρή εισαγωγή για την πορεία του Κτήματος Αβαντίς. Στο Tudor Hall του King George φίλοι και συνεργάτες του Απόστολου και της Λένγκας μαζεύτηκαν για να γιορτάσουν τα πρόσφατα βραβεία για το Άγιος Χρόνος αλλά και τις 22 σοδειές που συμπλήρωσε το κτήμα από την πρώτη εμφιάλωση του το 1994. Η επίπονη και χρονοβόρα επιλογή των σωστών κλώνων Syrah ήταν η σημαντικότερη δουλειά που έγινε, όπως τόνισε ο Γιώργος Κοτσερίδης, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης από το ξεκίνημα.

 

Στοχεύοντας στον πλούτο του Νέου Κόσμου και την κομψότητα του Ροδανού, πρόσθεσαν 8% Viogner και το αποτέλεσμα άρεσε. Κάνουν τρύγο και συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών και ωρίμαση για 14-16 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. «Τα μεγάλα κόκκινα γίνονται στο αμπέλι. Προσπαθούμε το ανθρώπινο χέρι να συμβάλει όσο το δυνατόν λιγότερο στο κρασί» εξήγησε ο οινοποιός. Και συμπλήρωσε. «Εμείς είμαστε οι ταχυδρόμοι της γης και μεταφέρουμε το μήνυμά της στο μπουκάλι».

 

Ο Άγιος Χρόνος από το 2005 ως το 2012 ευλόγησε τα ποτήρια μας, πάντα με τη διακριτική φροντίδα του sommelier Ευάγγελου Ψωφίδη, και συνόδευσε αρμονικά τα πιάτα του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου. Κάθε χρονιά και μια έκπληξη, που βάζει το λιθαράκι της σε μια μεγάλη πορεία. Από το ζωντανό στόμα του ΄05 με τις δυνατές τανίνες, στο εντυπωσιακό ΄07 με το μακρύ μέλλον ως το ζουμερό, φρουτώδες 2012.

 

image

 

Αλλά ο Απόστολος και η Λένγκα είχαν κι άλλες εκπλήξεις. Το οινοποιείο τους φτιάχνεται στη Σαντορίνη, δίνοντάς τους τον απόλυτο έλεγχο στα κρασιά τους. Ένα όνειρο που ξεκίνησε το 2012 με την πρώτη οινοποίηση Ασύρτικου, τα Δελφίνια.

 

Το ΄13 έγινε η πρώτη ωρίμαση για 9 μήνες σε βαρέλια 1,5 τόνου. Άφουρα λένε οι Σαντορινιοί τα ξύλινα αυτά βαρέλια κι έτσι βαφτίστηκε και το κρασί. Εσπεριδοειδή, ξερά βερίκοκα, ορυκτός χαρακτήρας, στόμα πλούσιο με βανίλια και ξηρούς καρπούς και θαυμάσια ισορροπία διακρίνουν το Άφουρα 2013. Δίπλα σ’ αυτό τον ογκόλιθο, το λεμονάτο 2016 φέρνει την θαλάσσια αύρα της Σαντορίνης. Το κάλεσμα του Απόστολου Μούντριχα και της Λένγκας Γρηγοριάδου ήταν ένα ταξίδι από την Εύβοια ως την Σαντορίνη, με κρασιά που αφήνουν το στίγμα τους στο χρόνο. Ένα ξόρκισμα στη μιζέρια των καιρών μας.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ