Μα τι wine bar είναι αυτό;

{
}

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης* διηγείται μια όμορφη θηραϊκή ιστορία, παλιά και καινούργια συνάμα, σαν το σαντορινιό κρασί.

Η σχέση με τη Σαντορίνη ήρθε αναπάντεχα. Ξένοι στα γκρεμνά ενός χωριού που λέγεται Ημεροβίγλι. Λίγα τα όρθια σπίτια, το τοπίο καθηλωτικό, η θέα ανυπέρβλητη. Τι πάτε να κάνετε εκεί; Στις κορακιές, στην άκρη του κόσμου; Μες στα γκρεμίδια; Και επειδή έχει σπηλιές; Δεν μένουν πια σε σπηλιές οι άνθρωποι.

 

Κάπως έτσι. Και μετά γνωρίζεις τον τόπο και τους ανθρώπους του. Εσύ πάντα ξένος. Γνωρίζεις και τους άλλους ξένους. Κάποιος, λέει, διευθυντής στου Μπουτάρη, τα έχει βάλει με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού ή ανάποδα, μάλλον ανάποδα. Όμως, η πρώτη «Σαντορίνη» είναι γεγονός. Βγαίνει από το νησί, ταξιδεύει στον κόσμο. Ανοίγει πόρτες και στρώνει τον δρόμο για τη σημερινή αξία και αναγνώριση του σαντορινιού κρασιού.

 

Τα χρόνια περνούν. Τα απομεινάρια του σεισμού του 1956 γίνονται σπίτια και ξενοδοχεία, και τελικά μόνο ξενοδοχεία. Οι σπηλιές είναι πια περιζήτητα υπόσκαφα. Στον «Ηλιότοπο», τη γνωστή σπηλιά, δεν έγινε υπόσκαφο, έμεινε σπηλιά. Πάντα σε μια στενή σχέση με το κρασί της Σαντορίνης. Γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις, μαζώξεις, γλέντια. Εκεί γεννήθηκαν και τα αγροτικά συνέδρια της Σαντορίνης.

 

Ο κύκλος αυτός έκλεισε. Ο τουρισμός θέριεψε, τα οινοποιεία γίνανε πολλά, ο αμπελώνας πληγώνεται και μικραίνει, ενώ η τιμή του σταφυλιού ανεβαίνει στα ύψη. Ο αγώνας και η αγωνία των οινοποιών για την πώληση του κρασιού, σε υψηλές πια τιμές, αλλάζουν τα δεδομένα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η κόρη έχει ιδέες. Να κάνουμε ένα wine bar, τι λες; Βρήκε και το όνομα @thewinebar_cooktales. Πέμπτος χρόνος πια. Μάθαμε πολλά από αυτή την «περιπέτεια». Πολύ ενδιαφέρον να λειτουργείς ένα wine bar που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε τουρίστες. Λιγοστοί είναι αυτοί που ξέρουν για το σαντορινιό κρασί και το Ασύρτικο. Μάθημα ολόκληρο κάθε φορά, αν καταφέρεις να ξεφύγεις από τα απολύτως βασικά. Οι γνωστές διεθνείς ποικιλίες είναι σε πρώτη ζήτηση και συναγωνίζονται το «να πιούμε ένα κρασί από εδώ».

 

Το Ασύρτικο της Σαντορίνης δεν είναι το ευκολότερο κρασί. Όμως αποκτά γρήγορα φανατικούς φίλους, που έρχονται και ξαναέρχονται, και θέλουν να το δοκιμάσουν και έτσι και αλλιώς. Και παλαιότερες εσοδείες, και διαφορετικές οινοποιήσεις, και διαφορετικούς οινοποιούς. Οι επιλογές για κάποιον που θέλει να έχει μια ευρύτερη εμπειρία, ακόμα περισσότερες: Αθήρι, Αηδάνι, Κατσανό, Μαντηλαριά, Μαυροτράγανο. Καταλήγει, σχεδόν υποχρεωτικά, σε ένα Vinsanto, για να αρχίσει πάλι μια νέα κουβέντα για το λιάσιμο, την ωρίμαση, τις παλιές χρονιές, την τιμή.

 

Μεγάλος πονοκέφαλος ο κατάλογος των κρασιών. Δεν γίνεται να έχεις πολλά. Χρειάζονται χώροι και αρκετά χρήματα. Πόσα από τη Σαντορίνη, πόσα από την υπόλοιπη Ελλάδα; Τα οινοποιεία της Σαντορίνης είναι πια δεκαεπτά, δεν χωράνε όλα. Ας βάλουμε τα μισά φέτος και τα άλλα μισά του χρόνου. Μα κάποια κρασιά τραβάνε, κάποιοι οινοποιοί είναι φίλοι, πολύ φίλοι. Καλά ξεμπερδέματα.

 

Διεθνείς ποικιλίες ποιες και πόσες; Και οι ελληνικές; Τουλάχιστον, ας βάλουμε τις πιο γνωστές. Μικρούς οινοποιούς θα έχουμε; Νέους, που κάνουν εξαιρετικά κρασιά και που χρειάζονται υποστήριξη; Εύκολα συμφωνήσαμε μόνο στο να περιοριστούμε σε κρασιά του ελληνικού αμπελώνα.

 

Κοκτέιλ έχετε; Σ’ το έλεγα, ο κόσμος θέλει να βλέπει το ηλιοβασίλεμα και να πίνει κοκτέιλ, έτσι το είχε ονειρευτεί. Δίκιο έχει η κόρη. Και μεγαλώνει ο κατάλογος, με τα κοκτέιλ, τα αφρώδη, τα smoothies, και δεν έχουμε τελειωμό.

 

Μα τι wine bar είναι αυτό; Απλώς είναι ένα wine bar στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Που οι πελάτες σήμερα μπορεί να είναι από την Αμερική, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία και την Ινδία και αύριο από την Αυστραλία, την Ιταλία, το Βιετνάμ και τη Σουηδία, και μεθαύριο από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, και τελειωμός δεν υπάρχει. Ευτυχώς πάντα μπαίνουν και κάποιοι Έλληνες...

 

Τις ζεστές μέρες, στην ταράτσα, με τον ήλιο να δύει κατάφατσα και τα κρύα βράδια στη σπηλιά. Καλοκαίρι και χειμώνα. Σαντορίνη: προορισμός όλο τον χρόνο. Ένα στοίχημα που κερδήθηκε.

 

*Ο Κώστας Κωνσταντινίδης είναι δημιουργός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Ηλιότοπος» και της «Heliotopos Conferences».

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ