On the road

«Fados and bacalhaou»

{
}

Πορτογαλία. Μια χώρα-σταυροδρόμι πολιτισμών, ανθρώπων, γεύσεων. Η επιρροή της Ευρώπης και τα μαυριτάνικα χαρακτηριστικά παντού συνδυάζονται αρμονικά.

Της Μαρούλας Μαυρογιαννοπούλου

 

Ταξιδέψαμε στο Πόρτο για εξερεύνηση και δοκιμές κρασιών! Μια όμορφη πόλη που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα υπέροχα γιγάντια έργα τέχνης με τα πλακάκια azulejos στα κτίρια, αλλά κυρίως από το ποτάμι που τη διασχίζει. Η απέναντι όχθη, Villa Nova de Gaia, ανήκει στα port houses και στο περιώνυμο βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, το κρασί Port. Μη διστάσετε να περιηγηθείτε στους επισκέψιμους χώρους που έχουν δημιουργήσει εκεί όλα τα οινοποιεία, με εντυπωσιακές ξεναγήσεις και εξαιρετικές δοκιμές για τους οινόφιλους. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και ξηρή οινοποίηση του Port για όσους δεν αγαπούν τα γλυκά κρασιά.

 

Στην κοιλάδα του Douro

Αυτός ήταν ο βασικός στόχος του ταξιδιού, η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός ζώνη της χώρας, με την περιοχή του Alto Douro στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι φίλοι μας οι Πορτογάλοι έχουν εξαιρετικές υποδομές υποδοχής των τουριστικών ορδών από κάθε άκρη του πλανήτη που δέχονται κάθε χρόνο. Τα οινοποιεία της περιοχής είναι όλα επισκέψιμα, με την εξαίρεση κάποιων όπου η τηλεφωνική/ηλεκτρονική προκράτηση για την ξενάγηση είναι απαραίτητη. Mεγάλη μας αδυναμία αποδείχθηκε η touriga, τόσο σε μονοποικιλιακή οινοποίηση όσο και σε κάποια μοναδικά blend. Μιλώντας δε για blend, να μην αμελήσω να μεταφέρω τα φοβερά πορτογαλικά κρασιά που προκύπτουν από αμπελοτόπια με παλιά κλήματα, στα οποία συνυπάρχουν από 5 έως 45 ποικιλίες. Ναι, κυριολεκτικά!

 

Στη Λισαβόνα

Διανυκτέρευση στο Aveiro, πρωινή στάση για καφέ στην Costa Nova, με τα περίφημα ριγέ σπίτια, και... Λισαβόνα, η όμορφη πόλη που είναι χτισμένη πάνω σε οκτώ λόφους. Ξεκινήσετε τη μέρα σας με έναν από τους πιο παραδοσιακούς γλυκούς θεσμούς της Πορτογαλίας, το pastel de nata, το οποίο πωλείται παντού. Η πόλη θα δοκιμάσει τις αντοχές σας στο περπάτημα, αλλά θα σας αποζημιώσει με μια στάση για λεμονάδα και νερό στο Miradouro da Senhora do Monte. Στις κεντρικές γειτονιές της πόλης, Rossio, Alfama και Bairro Alto με το έντονο χρώμα, μυρωδιές μπακαλιάρου αναδίδονται από παντού. Για τους οδοιπόρους περιηγητές αυτό συνιστά πρόκληση για στάση σε κάθε γωνιά.

 

Γαστρονομική εμπειρία

Οι Πορτογάλοι αγαπούν τόσο το φαγητό όσο και το κρασί! Δοκιμάσαμε ψάρια, θαλασσινά και κρέατα σε κάθε τοπική εκδοχή, σε ταβερνάκια, εστιατόρια και μπαρ. Ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες, τα όστρακα, οι αστακοί και τα καβούρια, αλλά και το χοιρινό κατείχαν τη μερίδα του λέοντος στις καρδιές και στους καταλόγους. Η πλάστιγγα έγειρε με άνεση υπέρ των κόκκινων κρασιών, με αποκορύφωμα το Arisco (blend 24 ποικιλιών) από το μικρό οινοποιείο Quinta de Tourais, χωρίς να διαγράφω λευκά διαμάντια, όπως τα δύο –πολύ διαφορετικά μεταξύ τους– alvarinho που ήπιαμε την τελευταία μέρα, το Soalheiro και το Dona Paterna. Το κρασί βρίσκεται παντού, με μεγάλη επιλογή σε ποτήρι στις λίστες, σε πολύ προσιτές τιμές.

 

Τίτλοι τέλους

Γυρίσαμε με την ψυχή και το μυαλό γεμάτα ηλιόλουστες εικόνες, μυρωδιές και υπέροχες γεύσεις. Η Πορτογαλία ανήκει πλέον στις χώρες που θα προτείνω ανεπιφύλακτα σε φίλους ταξιδευτές οινόφιλους. Και όχι μόνο. Σε όλους για την ακρίβεια.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ