Με το βλέμμα στραμμένο στον οινοτουρισμό!

{
Φωτογραφίες SHUTTERSTOCK
}

Ο κόσμος που επισκέπτεται το οινοποιείο θέλει να γνωρίσει τον τόπο μέσα από τα προϊόντα του και τις γηγενείς ποικιλίες.

Σε ποια διάσταση βρίσκεται ο οινοτουρισμός σήμερα; Τι εξέλιξη παρουσιάζει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και τι ζητάει το οινόφιλο κοινό από μια επίσκεψη σε ένα οινοποιείο;

 

Πρόκειται για ερωτήματα που απασχολούν έντονα τους σύγχρονους Έλληνες οινοπαραγωγούς.

 

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού που παράγουν κρασί, τα οινοποιεία και οι κλαδικοί τους φορείς έχουν αναπτύξει στο μέγιστο την οινοτουριστική τους δράση. Στην Ελλάδα, δεδομένης της ήδη μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης και των ανεπτυγμένων τουριστικών υποδομών, θα μπορούσε, νομίζω, εύκολα να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης των οινοπαραγωγών περιοχών της.

 

Τι ισχύει όμως; Πόσο πολύ κοντά είμαστε σε αυτό;

 

Η οικογένειά μου ασχολείται με το κρασί εδώ και επτά δεκαετίες. Δραστηριοποιούμαστε πλέον σε δύο μεγάλες οινοπαραγωγούς ζώνες της Ελλάδας, και συγκεκριμένα της Πελοποννήσου, τη Νεμέα και τη Μεσσηνία. Εγώ εργάζομαι ως υπεύθυνη στην εμπορική διαχείριση και στο τμήμα marketing και προώθησης, μετά τις σπουδές μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μία από τις αρμοδιότητές μου είναι και η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, την οποία αγαπώ και στηρίζω τα τελευταία χρόνια.

 

Το συμπέρασμά μου των τελευταίων αυτών ετών –συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας μου από το οινοποιείο μας, αλλά και τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα– είναι ότι ο οινοτουρισμός έχει σταθερά και μόνο αυξητικές τάσεις.

 

Η άποψή μου είναι ότι αυτά τα είδη ειδικού τουρισμού, στα οποία ανήκει και ο οινοτουρισμός, είναι το «αντίδοτο» στην τουριστική μαζικοποίηση που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, η οποία μαζικοποίηση έχει κουράσει ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών, που αναζητούν πια στις διακοπές τους εμπειρίες, μοναδικές, προσωπικές, διαδραστικές.

 

Ο κόσμος που επισκέπτεται το οινοποιείο θέλει να γνωρίσει τον τόπο μέσα από τα προϊόντα του και τις γηγενείς ποικιλίες. Θέλει να γνωρίσει τον οινοποιό και τη δουλειά του, θέλει να δοκιμάσει το κρασί και να τον μυήσεις σε αυτό. Μια χαρακτηριστική ερώτηση που δέχτηκα πρόσφατα από έναν επισκέπτη από τη Νέα Ζηλανδία την ώρα που δοκίμαζε το «Τσίπουρο των Φίλων» ήταν: «Αυτό, εδώ στην Ελλάδα, τι ώρα το πίνετε;». Αυτή η αλληλεπίδραση κάνει τους επισκέπτες που έρχονται από όλο τον κόσμο πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού και του ελληνικού τουρισμού συνολικά πίσω στη χώρα τους.

 

Επιπλέον, ο οινοτουρισμός γίνεται ολοένα και πιο διαδραστικός, αφού ο κόσμος αναζητά να συμμετέχει στον τρύγο και στην παραγωγική διαδικασία, να κλαδέψει, να δοκιμάσει κρασί κατευθείαν από το βαρέλι ή τη δεξαμενή σε όλα του τα στάδια και η εμπειρία του να γίνει πιο βιωματική. Μέσα σε όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε ότι ο επισκέπτης θα μοιραστεί αυτή του την εμπειρία και ό,τι του άρεσε περισσότερο με όλο τον διαδικτυακό του κόσμο, κάτι που πολλαπλασιάζει την ίδια στιγμή τους «επισκέπτες» του οινοποιείου.

 

Στον αντίποδα, παρά το πρόσφορο έδαφος και τις ραγδαίες εξελίξεις, υπάρχουν φυσικά ακόμα πολλά προβλήματα κυρίως στη δικτύωση και στη συνεργασία μεταξύ των οινοποιείων και των τοπικών φορέων. Γίνονται όμως συνεχώς βήματα από όλες τις ενώσεις οινοποιών ανά την Ελλάδα για την επίλυσή τους.

 

Γράφω αυτό το κείμενο όχι μόνο για να κάνω γνωστές τις απόψεις μου, αλλά κυρίως για να προσκαλέσω τους αναγνώστες του «Οινοχόου» να επισκεφτούν οινοποιεία! Σας διαβεβαιώνω ότι είναι η καλύτερη εποχή για οινικές εξορμήσεις, αφού σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγούς περιοχές πραγματοποιούνται γιορτές και εκδηλώσεις, με ανοιχτά οινοποιεία.

 

Σας περιμένουμε!

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ