Hine… Your Majesty

01/02
{
}

1791. O 16χρονος Thomas Hine από το Dorset της Αγγλίας διασχίζει την Μάγχη κι αποβιβάζεται στο λιμάνι του Rochefort στη Γαλλία. Έχει εντολή από τον πατέρα του να φτάσει στην πόλη του Cognac και να μάθει τα μυστικά παραγωγής του κονιάκ. Ήδη από τον 17 ο αι με την εφαρμογή της δεύτερης απόσταξης και την παραμονή σε δρύινα βαρέλια το κονιάκ έχει μεγάλη ζήτηση. Τον 18 ο αι καθιερώνεται σαν το πιο δημοφιλές ποτό στην Αγγλία και σε πολλές βόρειες χώρες.

 

Ο νεαρός Hine βρίσκεται στη Γαλλία την δεύτερη χρονιά της Γαλλικής Επανάστασης. Φυλακίζεται για αρκετούς μήνες κι όταν απελευθερώνεται αφιερώνει τη ζωή του στο θρυλικό απόσταγμα. Το 1817 ιδρύει τον Οίκο Hine στις όχθες του ποταμού Charente, όπου ήδη από το 1763 λειτουργούσε αποστακτήριο.

 

Έξι γενιές μετά ένας Hine, o Bernard, έξακολουθεί να διοικεί ένα από τα λίγα αποστακτήρια κονιάκ που παραμένουν σε οικογενειακά χέρια.

 

image

 

Το κονιάκ, αναγνωρισμένο ως προϊόν με Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη από το 1936, πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές και να ακολουθεί κανόνες αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής ιδιαίτερα αυστηρούς. Αν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις ονομάζεται απλά μπράντι.

 

Το κονιάκ γίνεται πάντα από διπλή απόσταξη λευκού οίνου σε ειδικούς χάλκινους άμβυκες. Τα σταφύλια του κρασιού βάσης είναι Ugni Blanc, ξαδερφάκι του Trebbiano, από 6 συγκεκριμένες ζώνες και η παλαίωσή του σε βαρέλια μεγαλύτερη των 2 ετών.

 

Ο Οίκος Hine πιστεύει πως για να κάνεις καλό κονιάκ πρέπει να έχεις καλό κρασί. Άρα το 80% της δουλειάς γίνεται στο αμπέλι. Διαθέτει αμπέλια σε 2 Grand cru ζώνες (Grande Champagne, Petite Champagne) και για να δώσει περισσότερο σώμα αποστάζει το κρασί με τις οινολάσπες, μια σπάνια τακτική που ακολουθεί μόνο η Remy Martin. Το βαρέλι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο γι αυτό στοχεύει σε μια κομψή ανταλλαγή αποστάγματος -βαρελιού.

 

Η ανακήρυξή του το 1962 ως επίσημο προμηθευτή κονιάκ του βασιλικού οίκου της Αγγλίας, τίτλο που διατηρεί ως σήμερα, ήταν η επιβράβευση πειραματισμών, έρευνας και φυσικά πείρας 250 χρόνων.

 

image

 

Στην ετήσια παρουσίαση της Oenocosmos ο Per Even Allaire, εμπορικός διευθυντής του οίκου, μας έδωσε μια γεύση της υψηλής τέχνης των κονιάκ Hine.

 

Βοnneuil 2006 Eδώ έχουμε συγκεκριμένο αμπελοτόπι από το ομώνυμο χωριό της Grande Champagne και συγκεκριμένη χρονιά. Καθώς τα κονιάκ αποκτούν την πολυπλοκότητά τους με την μίξη διαφορετικών τρύγων και βαρελιών, στην ετικέτα αυτή ο οίκος θέλει να αναδείξει το terroir. Πραγματικά ότι μπορεί να χάνει σε εύρος το κερδίζει σε κομψότητα. Πρόκειται για μια παραγωγή 19 βαρελιών των 450 περίπου φιαλών. Φίνα ανθικά αρώματα, μελιού, φρυγανισμένου ψωμιού, μαρμελάδας ροδάκινου και λίτσι με ελαφρά ορυκτότητα δωρισμένη από τα ασβεστολιθικά εδάφη της Grande Champagne. Εκφραστικό στόμα με μια έκρηξη αμυγδάλων και σταφίδας και άγγιγμα δρυός. Όπως ανέφερε ο κος Allaire η επίδραση του βαρελιού θέλουν να είναι διακριτική όπως σε μια λευκή Βουργουνδία.

 

Μια φιάλη Bonneuil 2008, που δεν κυκλοφορεί ακόμα, μας βοήθησε να κάνουμε μια σύγκριση στην εξέλιξη του αποστάγματος. Το νεότερο είχε πιο γλυκά, πλούσια αρώματα αλλά το 2006, πιθανά θα είναι ώριμο σε καμιά 20ετία, υπερτερούσε σε λεπτότητα.

 

Αλκοόλ 42,8% Ενδ. τιμή 97 ευρώ

 

Αntique XOΑυτό το υπέροχο δείγμα παλαιωμένου κονιάκ με την ευεργετική επίδραση φίνου ξύλου είναι blend από 40 αποστάγματα οίνων της G. Champagne. ΧΟ σημαίνει Extra Old και το νεότερο απόσταγμα θα πρέπει να έχει μείνει min 10 χρόνια στο βαρέλι. H παραγωγή του Antique ξεκίνησε το 1920 μια και μέχρι τότε τα κονιάκ καταναλώνονταν πολύ πιο νέα. Μήλα, αχλάδια, ώριμα κυδώνια παιχνιδίζουν με φουντούκια και γλυκά μπαχαρικά. Στόμα μαλακό, γεμάτο, με παραδεισένια επίγευση.

 

Αλκοόλ 40% Ενδ. τιμή 166 ευρώ

 

image

 

Homage Aφιερωμένο στον περιπετειώδηThomas Hine είναι blend περισσότερων των 20 αποσταγμάτων εκ των οποίων τα 4 είναι ‘early landed’. Έτσι ονομάζονταν τα κονιάκ που έστελναν σε βαρέλια στην Αγγλία ώστε να παλαιώσουν στα εκεί κελάρια και μετά 20 χρόνια να επιστρέψουν στο Cognac. Ήταν μια πρακτική διαδεδομένη τον 18 ο και 19 ο αι. Τα αγγλικά κελάρια είχαν περισσότερη υγρασία και βοηθούσαν το απόσταγμα να κρατήσει περισσότερο τα νεανικά του στοιχεία, να γίνει πιο μαλακό εμπλουτίζοντάς το με αρώματα φλούδας και ζαχαρωμένου πορτοκαλιού ή gingerbread. Υπολογίζουν πως σε 20 χρόνια ένα κονιάκ σε αγγλικό κελάρι φτάνει από 70% αλκοολικούς βαθμούς σ τους 40%. Τα «early landed» ήταν της μόδας 100-200 χρόνια πριν και σήμερα ο Hine είναι ο μόνος οίκος που συνεχίζει την παράδοση. Γι αυτό και το ελάφι, σήμα του Hine, ξαπλώνει επί Γαλλικού εδάφους αλλά κοιτάζει προς την Αγγλία.

 

Η βαριά ιστορία και πολύπλοκη παραγωγή έρχονται σε αντίθεση με τον νεανικά χαρακτηριστικά του. Άγουρο αχλάδι, άνθη, πορτοκαλόφλουδες στήνουν τρελό χορό. Στο στόμα ξανθός καπνός, ψημένο ψωμί και καρύδια το κάνουν απολαυστικό ως την τελευταία γουλιά. To Ηomage αυτό περιέχει τα ‘early landed’ του 1983, ’85, ’86 και ’87.

 

Αλκοόλ 40% Ενδ. τιμή 107 ευρώ

 

Ο οίκος Hine παράγει πολλά ακόμη κονιάκ αλλά και τα Single vintages, που δημιουργούνται μόνο σε εξαιρετικές χρονιές με 20-25 έτη παλαίωση και «φωτογραφίζουν» τον τρύγο της συγκεκριμένης χρονιάς. Για όσους θέλουν να γευτούν την μαγεία Hine σε προσιτές τιμές το Η είναι ένα νεαρό, παιχνιδιάρικο κονιάκ, πλούσιο σε αρώματα βερίκοκου, ακακίας και μελιού, που πίνεται σκέτο ή σε κοκτέιλ φέρνοντας τον αέρα κομψότητας που χαρακτηρίζει τον οίκο.

 

image

 

Tips:

  • Ξεχάστε τα μεγάλα στρόγγυλα ποτήρια του κονιάκ. Αν δεν έχετε ειδικό ποτήρι αποσταγμάτων διαλέξτε ένα κλασσικό λευκού κρασιού
  • Σερβίρετε το κονιάκ όπως τα ερυθρά κρασιά, σε θερμοκρασία 18-20°C. Μπορείτε όμως αν συνοδεύει φαγητό πχ. όστρακα να το σερβίρετε και πιο παγωμένο ή να βάλετε 1-2 παγάκια.
  • Είναι γνωστό πως το κονιάκ συνοδεύει καφέ, σοκολάτες, ιδίως πικρές και orange, τούρτες και τάρτες με φρούτα αλλά η γευστική έκρηξη προκαλείται με πλούσια, βουτυράτα τυριά, καπνιστό σολομό και όστρακα. Μη φοβηθείτε και τον συνδυασμό με παχιά κρέατα που μειώνουν την αίσθηση του αλκοόλ στα κονιάκ.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ