On the road #9

Αλέα το πιο παλιό και λαμπερό στέκι

{
}

Στο θρυλικό έργο του Kέρουακ ο ήρωας ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι στους αυτοκινητόδρομους της Αμερικής. Με μπόλικη τζαζ, ποίηση και ποτά μας μπάζει στον γοητευτικό κόσμο των beatniks.

 

Το δικό μας On the road μας φέρνει στα αγαπημένα στέκια του κρασιού. Οι άνθρωποι που έστησαν και δουλεύουν τα Wine bars είναι στην πλειοψηφία τους λάτρεις του κρασιού και ως γνήσιοι οπαδοί του Διόνυσου, ανήσυχοι. Τριγυρνάμε λοιπόν στους χώρους του κρασιού για να μαθαίνουμε τι καινούριο ετοιμάζουν, ποιες οι εκπλήξεις και οι ανακαλύψεις τους, πώς θα μας οδηγήσουν βαθύτερα στην γοητεία του κρασιού.

Έκλεισε 30 χρόνια λειτουργίας στον ίδιο χώρο, με το ίδιο ντεκόρ σε κόκκινο μαύρο και τις φωτογραφίες παλιών ηθοποιών στους τοίχους, χωρίς να ακολουθεί μόδες, σε μια πόλη που κάθε τι καινούριο και λαμπερό κερδίζει αμέσως τα φώτα της δημοσιότητας. Η Αλέα είναι το παλαιότερο και πιο καθαρόαιμο wine bar της Θεσσαλονίκης, άσχετα αν περιοδικά και sites πολλές φορές το αγνοούν. Ο δημιουργός της, Γιάννης Καλπαχίδης, δουλεύει με πάθος το κρασί κι έχει σταθερούς πελάτες, που ακολουθούν τις οινικές του αναζητήσεις.

 

«Ξεκίνησα σαν cafe-bar με 10 ετικέτες κρασιού τότε. Δούλευα τη Νάουσσα Μπουτάρη, Καλιγά, Χατζημιχάλη, το πρώτο Κτήμα Λαζαρίδη. Τα τελευταία 15 χρόνια έκανα στροφή στο κρασί. Αρχικά με 15-20 ετικέτες. Σέρβιρα Κτήμα Μερκούρη από τις πρώτες του εμφιαλώσεις και κρασιά του Σκούρα. Πάντα παρακολουθούσα το κρασί, αγόραζα κι αποθήκευα φιάλες. Έτσι η λίστα επεκτάθηκε και στον διεθνή αμπελώνα και κάποτε έγινε ‘ασυμμάζευτη’» θυμάται ο Γιάννης.

 

image

 

Η λίστα του εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή με 100 ετικέτες ερυθρών, 50 λευκών και 30 επιδόρπιων οίνων από Ελλάδα, περίπου 100 γαλλικών και 80 από τον διεθνή αμπελώνα. Τα ποτήρια είναι περίπου 20 με τιμές που κυμαίνονται από 6-12 ευρώ. Κάθε βράδυ ο Γιάννης ανοίγει την προσωπική του φιάλη, είτε μια πολύ παλιά χρονιά, είτε ένα κρασί που δεν κυκλοφορεί πια. Αυτό το ιδιαίτερο κρασί είναι για τον ίδιο και για τους μυημένους που μπαίνοντας θα ρωτήσουν «σήμερα τι πίνεις;» Την τελευταία φορά απολαύσαμε με τον Γιάννη ένα Montepulciano 2003 του Κτήματος Άλφα, από τις μόλις 300 φιάλες που είχε βγάλει τότε.

 

«Στη διάρκεια της βραδιάς ανοίγω κι άλλες φιάλες, ίσως όχι τόσο σπάνιες σαν την προσωπική, ανάλογα με τους πελάτες. Γι αυτό δεν συμπάθησα το coravin αν και ήμουν από τους πρώτους που το αγόρασαν. Όταν ανοίγω ένα ωραίο κρασί θέλω να το ευχαριστηθούμε όλοι».

 

image

 

Παλαιότερα το γαλλικό κρασί κυριαρχούσε στις προτιμήσεις των πελατών. Τώρα οι προτιμήσεις στρέφονται στο ελληνικό με μέσο όρο τα 35-45 ευρώ τη φιάλη. Με την τεράστια πείρα ο Γιάννης μπορεί άνετα να προτείνει το κατάλληλο κρασί ή ακόμα και να κατευθύνει τον πελάτη αν πάει για ‘λάθος’ επιλογή. Η φιάλη συνοδεύεται πάντα από ένα πιάτο. Θεσσαλονίκη είμαστε εξ άλλου, το ξεροσφύρι δεν πέρασε ποτέ.

 

Για φαγητό υπάρχει το πιάτο ημέρας και αρκετές επιλογές, όχι όμως μια στημένη λίστα εστιατορίου. Το μπουτάκι πάπιας κονφί, το αρνάκι στο φούρνο, τα κεφτεδάκια είναι αγαπημένα πιάτα στην Αλέα. Φυσικά υπάρχει πάντα το Jamon iberico και ποικιλία τυριών και αλλαντικών. Στα must τα μανιτάρια, που ο Γιάννης προμηθεύεται από συλλέκτες στα Πιέρια, κι όταν ρωτάνε για τη συνταγή απαντάει απλά: ‘τα καλομαγειρεύω’. Από τα καταπληκτικά πιάτα και το βελουδένιο carpacio πάνω σε πράσινη σαλάτα με διάφανες λωρίδες αγγουριού και κολοκυθιού, που συναγωνίζεται σε νοστιμιά το κρέας.

 

image

 

Μπαίνοντας στην Αλέα έχεις την αίσθηση ατμόσφαιρας film noir. Η μουσική jazz ή γαλλική, τα ράφια και οι προθήκες γεμάτες φιάλες, οι απλίκες, τα παλιά καθίσματα. Είναι σαν ταξίδι στον χρόνο. Ο Γιάννης Καλπαχίδης ανοίγει μπουκάλια στο bar φορώντας πάντα την μαύρη ποδιά. Η Νίκη, βοηθός του επί 18 χρόνια, σερβίρει με μπρίο και χαμόγελα. Στην Αλέα όλα είναι ίδια και τίποτα τυχαίο. Η σταθερότητα κι η ποιότητα μετράνε πάνω απ’ όλα.

 

Αφήστε τον κόσμο να χειροκροτεί τα πυροτεχνήματα και αφεθείτε στην γοητεία ενός κλασσικού wine bar. 

 

 
Αλέα, Ισαύρων 12, Θεσσαλονίκη. Τ/2310-281614.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ