Από τη Σόφια με βραβεία

{
}

Τα ελληνικά κρασιά έλαμψαν γι άλλη μια φορά στο 6ο Βalkan International Wine Competion. 

Η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW μετρούσε μεγάλα ονόματα του κρασιού. 4 Masters of Wine, η πρόεδρος της Ένωσης Sommelier Γερμανίας, γνωστοί οινογράφοι και πολλές ακόμα προσωπικότητες. Από τα Trophy, τα μεγάλα βραβεία, η χώρα μας απέσπασε τα εξής:

 

Τrophy για γλυκό κρασί στην Οινοποιητική Μονεμβασιάς για την Μalvasia 2012

 

Τrophy για Ροζέ στο Κτήμα Α για το Ροζέ 2016

 

Τrophy για γλυκό κρασί από γηγενή ποικιλία στο Κτήμα Σιγάλα για το Vinsanto 2009

 

image

Κωσταντινος Λαζαράκης και Παναγιώτα Καλογεροπούλου από το Κτήμα Σιγάλα

 

Όσο για τα Χρυσά Μετάλλια τα ελληνικά κρασιά πήραν 12, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Περισσότερα όμως και από προηγούμενες χρονιές, καθώς το 2016 ήταν 9 και 7 το 2015.

 

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το επίπεδο των ελληνικών κρασιών. Πραγματικά ξεχωρίζουν κι άκουσα μόνο θετικά σχόλια από τους κριτές» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW. image

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός πως δίπλα στα μεγάλα, γνωστά οινοποιεία Γεροβασιλείου, Κτήμα Α, Σιγάλα διακρίθηκαν και μικροί οινοποιοί, όπως ο Σαμαρτζής με χρυσό για το ροζέ Δυο Ποτάμια 2016 και ο Μυλωνάς για το Late release Σαββατιανό 2013. Ο Σταμάτης Μυλωνάς έστειλε στον Διαγωνισμό δύο ετικέτες και βραβεύτηκαν και οι δύο. Το Σαββατιανό του Naked truth 2016 κέρδισε Ασημένιο Μετάλλιο. Επίσης το Late Release 2013 ήταν το μόνο ελληνικό λευκό παλαίωσης που βραβεύτηκε με χρυσό.

 

Εκτός από την αναγνώριση του Σαββατιανού, άλλη μία ελληνική ποικιλία έλαμψε. Το Ασπρούδι της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς πήρε χρυσό μετάλλιο όπως και το 300 το ίδιου οινοποιείου. Στα χέρια του Γιώργου Τσιμπίδη η ‘ταπεινή’ ποικιλία της Λακωνικής γης κατάφερε να αναδείξει τον λεπτό, φρουτώδη χαρακτήρα της και να ξεχωρίσει.

 

image

Αναστασία και Μαριαλένα Τσιμπίδη με το βραβείο!

 

Τα ελληνικά κρασιά μας χάρισαν ακόμα 20 Ασημένια Μετάλλια και 22 Χάλκινα.

 

image

Κωσταντινος Λαζαράκης -Galina Todorova Niforou

 

Η διοργάνωση του BIWC 2017 ήταν άψογη χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Galina Todorova Niforou και του επιτελείου της. Το Grand Τrophy του Διαγωνισμού πήρε το οινοποιείο Rumelia της Βουλγαρίας για το Mavrud Reserva 2013, ενώ το Βραβείο καλύτερου Βαλκανικού Οινοποιείου πήγε στο Cotnari από την Ρουμανία.

 

image

Βράβευση οινοποιείου Cotnari

 

Ο Διόνυσος μοίρασε τα δώρα του απλόχερα σ’ όλη την Βαλκανική χερσόνησο κι ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός στο μέλλον. Κάτι ήξερε ο Σαββόπουλος όταν έγραφε το πολυτραγουδισμένο «Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε».

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ