Σε πρώτο πρόσωπο

Η Ζώνη της Νεμέας και η Γαία

{
}

Του Λέοντα Καράτσαλου*

Ήταν πριν από 25 χρόνια περίπου όταν έπεσε η ιδέα να φτιάξουμε ένα κρασί από την Σαντορίνη με τον τωρινό συνεταίρο μου. Δύο χρόνια αργότερα, με τον Θαλασσίτη να δημιουργεί νέα δεδομένα στην ελληνική οινοπαραγωγή τον Ιούνιο του 1996 και με την προσθήκη της Χριστίνας στην Γαία, το επόμενο βήμα ήταν μεγαλύτερο και με περισσότερο αγωνία. Αγορά γης και εγκατάσταση Οινοποιείου στην Νεμέα.

 

Διαλέξαμε το Κούτσι, ένα μικρό χωριό 15 λεπτά από την πόλη της Νεμέας σε υψόμετρο 500 μέτρων και με όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχει ένας αμπελώνας για να είναι εξαιρετικός Η ομορφιά του τοπίου μας συνεπήρε! Μα μοιάζει με την Τοσκάνη είπαμε όλοι εντυπωσιασμένοι! Το αμπέλι του μπάρμπα Μήτσου ήταν φυτεμένο με την κα Κωνσταντίνα την γυναίκα του, με τα χέρια τους. Κάθε χρόνο από 3-4 στρέμματα. Οι πέτρες μαζεμένες με τα χέρια επίσης και στοιβαγμένες σε δύο τρία σημεία μέσα στο αμπέλι. Τα κτήμα ήταν πανέμορφο με θέα στον κάμπο και απέναντι ακριβώς να φαντάζει εντυπωσιακή Ζήρια, χιονισμένη για 5 με 6 μήνες τον χρόνο. Τι ωραία προσθήκη στο πρώτο μας παιδί τον Θαλασσίτη που έσπαγε τα ταμεία!! Σχέδια λοιπόν για πολλά προϊόντα από Αγιωργίτικο που ναι, είχε τεράστιες δυνατότητες επειδή εμείς το θέλαμε και το πιστεύαμε. Δεν είχαμε όμως τόσα χρήματα που ζητούσε (δικαίως) ο μπάρμπα Μήτσος.

 

Αγοράσαμε λοιπόν μόνο τα 20 στρέμματα, η δουλειά έγινε και με το μισό κτήμα! Στο μυαλό μας είχε μπει η ιδέα να κάνουμε την Σαντορίνη και την Νεμέα γνωστές σε όλο τον κόσμο. Ναι, θα φτιάξουμε κρασιά από τις δύο ζώνες, που είναι μέσα στις τρεις τέσσερες καλύτερες της Ελλάδας. Και με αυτό το ατού θα πάμε παντού! Μόνο ελληνικές ποικιλίες, αυτή ήταν η επιλογή μας. Τώρα που αναλογίζομαι εκείνες τις ώρες, με την απόσταση και ψυχραιμία που προσθέτει ο χρόνος, νομίζω ότι ήταν μια συναισθηματική παρόρμηση που έκρυβε από πίσω την αγωνία και την θέληση για την καταξίωση της χώρας μας στην παγκόσμια οινοπαραγωγή.

 

Ενώ η Σαντορίνη το έχει από μόνης της το δυναμικό, μια και πρόκειται για μια ιδιοτροπία της φύσης, η Νεμέα ήθελε πολύ δουλειά, κυρίως αμπελουργικά αλλά και οινοποιητικά. Σαν πρώτη παρέμβαση αρχίσαμε να κλαδεύουμε, με στόχο την μείωση της παραγωγής στα 800kg/στρ, λιγότερο από όσο απαιτούσε η νομοθεσία, που ήταν και είναι ακόμα 1,200kg/στρ. Μαζεύτηκε το χωριό και μας παρακολουθήσαν τρομαγμένοι. Μα τι κάνετε, γιατί χαλάτε το αμπέλι; ήταν η απορία Σήμερα, 22 χρόνια μετά από τον πρώτο μας τρύγο στην Νεμέα, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ πολιτισμικά στην περιοχή. Υπάρχει μια αντίσταση στην Νεμέα.

 

Θα μπορούσαμε βέβαια να κάνουμε κάτι εμείς σ’ αυτό αλλά δεν το έχουμε κάνει Η Νεμέα βέβαια, οινοπαραγωγικά, έχει τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη (σημαντική επιτυχία) και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ήμασταν οι πρωταγωνιστές σε αυτή την εξέλιξη. Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια από την παρουσία μας στις διεθνείς αγορές αντιληφθήκαμε, ότι η πιο σημαντική υστέρηση που έχει η οινοπαραγωγή των αυτοχθόνων ποικιλιών, μεταξύ των οποίων και το Αγιωργίτικο, οφείλετε στην έλλειψη έρευνας και εξέλιξης στο πεδίο της παραγωγής βελτιωμένων φυτών αμπέλου. Το φυτικό υλικό που βρήκαμε στους αμπελώνες όταν ξεκινήσαμε, ήταν υποβαθμισμένο από τις μόνιμα εγκαταστημένες ασθένειες και ιώσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε πολύ οινοποιητικά, να παράγουμε προϊόντα ανταγωνιστικά, με αυτά που προέρχονται από τις εξελιγμένες διεθνείς ποικιλίες όπου η έρευνα καλά κρατεί.

 

Στην πατρίδα μας δεν έχει γίνει κάτι από κάποιο ινστιτούτο. Ήρθε λοιπόν η ιδιωτική πρωτοβουλία έστω και καθυστερημένα να καλύψει το κενό Η παρουσίαση πρόσφατα των αποτελεσμάτων οινοποίησης, του πρώτου κλώνου Αγιωργίτικου που φυτεύσαμε το 2016 ήταν εντυπωσιακά. Με αυτές τις δυνατότητες που δείχνει να έχει το Αγιωργίτικο, το μέλλον προβάλλει αισιόδοξο. Στην ζώνη, υπάρχουν πλέον αρκετά οινοποιεία με αξιόλογους παραγωγούς 1ης αλλά και 2ης γενιάς . Θεωρώ σίγουρο ότι στο μέλλον, τα προϊόντα που παράγονται στην ζώνη, θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, λόγω της επαφής των παραγωγών με την διεθνή πραγματικότητα και της πίεσης/ανάγκης που δημιουργεί ο ανταγωνισμός.

 

Εμείς στην Γαία ,αφοσιωμένοι στις γηγενείς ποικιλίες, έχουμε σχεδιάσει νέα προϊόντα με βάση το Αγιωργίτικο, αλλά και με την συμμετοχή άλλων λιγότερο γνωστών ελληνικών ποικιλιών. Το Κτήμα Γαίας αποτελεί σημείο αναφοράς για την Νεμέα, αλλά και για την Ελλάδα. Από το 1998 και μετά που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Κτήμα Γαίας 1997, η Νεμέα έχει αλλάξει. Όμως έχουν πολλά να κάνουν και οι ερχόμενες γενιές! Στην υγεία τους λοιπόν.

 

*Ο Λέων Καράτσαλος είναι γεωπόνος και συνιδιοκτήτης στη Γαία Οινοποιητική

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ