H ρετσίνα είναι συναίσθημα

{
}

«Γιατί να επιλέξεις ρετσίνα ανάμεσα σε εκατομμύρια κρασιά;» 

«Γιατί είναι εμπειρία. Δοκιμάζεις ένα από τα αρχαιότερα προϊόντα του κόσμου. Η ρετσίνα δεν είναι απλά παράδοση, είναι ένας άλλος τρόπος για να πίνεις και να τρως». Έτσι ξεκίνησε ο Kωνσταντίνος Λαζαράκης MW το Μaster class για την ρετσίνα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στη διάρκεια του Balkans International Wine Competition στη Σόφια. Κι εξήγησε στο διεθνές ακροατήριό του ότι όπως στο Μεξικό η προσθήκη καυτερών μπαχαρικών διατηρεί τα τρόφιμα ή το αλάτι τα παστά, έτσι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν βρει τον τρόπο να προστατεύουν το κρασί από οξειδώσεις με την προσθήκη ρητίνης. Η ρετσίνα υπήρξε πάντα το πιο σταθερό σε προτιμήσεις κρασί. Ακολούθησε η ιστορία της μεγάλης ζήτησης, η υπερπαραγωγή στην Αττική και η κατάχρηση πια του ρετσινιού. Ο ομιλητής δεν έκρυψε όλα τα δεινά που ακολούθησαν την ρετσίνα και που άφησαν την ρετσινιά σε όλο το ελληνικό κρασί.

 

image

 

Ήταν όμως ώρα για την αναγέννηση της ρετσίνας δοκιμάζοντας τα δύο πρώτα κρασιά από την Αττική, την ζώνη που την γέννησε. Την ρετσίνα Παπαγιαννάκου, μια καλή, σταθερή ρετσίνα από έναν παραγωγό που την έφερε στο προσκήνιο και του Μυλωνά, πάλι από καλής ποιότητας Σαββατιανό, μια μοντέρνα ρετσίνα με ευχάριστα βοτανικά στοιχεία.

 

image

 

Το Δάκρυ του Πεύκου του Οινοποιείου Κεχρή ανανέωσε το στυλ της ρετσίνας και της έδωσε πολυπλοκότητα. Ο Κεχρής μελέτησε χειρόγραφα περασμένων αιώνων για την παραγωγή ρετσίνας και την σκέφτηκε σαν Βουργουνδία, με νέο βαρέλι, skin contact και με το Ασύρτικο ως ποικιλία αντί του καθιερωμένου Σαββατιανού. Ο Αφρός, πάλι του Κεχρή, είναι η μοναδική pet nat ρετσίνα στον κόσμο. Βασίστηκε στον ελαφρύ αφρισμό που είχαν παλιά κάποιες ρετσίνες καθώς τα λίγα σάκχαρα που άφηνε ο παραγωγός για να είναι πιο αρεστή στο κοινό άρχιζαν μια ζύμωση που προκαλούσε έκκληση διοξειδίου του άνθρακα.

 

image

 

Οι επόμενες δύο ρετσίνες ήταν από Ροδίτη. Του Τετράμυθου είναι ίσως η πιο κοντινή στον τρόπο που φτιαχνόταν παλιά η ρετσίνα με ζύμωση σε αμφορέα, ρητίνη από πεύκα κοντινά στα αμπέλια, χωρίς θειώδη και παρεμβάσεις. Η Ρητινίτης nobilis της Γαία είναι ένα ιδιαίτερα κομψό, δροσιστικό κρασί. Όπως τόνισε ο ομιλητής το σημαντικότερο στη ρετσίνα είναι πως εκφράζει όλα τα terroir ενός κρασιού συν ένα ακόμα, αυτό της ρητίνης. Γιατί διαφορετική είναι η ρητίνη από πεύκα σε υψόμετρο απ’ ότι χαμηλά, άλλη στα ορεινά κι άλλη στη κοντά στη θάλασσα. Και φυσικά οι φάσεις του φεγγαριού επίσης επηρεάζουν τη γεύση της.

 

 image

 

Οι δοκιμές συνοδεύονταν από ελληνικούς μεζέδες καθώς ρετσίνα χωρίς φαγητό είναι αδιανόητο. «Αν δεν ακολουθήσεις τον κανόνα κάθε πιάτο να συνοδεύεται με το κρασί του, τότε αυτομάτως πας στην ρετσίνα. Πώς να συνδυάσεις την ένταση και ποικιλομορφία της ελληνικής κουζίνας;» είπε ο Master of Wine. Mε την ρετσίνα εξαλείφεις την μια γεύση για να έρθει η επόμενη. Δεν υπάρχει άλλο κρασί που να μπορεί να παίξει τόσο καλά αυτό τον δροσιστικό ρόλο.

 

 image

 

Τελειώνοντας ανέφερε την εμπειρία του με τους μαθητές του Master Sommelier, που έρχονται από όλο τον κόσμο. «Τα επίσημα δείπνα που οργανώναμε ήταν ψυχρά, οι συνδυασμοί με κρασί δύσκολοι, κάποιοι δεν έτρωγαν συγκεκριμένα υλικά. Έτσι σκέφτηκα να φάμε αλά ελληνικά. Όλα τα φαγητά και τα κρασιά στη μέση. Ξαφνικά όλοι ζωντάνεψαν, ήταν ευτυχισμένοι, μιλούσαν μεταξύ τους. Το δείπνο έγινε απλό, οικογενειακό. Γιατί το φαγητό θέλει συναίσθημα κι η ρετσίνα αυτό είναι».

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ