Η φωτεινή πλευρά του Ατλαντικού

{
Φωτογραφίες SHUTTERSTOCK
}

Παρότι το ελληνικό κρασί εκπροσωπεί ένα μικρό ποσοστό του ΑΕΠ της Ελλάδας, εντούτοις αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της χώρας, που ακόμα και μέσα στις χειρότερες συνθήκες της ελληνικής οικονομικής κρίσης ξεχώρισε για την αναπτυξιακή του δράση στο εξωτερικό.

Πριν από μία δεκαπενταετία θα φαινόταν απίστευτο το γεγονός ότι ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς δημοσιογράφους, ο Matt Kramer, σε άρθρο του στο περιοδικό Wine Spectator με τίτλο «25 λόγοι για να εγκαταλείψεις την οινική σου αγάπη» αναφέρει ως τρίτο λόγο τα ελληνικά λευκά και κόκκινα κρασιά, τα οποία, κατά τον ίδιο, αποτελούν αποκάλυψη, ή ότι το γνωστό lifestyle περιοδικό Vogue αναφέρει την Ελλάδα ως μία από τις 6 λιγότερο γνωστές περιοχές από τις οποίες θα πρέπει οι αναγνώστες να επιλέγουν κρασί ΤΩΡΑ ή τέλος ότι οι New York Times θα προέτρεπαν τους αναγνώστες τους να αφήσουν το Pinot Grigio, που αποτελεί τη δεύτερη πιο δημοφιλή λευκή ποικιλία στις ΗΠΑ, για ένα Ασύρτικο, έναν Ροδίτη ή ένα Μοσχοφίλερο.

 

Δημοσιότητα και πωλήσεις

 

Η δημοσιότητα που συγκεντρώνει το ελληνικό κρασί στη Βόρεια Αμερική ξεπερνάει κάθε προσδοκία, σπάζοντας το ρεκόρ του 1 δις impressions σε διάστημα λιγότερο των 12 μηνών κάθε χρόνο.

 

Μια δημοσιότητα που μεταφράζεται και σε πωλήσεις, μια και, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία επεξεργάστηκε η ΚΕΟΣΟΕ, από το 2009 έως το 2016 οι εξαγωγές του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 81,6% σε αξία και 28,4% σε όγκο, ενώ στον Καναδά, για την ίδια περίοδο, η αύξηση ήταν 90,7% σε αξία και 31,3% σε όγκο. Ειδικότερα το 2017 οι εξαγωγές παρουσίασαν περαιτέρω εντυπωσιακή αύξηση, που έφτασε στις ΗΠΑ το 15% σε αξία και στον Καναδά το 20%! Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο αυτές χώρες μαζί συγκεντρώνουν σχεδόν το 75% των εξαγωγών ελληνικού κρασιού εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκείνο όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι δεν εξάγουμε απλώς περισσότερο κρασί στη Βόρεια Αμερική, εξάγουμε σε υψηλότερες τιμές, που είναι και το ζητούμενο για μια boutique οινική περιοχή όπως η Ελλάδα. Έτσι, ενώ για παράδειγμα στη Γερμανία, που αποτελεί τη νούμερο ένα χώρα εξαγωγής για το ελληνικό κρασί, η μέση τιμή εξαγωγής είναι γύρω στα 2 ευρώ/λίτρο, στις ΗΠΑ και στον Καναδά είναι 5 ευρώ/λίτρο, με συνεχή αυξητική πορεία κατ’ έτος.

 

Οι λόγοι και οι στόχοι

 

Πολλοί είναι οι λόγοι που συνετέλεσαν στην εξαγωγική αυτή επιτυχία του ελληνικού κρασιού στη Βόρεια Αμερική. Ο σημαντικότερος όλων είναι, φυσικά, η ποιοτική επανάσταση που έχει συντελεστεί στον ελληνικό οινικό κλάδο την τελευταία 25ετία. Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, σε πλήρη δημιουργική έμπνευση, παράγουν κορυφαία κρασιά, που ανταγωνίζονται επάξια τα καλύτερα του κόσμου. Δεν είναι όμως μόνο το γεγονός ότι παράγουν ποιοτικά κρασιά, γιατί, με την πρόοδο της τεχνολογίας στον οινικό τομέα, και άλλες χώρες παράγουν ποιοτικά κρασιά. Σε μια υπερ-κορεσμένη αγορά, όπου κυκλοφορούν χιλιάδες ετικέτες από ολόκληρο τον κόσμο, το ζητούμενο είναι να έχεις πρόσβαση σε κρασιά ξεχωριστά και η επιτυχία του ελληνικού κρασιού βασίζεται στο γεγονός ότι διαθέτει ένα μοναδικό οπλοστάσιο που ονομάζεται «γηγενείς ποικιλίες», οι οποίες καλλιεργούνται σε ξεχωριστά αμπελοτόπια σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

Πολύ σημαντικό όμως για την επιτυχημένη του πορεία είναι και το γεγονός ότι εδώ και μία δεκαπενταετία ο ελληνικός οινικός τομέας υλοποιεί μια στοχευμένη καμπάνια προβολής στην Αμερική και στον Καναδά. Η καμπάνια ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια ως ιδιωτική πρωτοβουλία περίπου 20 οινοποιείων που δραστηριοποιήθηκαν με τη διακριτική ονομασία All About Greek Wine και εξελίχθηκε στο εθνικό πρόγραμμα που υλοποιεί από το 2007 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, σε συνεργασία για αρκετά χρόνια με τον ΟΠΕ και αργότερα με την Enterprise Greece. Το πρόγραμμα συν-χρηματοδοτείται από την ΕΕ, το ΥΠΑΑΤ και τους Έλληνες οινοπαραγωγούς. Στόχος ήταν η δημιουργία εικόνας αξίας και η στρατηγική που εφαρμόστηκε βασίστηκε στη διαφοροποίηση που προσφέρει το ελληνικό κρασί, αλλά και η προσέγγιση των διαμορφωτών κοινής γνώμης από τον χώρο του Τύπου και του εμπορίου και αργότερα στους οινόφιλους καταναλωτές, και ειδικότερα σε εκείνους που ενδιαφέρονται για το ταξίδι και τη γαστρονομία. Έμφαση δόθηκε επίσης στους νέους καταναλωτές, που είναι εκείνοι που εμφανίζονται πιο ανοιχτοί στο να δοκιμάζουν λιγότερο γνωστά προϊόντα, ενώ από τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που διεξήγαγε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Wine Institute στην Καλιφόρνια προέκυψε ότι η Ελλάδα αποτελεί ήδη μια χώρα από την οποία οι νέοι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να αγοράσουν κρασί.

 

Η αμερικανική οινική αγορά σε 8 σημεία:

 

  1. Από το 2010 οι ΗΠΑ των 120 εκατ. καταναλωτών κρασιού αποτελούν τη μεγαλύτερη οινική αγορά παγκοσμίως, με πωλήσεις που το 2016 ξεπέρασαν τα $60 δις και τα 400 εκατ. κιβώτια κρασιού.
  2. Οι ΗΠΑ αποτελούν επίσης τον νούμερο ένα σε αξία αγοραστή εισαγόμενου κρασιού στον κόσμο.
  3. Η κατανάλωση κρασιού αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 24 χρόνια και το κρασί καλύπτει όλο και μεγαλύτερο μέρος του lifestyle των Αμερικανών.
  4. Σύμφωνα με τη Nielsen, το 2015 καταγράφηκαν 27% περισσότερα σημεία πώλησης κρασιού στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το αστρονομικό νούμερο των 550.000 σημείων πώλησης. Κρασί πωλείται πλέον σε department stores, coffee stores, θέατρα, βιβλιοπωλεία, convenience stores, βενζινάδικα κ.λπ.
  5. Αυξάνεται συνέχεια ο αριθμός των wine schools και wine clubs, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οινικές τηλεοπτικές παραγωγές και ταινίες.
  6. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις πωλήσεων παρατηρήθηκαν στα κρασιά με τιμές από $11 και πάνω, ενώ εκείνα με τιμές μεγαλύτερες των $20 παρουσίασαν αύξηση 22% το 2016.
  7. Η κατηγορία που έχει εκτοξευθεί είναι εκείνη των ροζέ, η οποία, σύμφωνα πάλι με τη Nielsen, αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  8. Σταθερή και σημαντική είναι η αύξηση των πωλήσεων των αφρωδών οίνων, με πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη κατηγορία εκείνη των Prosecco.

 

*Η Σοφία Πέρπερα είναι οινολόγος και διευθύντρια του Greek Wine Bureau-North America Wines of Greece www.winesofgreece.org

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ