Eric Taillet: O Πάπας του Pinot Meunier

{
}

Ο Eric Taillet, πρωτεργάτης και ιδρυτής του Ινστιτούτου Pinot Meunier μας μιλά για την δουλειά του. 

To Pinot Meunier, παρ’ όλο που συμμετείχε ανέκαθεν στην παραγωγή σαμπάνιας μαζί με το Chardonnay και το Pinot Noir, ήταν πάντα ο ‘φτωχός’ συγγενής. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα αλλά και οι επίμονες προσπάθειες των παραγωγών έβγαλαν το Pinot Meunier από την αφάνεια.

 

«Το ταξίδι με το Pinot Meunier είναι μια αναζήτηση της κομψότητας. Δίνει κρασιά φρουτώδη, πιο φινετσάτα σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες και η παλαίωσή του, αν δουλευτεί σωστά, είναι πολύ μεγάλη. Επιστρέφουμε σε παλιές μεθόδους, που είχαν ξεχαστεί, για να αναδείξουμε το P. Meunier» λέει ο Eric.

 

image

 

Aπό τα 110 στρέμματα αμπελιών του τα παλαιότερα είναι του 1956 ενώ τα υπόλοιπα περίπου 40 χρόνων. Υπάρχει κι ένα μικρό του 1902 που δίνει ακόμα σταφύλια. Δεν χρησιμοποιεί λιπάσματα ή παρασιτοκτόνα γιατί θέλει να σκληραγωγεί το αμπέλι. Δεν κόβει τα αγριόχορτα αλλά τα τσαλακώνει για να μην παίρνουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Την άνοιξη αφήνει τα βλαστάρια του P. Meunier να φτάσουν τα 2μ. και τα δένει στο σύρμα γιατί το κόψιμο προκαλεί στρες στο φυτό. Αφήνει μόνο τα μεγάλα φύλλα για καλό αερισμό, καθώς τα μικρά φύλλα απορροφάνε από το κλήμα συστατικά, τα οποία πρέπει να πηγαίνουν στην ωρίμανση των σταφυλιών. Η μέθοδος αυτή είναι χρονοβόρα και κοστίζει αλλά ανταποδίδει με υγιή, ώριμα σταφύλια. Εμπλουτίζει το έδαφος με μικροοργανισμούς, που το εξυγιαίνουν και βοηθάνε την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων.

 

«Εφαρμόζω την τεχνική αυτή 7 χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τώρα το χώμα μοσχομυρίζει, είναι ανάλαφρο, τριφτό. Το έδαφος είναι κυρίως άργιλος και πιο κάτω κιμωλία. Το P. Meunier αγαπάει την άργιλο, που βγάζει ορυκτότητα πιο ωραία από της κιμωλίας. Είναι πιο διακριτική με ελαφρά αρμύρα» εξηγεί ο οινοποιός.

 

image

 

Το Ινστιτούτο Pinot Meunier

 

Όταν ξεκίνησε το Ινστιτούτο οι παραγωγοί P. Meunier ήταν ελάχιστοι. Τώρα τα μέλη του είναι 10 με απαράβατο όρο να οινοποιούν μονοποικιλιακά P. Meunier. Με την δουλειά του Ινστιτούτου και την αναγνώριση της ποικιλίας από κοινό και sommelier, μεγάλοι οίκοι, συνεταιρισμοί και μικροί παραγωγοί άρχισαν να παράγουν μονοποικιλιακές σαμπάνιες από P. Meunier και να τις προβάλουν. «Το P. Meunier δεν σηκώνει λάθη. Έχω πιεί χάλια κρασιά από P. Meunier. Με σωστή οινοποίηση όμως τα κρασιά του, ακόμα κι αν δεν έχουν παλαιώσει, διακρίνονται για ωριμότητα και λεπτότητα. Το Chardonnay θέλει πολύ χρόνο για να δώσει τα χαρακτηριστικά αυτά, που το P. Meunier τα βγάζει γρήγορα. Και το Pinot Noir, που είναι πιο σκληρό και βαρύ, πρέπει να το περιμένεις πολύ. Το P. Meunier υπερέχει σε κομψότητα και αντέχει στο χρόνο. Οι παλιοί το ήξεραν αλλά δεν τολμούσαν να μιλήσουν. Υπήρχε μια ενοχή γύρω από την ποικιλία. Στο Ινστιτούτο ανοίξαμε σαμπάνιες P. Meunier του 1955 και ήταν φρεσκότατες. Υπήρχαν κι άλλες ποικιλίες στη Champagne, όπως το Gamay, που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της, και κακώς αποτέλεσαν αντικείμενο της κριτικής» εξηγεί ο παραγωγός.

 

Πιστεύει πως στα επόμενα χρόνια οι σαμπάνιες από P. Meunier θα ανέβουν πολύ, γιατί ήδη υπάρχει ζήτηση κυρίως στην Αμερική.

 

 image

 

Tα ‘bebe’ του Eric Τaillet

 

Στο οινοποιείο ο Eric μας δείχνει περήφανος το παλιό πιεστήριο, που χρησιμοποιείται από το 1970. Μ’ αυτό ελέγχει πλήρως την πίεση ώστε να είναι ομοιόμορφη. Εξ άλλου άλλη πίεση θέλει το Chardonnay κι άλλη το Pinot Noir. Δεν θέλει να κακοποιεί τα σταφύλια γιατί τα κρασιά είναι τα ‘bebe’ (μωρά) του όπως λέει.

 

Στα βαρέλια από δρυ της Champagne 400 και 600 λίτρων τα κρασιά του ωριμάζουν ανά αμπελοτεμάχιο.

 

Παράγει 3 σαμπάνιες από 100% P. Meunier. Σ’ αυτές κατά την 2 η ζύμωση στη φιάλη δεν χρησιμοποιεί καπάκι μπύρας αλλά φελλό, που συρράπτεται με ειδικό μηχάνημα στη φιάλη. Για να αποκτήσουν μεγαλύτερη κομψότητα και ωριμότητα δεν τα αφήνει πολύ καιρό οριζόντια αλλά κάθετα, ώστε η επιφάνεια των ζυμών με το κρασί να είναι μικρή και η αυτόλυση να μην είναι έντονη. Την ίδια μέθοδο ακολουθεί και με τη ροζέ σαμπάνια, σταματώντας την παλαίωση ώστε να μην οξειδωθεί και πάρει χρώμα κρεμμυδιού.

 

«Η μέθοδος αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αφήσαμε σαμπάνιες σε κάθετη θέση από το 1975 κι είχαν φρεσκάδα σαν τις σημερινές.

 

Μου αρέσει και το Pinot Gris σαν ποικιλία. Το πιστεύω. Το προσθέτω στο Pinot Meunier και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα» προσθέτει ο Eric.

 

 image

 

H Βansionensi Extra brut, 100% P. Meunier από αμπελώνες στο Bainsonois. Το blend από το 2012-13, που παρέμεινε 3 χρόνια στη φιάλη, είναι μια σαμπάνια ανάλαφρη, με μεσαία οξύτητα, αρώματα ροδάκινου, φασκόμηλου, βασιλικού, ωραία ισορροπία και μακρά επίγευση.

 

Η Exclusiv’ T Brut, 100% Blanc de Meunier, περιέχει 5 διαφορετικούς τρύγους κι εκπλήσσει με τον αρωματικό της πλούτο σε συνδυασμό με φινέτσα και δομή.

 

H Le Bois de Binson Εxtra brut, προέρχεται από P.Meunier από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι που πρωτοφύτεψε ο πατέρας του Eric, Daniel Taillet. Eίναι η επιτομή της δουλειάς του παραγωγού πάνω στην ποικιλία. Μια εντυπωσιακή σαμπάνια κομψή και πλούσια παράλληλα. Φωτεινό χρυσό χρώμα, μύτη μεγάλης έντασης με λευκόσαρκο ροδάκινο, ώριμο μήλο, αχλάδι και μέλι που αργά δίνουν τη θέση σε φρυγανισμένο ψωμί και ζύμη. Στο στόμα αρμονική φρεσκάδα με πλούσιο σώμα, ορυκτότητα με ελαφρά αρμύρα και μια υπέροχη επίγευση.

 

Το ίδιο κομψή είναι και η ετικέτα του Le Bois de Binson από φλούδα ξύλου.

 

image

 

Ο Εric Taillet βρέθηκε τον Μάρτιο στο Οινόραμα και ίσως κάποιοι μπορέσατε να δοκιμάσετε και τις υπόλοιπες σαμπάνιες του.

 

Ελπίζουμε να βρεθεί διανομέας για να τις απολαμβάνουμε και στην Ελλάδα. 

 

 
Eric Taillet, 37 Valentine Regnier, 51700 Baslieux-Sous- Chatillon. Tηλ. 0033 03 26581142.  www.champagneeric-taillet.fr
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ