On the road: Ταβέρνα Θωμάς

{
}

Στο θρυλικό έργο του Kέρουακ ο ήρωας ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι στους αυτοκινητόδρομους της Αμερικής. Με μπόλικη τζαζ, ποίηση και ποτά μας μπάζει στον γοητευτικό κόσμο των beatniks.

 

Το δικό μας On the road μας φέρνει κοντά σε αγαπημένα μαγαζιά όπου το κρασί είναι ισοδύναμος παίκτης του φαγητού. Σε πόλεις και χωριά της ελληνικής επαρχίας, που εξακολουθούν να είναι μια οινική έρημος. Εκεί όπου οι λάτρεις του κρασιού λειτουργούν σαν μύστες, εκπαιδεύοντας το κοινό στην γοητεία του κρασιού και δημιουργώντας οινικές οάσεις.

Ήταν το 1970 όταν ο Θωμάς Πασπάλης ξεκίνησε την οικογενειακή του ταβέρνα στο Σκλήθρο, ένα μικρό χωριό μεταξύ Φλώρινας και Καστοριάς. Η ανάπτυξη της Πτολεμαΐδας με τα εργοστάσια της ΔΕΗ έδινε μια προοπτική αλλά και πάλι η ιδέα ήταν ρηξικέλευθη. Κι ακόμα περισσότερο καθώς στόχευε να έχει καλό σπιτικό φαγητό με κρασιά της περιοχής.

 

Σχεδόν 50 χρόνια μετά, με την 3η γενιά στα ηνία του μαγαζιού, ο επίμονος Φλωρινιώτης αποδείχθηκε σωστός. Ας σκεφτούμε όμως πόση δουλειά και πείσμα χρειάστηκε όταν από την δεκαετία του ’80 ήθελε η ταβέρνα του να σερβίρει εμφιαλωμένο κρασί. Αυτές τις αρχές ακολούθησε κατά γράμμα ο γιος του Νίκος και τώρα ο εγγονός Θωμάς.

 

image

 

Αν χαρακτήριζα το μαγαζί θα έλεγα πως έχει όλα τα χαρίσματα ενός εστιατορίου, με την ζεστασιά και τις τιμές μιας ταβέρνας. Η κουζίνα του έχει την βαθιά νοστιμιά του σπιτικού φαγητού, με μια άκρως επαγγελματική παρουσίαση. Τα ψητά κρέατα θεωρούνται το δυνατό χαρτί αλλά τα πιάτα ημέρας δίνουν την ευκαιρία να γευτείς υλικά και συνδυασμούς πλήρους ευδαιμονίας.

 

Ο τραχανάς με τα άγρια μανιτάρια μοσχοβολάει δάσος, το χταπόδι με πουρέ φασολιού ανώτερο του συνηθισμένου με φάβα, το βουβάλι με limoncello και πουρέ σελινόριζας, το μοσχάρι με πετιμέζι και το αγριογούρουνο σιγομαγειρεμένο σε Ξινόμαυρο είναι πιάτα αληθινής κουζίνας. Το ίδιο ισχύει για τα ορεκτικά και τις σαλάτες, όπως αυτή με φακές, πιπεριές Φλωρίνης και φιλέτο καπνιστού βακαλάου.

 

image

 

Πέρα όμως από το φαγητό στον Θωμά θα πας κυρίως για το κρασί, για την υπέροχη και σωστά τιμολογημένη λίστα του. Κι όπως συμβαίνει στα εστιατόρια όλων των οινοπαραγωγικών περιοχών του κόσμου, το βάρος πέφτει πρώτα στην ζώνη Φλώρινας-Αμυνταίου. 7 αφρώδη, 20 λευκά, 9 ροζέ και 30 ερυθρά προέρχονται από μικρά και μεγάλα οινοποιεία της περιοχής σε μια λίστα που συνολικά φτάνει τις 400 ετικέτες από όλη την Ελλάδα και με επιλογές σε ποτήρι. Ο νεαρός Θωμάς Πασπάλης, με σπουδές στο WSET, έχει όνειρα για το κρασί καθώς πολλοί επισκέπτες έρχονται γι' αυτό στην ταβέρνα. Σχεδίασε μια δοκιμή Ξινόμαυρου από τα οινοποιεία Βεγορίτις, Δημόπουλος, Κτήμα Κυρ-Γιάννη και Άλφα ώστε ο πελάτης να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τέσσερα ποτήρια με τέσσερις διαφορετικές εκφράσεις της ποικιλίας. Συνοδεύεται από ενημερωτικό φυλλάδιο και κοστίζει μόνο 10 ευρώ.

 

image

 

Οι οινόφιλοι μπορούν να επισκεφτούν το κελάρι με παλιές χρονιές εξαιρετικών και σπάνιων κρασιών, ενώ στον κατάλογο υπάρχουν πολλές φιάλες magnum, jeroboam ή μεγαλύτερες και σε διαφορετικές χρονιές.

 

Είτε διαλέξετε την ρουστίκ αίθουσα μέσα είτε τον δροσερό κήπο έξω το σέρβις είναι σωστό και μετρημένο. Με το πανέμορφο Νυμφαίο στα 10 χλμ. και μια οργιώδη φύση δίπλα, η ταβέρνα του Θωμά είναι ένας γαστρονομικός προορισμός για όλο τον χρόνο. 

 

 
Ταβέρνα Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας, Τηλ. 23860- 31206 και 31080.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ