Δοκιμάζοντας «En Primeur» στο Bordeaux

{
}

Ταξιδεύει, δοκιμάζει, γράφει και φωτογραφίζει 

Μια επίσκεψη στο Bordeaux είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία, την οποία κάθε οινόφιλος αξίζει και οφείλει στον εαυτό του να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του. Όταν όμως έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς αυτή την περιοχή την περίοδο των «en primeur», να διανύσεις το κατώφλι των μυθικών Châteaux της και να γευτείς τα κρασιά τους σε «εμβρυακό στάδιο» είναι μια εμπειρία που σε σημαδεύει.

 

Τι είναι όμως τα «en primeur»; Ουσιαστικά, την άνοιξη, μετά τον τρύγο δείγματα των κρασιών της τελευταίας εσοδείας διατίθενται προς δοκιμή σε χιλιάδες εκπροσώπους μεγάλων εμπορικών εταιριών, οι οποίοι καταφθάνουν κάθε χρόνο από κάθε γωνιά του πλανήτη. Για μένα η τύχη μου χτύπησε την πόρτα πριν λίγες εβδομάδες όταν μου ζητήθηκε από τον brand manager της εισαγωγικής εταιρίας Deals να επισκεφτώ το Bordeaux, να δοκιμάσω τα κρασιά του 2018, και όπως λέει ένας φίλος και συνάδελφος, it’s a difficult job but someone has to do it…

 

1η μέρα

Το πρόγραμμα επισκέψεων, από την πρώτη κιόλας μέρα, ξεκίνησε πολύ δυνατά από τις 09:00 το πρωί, διασχίζοντας το δρόμο ο οποίος οδηγεί στο Château Margaux, μια καθηλωτική εικόνα την οποία έχω δει εκατοντάδες φορές σε περιοδικά και βιβλία, αλλά από κοντά έμοιαζε τελείως διαφορετική. Η ημέρα συνεχίστηκε ακόμα πιο δυναμικά με επισκέψεις στα Châteaux Mouton- Rothschild, Ormes de Pez, Pontet-Canet, Lafite-Rothschild, Grand-Puy- Lacoste, Branaire-Ducru και Dauzac…

 

Δεν είναι κάθε μέρα που σου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσεις αυτά τα κρασιά, οπότε προσπάθησα να πάω με όσο το δυνατόν πιο αργούς ρυθμούς, έτσι ώστε να τα εκτιμήσω και φυσικά να τα αξιολογήσω όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι το Château Pontet-Canet, όντας ένα βιοδυναμικό κτήμα και θέλοντας να μην χρησιμοποιήσει «χημική» βοήθεια την περίοδο που χτυπήθηκε από περονόσπορο, στα μέσα Ιουλίου, έχασε σχεδόν τα 2/3 της καλλιέργειας του. Πάραυτα, το 2018 οι άνθρωποι του κτήματος το κατατάσσουν σε μια από τις καλύτερες χρονιές τους, κάτι το οποίο συμφωνώ και επαυξάνω, εφόσον ήταν ένα από τα ποιο εντυπωσιακά δείγματα που δοκίμασα εκείνη την μέρα. Άλλα Chateaux τα οποία είχαν αντίστοιχα προβλήματα είναι το Château Palmer και to Château Angludet.

 

image

Chateau Clinet Vineyard

 

2η μέρα

Δεύτερη μέρα στο ειδυλλιακό Bordeaux, από αρκετά νωρίς στο δρόμο θέλοντας να αποφύγω την πρωινή εφιαλτική κίνηση της πόλης, πορεύθηκα προς το Μargaux κάνοντας την πρώτη μου στάση στο Château Giscours και αμέσως μετά στο πανέμορφο Château Rauzan-Ségla στο οποίο μάλιστα είχα την δυνατότητα να δοκιμάσω απευθείας από τα βαρέλια τα οποία θα επέλεγα. Οφείλω να ομολογήσω ότι το εν λόγο Château μου έκλεψε την καρδιά, όχι μόνο από την απαράμιλλή ομορφιά του ούτε από την εξαιρετική ποιότητα των κρασιών του, αλλά από την αντιμετώπιση που εισέπραξα από τους ανθρώπους του. Φιλόξενοι, ειλικρινείς, γεμάτοι ενέργεια και αγάπη για αυτό που κάνουν. Έπρεπε όμως να προχωρήσω παρακάτω, και να οδεύσω προς το πρόσφατα ανακαινισμένο «διαμάντι» του Saint-Estèphe, Château Montrose, για να δοκιμάσω την πρώτη και δεύτερη ετικέτα του κτήματος, καθώς επίσης και το κρασί του γειτονικού Château Tronquoy Lalande, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια.

 

Αφήνοντας πίσω μου αυτό το «κόσμημα» κατευθύνθηκα προς το Château Pédesclaux, το οποίο από τότε που πέρασε στα χέρια του Jacky Lorenzetti το 2009, γύρισε σελίδα και χρονιά με χρονιά ανεβάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Εκεί, εκτός του ότι δοκίμασα την εσοδεία του 2018, είχα την χαρά να δοκιμάσω και μια κάθετη του κτήματος από magnum φιάλες από το 2009 μέχρι και το 2016 που μου άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις. Αμέσως μετά επέστρεψα στο Saint-Estèphe για να επισκεφτώ το Château Phélan-Ségur, το Château Calon- Ségur και το Château Lafon-Rochet. Προτού κλείσω την μέρα μου όμως είχαν μείνει τρεις ακόμα στάσεις, δύο στο Pauillac στο Château Pichon-Baron και το Château Latour, και μια τελευταία στο Château Talbot του Saint-Julien. Η δεύτερη μέρα τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο, στο Château Gruaud-Larose με μια πολύ όμορφη δεξίωση όπου τα κρασιά που προσφέρονταν ήταν τέσσερις διαφορετικές χρονιές της πρώτης ετικέτας του κτήματος, 2005, 1996, 1989 και 1975!!!

 

image

Chateau Latour vineyards

 

3η μέρα

Και επειδή όλα τα καλά φτάνουν στο τέλος τους, έτσι ξημέρωσε και η τρίτη και τελευταία μέρα επισκέψεων διασχίζοντας τον ποταμό Garonne, για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στο Saint-Emilion και στο γειτονικό του Pomerol. Πρώτος σταθμός το Château Cheval Blanc, δοκιμάζοντας τα κρασιά εντός του υπερσύγχρονου κελαριού το οποίο σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο Γάλλο αρχιτέκτονα, Christian de Portzamparc. Το υπόλοιπο της ημέρας ήταν εξίσου συναρπαστικό, επισκεπτόμενος το Chateau Canon, το Château Pavie Macquin, το Château Troplong Mondot, το Château de Ferrand, το Château Clinet και το Château Canon-la-Gaffelière.

 

image

Chateau Montrose Cellars

 

Ο τρύγος του 2018

 

Κλείνοντας, μερικές πληροφορίες που αξίζει να αναφέρω είναι ότι ο χειμώνας στο Bordeaux είχε ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά μέσο όρο, σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια και από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχε έντονες βροχοπτώσεις. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τον Οκτώβριο όμως η περιοχή «βίωσε» το δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι μετά το 2003, με τις συνθήκες να έχουν δώσει καρπούς με εξαιρετική συμπύκνωση και υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων. Τέλος, η περίοδος του τρύγου είχε ιδανικές συνθήκες και οι περισσότεροι παραγωγοί που συνομίλησα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την εσοδεία του 2018, με αρκετούς από αυτούς να την συγκρίνουν ποιοτικά με την εσοδεία του 2010 και κάποιοι άλλοι να αναφέρουν ότι ήταν η καλύτερη τους από τα τέλη της δεκαετίας του '80. Προσωπικά, θεωρώ ότι η χρονιά αυτή θα δώσει εξαιρετικά κρασιά και από την αριστερή αλλά και την δεξιά όχθη με το Saint-Julien, το Saint-Estèphe και το Saint- Emilion να ξεχωρίζουν λίγο περισσότερο.

 

image

Chateau Phelan Segur

 

Άφησα πίσω μου το Bordeaux με βαριά καρδιά, τις καλύτερες εντυπώσεις και με την ελπίδα ότι θα επιστρέψω λίαν συντόμως.

 

*Ο Λευτέρης Χανιαλίδης είναι Head Sommelier των καταστημάτων Cava Vegera

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ