On the road #8

{
}

Στο θρυλικό έργο του Kέρουακ ο ήρωας ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι στους αυτοκινητόδρομους της Αμερικής. Με μπόλικη τζαζ, ποίηση και ποτά μας μπάζει στον γοητευτικό κόσμο των beatniks.

 

Το δικό μας On the road μας φέρνει στα αγαπημένα στέκια του κρασιού. Οι άνθρωποι που έστησαν και δουλεύουν τα Wine bars είναι στην πλειοψηφία τους λάτρεις του κρασιού και ως γνήσιοι οπαδοί του Διόνυσου, ανήσυχοι. Τριγυρνάμε λοιπόν στους χώρους του κρασιού για να μαθαίνουμε τι καινούριο ετοιμάζουν, ποιες οι εκπλήξεις και οι ανακαλύψεις τους, πώς θα μας οδηγήσουν βαθύτερα στην γοητεία του κρασιού.

Το να ανοίξεις μαγαζί στην Μπενάκη το 2011, με πρεζόνια και απόκληρους γύρω, ήταν τρέλα. Το να είναι wine bar πλησίαζε την ουτοπία. Ήταν όμως το όμορφο κτίριο του 1880 που τραβούσε με τη γοητεία του τον Νεκτάριο Κεφαλά. Στεκόταν επιβλητικό με σπαράγματα του μεγαλείου του μέσα σε μια υποβαθμισμένη ζώνη. Κάποιοι θα το θυμούνται ως club, το Factory. Χρειάστηκε πολλή δουλειά και κουράγιο για να μετατραπεί το αιωνόβιο κτίσμα στο Fabrica de Vino.

 

«Δούλευα χρόνια στην εστίαση και με το κρασί ασχολήθηκα συστηματικά από το 2006. Ήθελα στο Fabirca να βρίσκει ο κόσμος ποιοτικό, εμφιαλωμένο κρασί σε προσιτές τιμές. Να ξεφύγει ο κόσμος από το χύμα. Να ανακαλύψει μέσα από τα ποτήρια την μαγεία του κρασιού και κυρίως τον πλούτο του ελληνικού κρασιού» λέει ο Νεκτάριος.

 

image

 

Επιμελείται προσωπικά τη λίστα, επιλέγοντας τους 130 περίπου παραγωγούς, και θέλει να εκπαιδεύει ο ίδιος το προσωπικό. Η έφεσή του είναι οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί και οι γηγενείς ποικιλίες. Φέτος έδωσε μεγάλο βάρος στις Μαλαγουζιές, για να τις γνωρίσουν οι πελάτες σε όλο τους το μεγαλείο. Στη λίστα προστέθηκαν οι ενότητες των natural και orange wines και οι οινικές αποκαλύψεις δηλαδή ένα οινοποιείο με ένα κρασί. Υπάρχουν επίσης οι ζώνες για δοκιμή των κρασιών μιας οινικής περιοχής. Για παράδειγμα 12 Νεμέες και 11 Ξινόμαυρα Νάουσσας.

 

Αγοράζοντας κατευθείαν από τα οινοποιεία ο Νεκτάριος Κεφαλάς προσπαθεί να έχει μια καλή γκάμα από το καθένα κι όχι μόνο τα πιο ευπώλητα κρασιά τους. Έτσι φαίνεται η συνολική δουλειά του παραγωγού.

 

image

 

«Το κρασί ήταν και είναι λαϊκό ποτό. Ήθελα το μαγαζί να είναι προσιτό, πιο λαϊκό. Να μη φοβάται ο κόσμος να ρωτήσει, να γευτεί, να απορρίψει. Χαίρομαι που οι πελάτες έχουν στραφεί στο ποιοτικό και πιο ακριβό κρασί. Τα πρώτα χρόνια ο κύριος όγκος φιαλών που πουλούσαμε ήταν στα 19-19,50 ευρώ. Τώρα ο μέσος όρος ανέβηκε στα 25-28 κι όχι από τιμολογιακή αύξηση. Το κοινό μαθαίνει και περνάει σιγά-σιγά σε άλλη κατηγορία κρασιών. Άλλη μια απόδειξη αυτού είναι η λίστα ποτηριών. Παλιά δεν είχαμε ποτήρι πάνω από 6 ευρώ. Σήμερα φεύγουν με άνεση τα ποτήρια των 10» εξηγεί ο ιδιοκτήτης.

 

Ο Νεκτάριος εκμεταλλεύτηκε τους χώρους του τεράστιου κτιρίου. Στο υπόγειο δημιούργησε την κάβα-κελάρι, μια οινική σπηλιά με σπιτίσια ατμόσφαιρα ανάμεσα στους πελώριους πέτρινους τοίχους. Παρασκευή και Σάββατο έχει live μουσική.

 

Πλάι στο wine bar λειτουργεί από πέρυσι η ‘ταβέρνα’, για όσους θέλουν πιο κλασσικό στρώσιμο τραπεζιού με το κρασί τους, με το ίδιο μενού του μπαρ και κάποια εμβόλιμα πιάτα.

 

Έτσι κι αλλιώς το Fabrica de Vino είχε πάντα ζεστή κουζίνα, ανοικτή στο βάθος του. Εκεί κάθε μεσημέρι ο Νεκτάριος στήνει την μπαμπαδίστικη κουζίνα του, δηλαδή το πιάτο ημέρας. Για τα υπόλοιπα του μενού φροντίζουν οι μάγειροί του.

 

image

 

«Έχω 3 παιδιά και όλο κάτι θα τους μαγείρευα. Αντί να το φτιάξω σπίτι το φτιάχνω εδώ για όλους. Ψαράκια από την διπλανή αγορά, όσπρια, πίτες» μας λέει. «Βέβαια οι σπεσιαλιτέ μας είναι η προβατίνα, φιλεταρισμένο μπούτι, και η μοσχίδα από τον Όλυμπο. Το φαγητό έχει ανέβει 50% τα τελευταία χρόνια. Κι εδώ πια επιλέγουν ακριβά πιάτα, όπως η μοσχίδα στα 19 ευρώ. Ο κόσμος θέλει να βγει μία φορά και να το ευχαριστηθεί. Και μη ξεχάσω το λουκάνικο από Νεμέα με ειδικό τρόπο παρασκευής. Δοκιμάστε το με Αγιωργίτικο και θα με θυμηθείτε».

 

Υπάρχουν φυσικά και οι οικονομικές επιλογές, όπως τα pinchos με ελληνικούς μεζέδες, που σκίζουν στο μπαρ. Το Fabrica de Vino είναι ο Νεκτάριος Κεφαλάς. Στην κουζίνα με την ποδιά, με το χαμόγελο και τα αστεία του, πίσω από το μπαρ μιλώντας για κρασιά, καλώντας φίλους για δοκιμές όταν το μαγαζί είναι κλειστό.

 

Αφήστε τον να σας ανοίξει την ‘μπαμπαδίστικη καρδιά του’ σε μυρωδιές και γεύσεις και θα περάσετε τέλεια. 

 

 
Fabrica de Vino, Εμ. Μπενάκη 3 Τηλ. 2103214148 Ανοικτά 12μ.μ.-1π.μ.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ