Συλλεκτική αξία, περιορισμένη παραγωγή

«Unicorn wines»

{
}

Tα κρασιά-«μονόκεροι» είναι φιάλες συλλεκτικής αξίας, περιορισμένης παραγωγής, σπάνια και δυσεύρετα, κρασιά για ουρανίσκους διψασμένους για το σπάνιο, το ιδιαίτερο και το μοναδικό. Η ιδιαιτερότητα αυτών των κρασιών ορίζεται από τη σπανιότητα τη φιάλης ή/και της ποικιλίας, την «παραξενιά» της οινοποίησης, την επετειακή one off κυκλοφορία, την πολύ περιορισμένη, ακόμα και επιλεκτική παραγωγή μόνο σε καλές χρονιές, το μέγεθος της φιάλης –ένα Jeroboam (4,5 lt.), για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα σπάνιο–, αλλά και από τη διάρκεια και τη μέθοδο παλαίωσης. Το value for money των συγκεκριμένων κρασιών παίζει κι αυτό τα παιχνίδια του και πολλές φορές κάνει αναπάντεχες ανατροπές, γιατί θαυμάσια και σπάνια κρασιά ξαφνιάζουν με τη χαμηλή τιμή τους, όσο και οι ανεβασμένες τιμές άλλων φιαλών δεν γίνονται αντικείμενο συζήτησης όταν οι οινόφιλοι κλείνουν τα μάτια και ευλογούν τη στιγμή που τα απολαμβάνουν. Διαλέξαμε κάποια απ’ αυτά τα κρασιά κι αποφασίσαμε να τα πιούμε μαζί σας.

One of a kind

Ό,τι πιο «one of a kind» είναι οι Θαλασσίτες Submerged της Γαίας, που ωριμάζουν σε ένα υποβρύχιο «κελάρι», ανοιχτά από το Καμάρι. Από τις 480 βυθισμένες στη θάλασσα της Σαντορίνης φιάλες του 2015 «ψαρεύτηκαν» οι 420 (200€).

Μια άλλη, στεριανή Σαντορίνη, το Cuvée Monsignori του Κτήματος Αργυρού (31€), που προέρχεται από έναν από τους παλαιότερους αμπελώνες της Σαντορίνης και της Ελλάδας, φυτεμένο με αμπέλια που ξεπερνούν σε ηλικία τα 200 έτη, αποκτά σούπερ συμπύκνωση και σοβαρή ανθεκτικότητα στον χρόνο.

Σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών κυκλοφορεί από τον οινολόγο Σοφοκλή Πετρόπουλο η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα οινοποίησης ερυθρού αφρώδους Ξινόμαυρου Brut Strange Bird (16€) με τη Méthode Traditionelle, από σταφύλια της ορεινής Αργολίδας.

Σπέσιαλ έκδοση είναι το Etos από το Κτήμα Βιβλία Χώρα, ένα μονοποιλιακό, βουτυράτο Merlot που παράγεται κάποιες επιλεγμένες, εξαιρετικής ποιότητας χρονιές, από τα καλύτερα αμπελοτόπια του κτήματος. H πρώτη χρονιά Etos Merlot 2006, σε ξύλινη συσκευασία τριών φιαλών (147€).

Σε λιγότερες από 2.000 φιάλες παράγονται το λευκό και το ερυθρό Museum Collection του Κτήματος Γεροβασιλείου, αμφότερα χαρμάνια των 5 λευκών και των 5 ερυθρών αντίστοιχα ποικιλιών του οινοποιείου, που είναι διαθέσιμα μόνο από το κτήμα.

Τετρακόσιες έως πεντακόσιες φιάλες είναι η παραγωγή της «Παραλίας» της F Foivos Papastratis, ένα χαρμάνι Ασύρτικου-Μοσχάτου ήπιας οινοποίησης με γηγενείς ζύμες (17€).

Συλλεκτική αξία έχουν και τα επετειακά κρασιά. Με αφορμή τα 45 χρόνια της οινοποιίας Παρπαρούση, πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα το εορταστικό κρασί του κτήματος, ένα Αγιωργίτικο του 2016 (26€) σε χαρμάνι με μικρά ποσοστά Μαυροδάφνης και άλλων ερυθρών ποικιλιών του αμπελώνα τους.

Ένα πολύ περιποιημένο, καθαρόαιμο Σαββατιανό από τον τρύγο του 2019, εμφιαλωμένο σε magnum, θα κυκλοφορήσει από το οινοποιείο Παπαγιαννάκου με αφορμή τον 100ό τρύγο Σαββατιανού του κτήματος.

 

Για πρώτη φορά, κάποια και για τελευταία

Μια πειραματική, super limited edition έκδοση μόλις 99 magnum φιαλών κυκλοφόρησε το οινοποιείο Σύρου με την επωνυμία Isolation για το 2018 (36€). Ένα κρασί από συριανά Ασύρτικα σταφύλια από ένα μοναδικό αμπελοτόπι, δουλεμένα περίτεχνα και με ελάχιστες παρεμβάσεις.

To σχεδόν ολόφρεσκο ακόμα R Lees 2015 από το οινοποιείο Gentilini της Κεφαλονιάς βάζει την τοπική ποικιλία Ρομπόλα σε νέα, ανεξερεύνητα μονοπάτια. Παράγεται από ορεινά σταφύλια, από έναν αυτόρριζο αμπελώνα άνω των 80 ετών, σε 950 φιάλες (27,50€) και 160 magnum (68€), που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους.

Δύο ασυνήθιστα, αλλά εντελώς αξιόλογα χαρμάνια είναι τα εξής: αφενός το Ρίζες2 (19€) σε 1.000 φιάλες, που είναι χαρμάνι σαντορινιού Ασύρτικου με Βιδιανό από το Ρέθυμνο, από σταφύλια από προφυλλοξηρικούς, αιωνόβιους αμπελώνες, που παράγεται με χρήση γηγενών ζυμών, και αφετέρου το Cuvée 589 (35€) των οινοποιείων Παλυβού και Χρυσοχόου, που συνδυάζει για πρώτη φορά στα χρονικά στην ίδια φιάλη το Αγιωργίτικο της Νεμέας με το Ξινόμαυρο από τη Νάουσα, σε ένα χαρμάνι πυκνό και με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.

Για τους λάτρεις των σπανιοτήτων, οι εναπομείνασες φιάλες του Κτήματος Χατζηδάκη, από τις τελευταίες χρονιές που οινοποίησε ο ίδιος ο αείμνηστος Χαρίδημος Χατζιδάκης, έχουν όχι μόνο συλλεκτική, αλλά και ανεκτίμητη, συναισθηματική αξία.

 

Οι limited edition άγνωστοι

Μικρές παραγωγές από υπό εξαφάνιση ποικιλίες του τόπου τους, που εκφράζουν πηγαία το terroir τους, οινοποιούν αρκετά οινοποιεία. Τέτοια παραδείγματα είναι το Wild Ferment Βραδιανό, η ξεχασμένη ερυθρή ποικιλία της βόρειας Εύβοιας του οινοποιείου Βρυνιώτη (37€), ο Βίβλινος οίνος ερυθρός (19€) και ροζέ (33€, μόνο magnum) από το Κτήμα Βιβλία Χώρα, που προέρχονται από μια μη ταυτοποιημένη παλιά ποικιλία που δεν έχει οινοποιηθεί ξανά στη σύγχρονη εποχή.

Σούπερ σπάνιος είναι ο ερυθρός Κόνιαρος, το μεγάλης παλαίωσης κρασί του Κτήματος Νεραντζή (50€), ενώ δυσεύρετο είναι, και ως ποικιλία και ως μπράντα, το ρουμπινένιο Βερτζαμί Διάγων της οινοποιίας Μαρκόγιαννη (20€).

Σπουδή στις λιγότερο δημοφιλείς ξένες ποικιλίες κάνουν το Κτήμα Μανουσάκη με ένα θαυμάσιο Mourvèrdre (40€), το οινοποιείο Kitrvs με το Idealista, ένα έξοχο Verdicchio (15€), και το Κτήμα Καριπίδη με το Robust, ένα μεστό χαρμάνι του Sangiovese με το Cabernet (17€).

 

Τα high end

Η limited edition σειρά Επτά Χωριά, με 7 φιάλες Ασύρτικο από 7 διαφορετικούς αμπελώνες του Κτήματος Σιγάλα (270€), είναι κυριολεκτικά κρασιά για... σεμινάριο.

Η premium ετικέτα του Κτήματος Παλυβού, το Νόημα (74€), ένα χαρμάνι Αγιωργίτικου, Cabernet και Syrah, παράγεται σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών, σούπερ σπάνια είναι η Plethora (86€) των αμπελώνων Vassaltis, της οποίας το στιλ παραπέμπει σε Νυχτέρι, και στην ίδια, premium κατηγορία το La Tour Melas παράγει τις Παλιές Ρίζες (66€), ένα σπουδαίο, χορταστικό Αγιωργίτικο μεγάλης παλαίωσης και υποδειγματικής οινοποίησης.

Τέλος, διπλή συλλεκτική αξία έχουν τα magnum με τις χειροποίητες ζωγραφιστές ετικέτες από το Κτήμα Λαζαρίδη. Ο Ερυθρός Αμέθυστος, ο Αμέθυστος Cava και ο Πύργος Ιουλία Merlot, παλαιότερων, επιλεγμένων εσοδειών, μπαίνουν σε φιάλες-έργα τέχνης, ζωγραφισμένες από εικαστικούς της περιοχής.

Tags unicorn
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ