Η Σαντορίνη του Γιάννη Τσέλεπου

{
}

Η γοητεία της Σαντορίνης έχει στοιχειώσει πολλούς οινοποιούς τα τελευταία χρόνια. Μόνο που ο Γιάννης Τσέλεπος δεν είναι καινούριος στο νησί. Εχει σπίτι και ζει εκεί κάπου 25 χρόνια τώρα. Γνωρίζει καλά τους αμπελώνες και θεώρησε την συνεργασία με την Κάναβα Χρυσού την ευκαιρία να αφήσει το δικό του στίγμα στην Σαντορίνη.

«Δεν πήγα στην Σαντορίνη αμφισβητώντας τους οινοποιούς. Οινοποιεία όπως της οικογένειας Αργυρού, του Γαβαλά, Κουτσογιαννόπουλου, Βενετσάνου έχουν προσφέρει πολλά. Χωρίς την εταιρία Μπουτάρη το Σαντορινιό κρασί δεν θα είχε κάνει άλματα. Ο Χατζηδάκης κι ο Σιγάλας το απογείωσαν. Σέβομαι την οινική ιστορία του νησιού. Χρειάζεται όμως στρατηγικός σχεδιασμός για premium κρασιά. Ισως η παρουσία μου βοηθήσει σ αυτό. Οι αμπελώνες της οικογένειας Χρυσού μου έδωσαν την ευκαιρία να ασχοληθώ με ένα ‘θεματικό’ οινοποιείο, όπως έκανα στη Μαντινεία και στη Νεμέα» εξηγεί ο οινοποιός.

Η Κάναβα Χρυσού ήταν διάσημη για τα Vinsanto της και έκανε μεγάλες εξαγωγές στη Ρωσία τους προηγούμενους αιώνες. Τα 100 στρέμματα σε Πύργο, Μεγαλοχώρι, Εμπορείο δημιουργούν μια τριλογία Ασύρτικου που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην παρουσίαση της εταιρείας Οινόκοσμος, που έχει την αποκλειστική διάθεση. Ο Γιάννης Τσέλεπος είναι υπέρμαχος της παραδοσιακής καλλιέργειας σε κουλούρα και προτιμά την Σαντορίνη με καθαρότητα, χωρίς βαρέλι. Οι Σαντορίνες του 2018, ’17. ’16, ’15 και ’14 προέρχονται από αμπέλια 50-100 ετών και παρέμειναν 3 μήνες με τις οινολάσπες.

 

Αποδεικνύουν ότι είναι κομψές, κλασικές Σαντορίνες με τονισμένη οξύτητα, ορυκτότητα και πλούσιο στόμα γεμάτο φρεσκάδα. Τα αρώματα ξεκινάνε από άγουρα φρούτα, μήλο, ροδάκινο και άνθη λεμονιάς στα πιο φρέσκα, για να φτάσουμε σε ώριμα φρούτα και γλυκά εσπεριδοειδή στο γεμάτο συμπύκνωση και εντάσεις 2016. Ένα κρασί ράτσας με συγκλονιστική επίγευση. Το 2014, εξελιγμένο σαν ένα καλό Riesling, δείχνει την αντοχή της ετικέτας στο χρόνο.

 

Ο Γιάννης Τσέλεπος επιμένει πως η Σαντορίνη δεν έχει μέλλον αν δεν υπάρξει νομοθεσία που να προστατεύει τον αμπελώνα. «Οι παραγωγοί δεν κάθονται να κουβεντιάσουν. Λείπει ο σχεδιασμός. Τι είναι premium κρασιά; Ποια αμπέλια κάνουν γι αυτά; Σε τι τιμές πουλάμε τα σταφύλια; Δεν θα πρέπει να συγχέεται η Σαντορίνη με το κρασί των Κυκλάδων. Γίνεται να πωλείται Σαντορίνη κάτω του κόστους;» αναρωτιέται προβληματισμένος.

Η δοκιμή, υπό την καθοδήγηση του Νικόλα Γιαννόπουλου, συνεχίστηκε με τα Λαούδια, Ασύρτικο από αιωνόβιους αμπελώνες που ζυμώνει και ωριμάζει σε αμφορείς κι ένα 10% σε τσιμεντένια αυγά. Τα Λαούδια είναι υποπεριοχή του Λούρου. Βρίσκονται στα νότια και ψηλότερα μέρη της περιοχής κι ο Τσέλεπος πιστεύει ότι δίνουν ιδιαίτερο κρασί καθώς τα σταφύλια ωριμάζουν σωστά χωρίς να υπερωριμάζουν.

 

Δοκιμάζοντας τα Λαούδια 2018, ’17 και ’16 διαπιστώνουμε ότι η οξυγόνωση που προσφέρει ο αμφορέας ταιριάζει στη Σαντορίνη. Ορυκτότητα πρόδηλη με ενδιαφέρουσα αλατότητα, καθαρότητα γεύσης και εξέλιξη πιο αργή από τις αντίστοιχες Σαντορίνες. Το 2016 είναι ήδη απολαυστικό, πολύπλοκο αλλά ας του δώσουμε μια 3ετία για να ξεδιπλώσει τις χάρες του. Το Νυχτέρι 2018 προέρχεται από κλήματα άνω των 100 ετών, ζυμώνει σε δρύινα βαρέλια 500 lt και παραμένει 6 μήνες με τις οινολάσπες. Ώριμα κίτρινα φρούτα, αποξηραμένα άνθη και βανίλια στη μύτη που στο στόμα παραμένουν μαζί με μέλι και ξηρούς καρπούς. Πληθωρικό κρασί με φρεσκάδα και χωρίς τα σημάδια οξείδωσης που συνοδεύουν τα Νυχτέρια. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του τα επόμενα χρόνια.

 

Τα κρασιά του κτήματος συνοδεύτηκαν από γευστικότατους μεζέδες του εστιατορίου Milos του Hilton. Ο Γιάννης Τσέλεπος μαζί με τα παιδιά του, Αρη και Αδριανή, έχει επιμονή και υπομονή ώστε να ερευνήσει σε βάθος το Σαντορινιό terroir. Να πατήσει στα χνάρια της μεγάλης παράδοσης του νησιού αλλά να προσθέσει και το δικό του λιθαράκι.

 

 

 
Τα κρασιά Τσέλεπου-Κάναβα Χρυσού πωλούνται στο kylix.gr και σε πολλές ενημερωμένες κάβες.
 
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ