Υπάρχει μόδα στο κρασί;

Εκτός των τειχών

{
}

εδομένα, τάσεις, προοπτικές για το ελληνικό κρασί στις αγορές του κόσμου.

Το κρασί είναι ένα ξεχωριστό διατροφικό προϊόν, αλλά δεν παύει να είναι και ένα καταναλωτικό προϊόν που υπόκειται σε τάσεις και μόδες σε σχέση με τη γεύση, τις αγοραστικές συνήθειες, το packaging και τον τρόπο κατανάλωσής του. Στις εκτός Ελλάδας αγορές μοιάζουν να κυριαρχούν πλέον ελαφρύτερα σε γεύση κρασιά, πιο φρουτώδη, πιο food-friendly. Οrange wines, ροζέ και αφρώδη, λιγότερο γνωστές ποικιλίες, παλιές μέθοδοι παραγωγής... Οnline shopping και on demand μέθοδοι παράδοσης, μέσω applications όπως το Uber και το Deliveroo, είναι πια καθημερινότητα στις μητροπόλεις του κόσμου.

Η Vivino δίνει τη δυνατότητα να αγοράσει κάποιος το κρασί που του άρεσε στο εστιατόριο εντός μερικών μόνο δευτερολέπτων. Επηρεάζουν όμως οι τάσεις αυτές τις πωλήσεις του ελληνικού κρασιού στις εκτός Ελλάδας αγορές και, εάν ναι, με ποιο τρόπο; Μιλήσαμε με εισαγωγείς και διανομείς ελληνικού κρασιού στις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά και προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε καλύτερα τι συμβαίνει έξω από τα δικά μας σύνορα σε σχέση με το δικό μας, ελληνικό, κρασί.

 

Ted Diamantis Diamond Importers, Inc., ΗΠΑ

 

Στις ΗΠΑ ανταγωνιζόμαστε σε ύφος, γεύση και τιμή όλο τον αμπελοοινικό κόσμο. Είναι μια πολύ δύσκολη αγορά, στην οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή μια τάση για αρωματικά λευκά με υψηλή οξύτητα, μεταλλικότητα και μειωμένα ποσοστά αλκοόλης. Τα ελληνικά λευκά κρασιά αποτελούν την πύλη εισόδου του ελληνικού κρασιού στην αμερικανική αγορά και την επιτομή των χαρακτηριστικών αυτών. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το τοποθετήσουμε σωστά στην αγορά, με ένα σωστό μήνυμα. Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στο κρασί, τα μηνύματα προς τον καταναλωτή πρέπει να είναι μεταξύ τους συμβατά και οι τιμές τέτοιες στη λιανική ($13-20, δηλ. €12-18) που να διατηρεί το by-the-glass, το οποίο είναι κρίσιμο για την εξοικείωση των καταναλωτών με τις ελληνικές ποικιλίες. Οι ποικιλίες άλλωστε πρέπει με τρόπο εύληπτο να αναγράφονται στην ετικέτα. Αυτό στο οποίο πρέπει να στοχεύσουμε είναι να αυξήσουμε το μερίδιο των ελληνικών κρασιών στην αμερικανική αγορά και όλοι οι εισαγωγείς μαζί να χτυπήσουμε την εισαγωγή των κακής ποιότητας ελληνικών κρασιών και τις παράνομες και ασαφείς ετικέτες. Όσον αφορά τα natural κρασιά, η έννοια αυτή, επειδή δεν είναι σαφής και ξεκάθαρη, χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο και εγκυμονεί κινδύνους για τον κλάδο. Τι είναι το μη natural κρασί; Αυτό που υπονοείται και καταλαβαίνει ο απλός καταναλωτής είναι ότι οποιοδήποτε μη natural κρασί δεν είναι καλό για την υγεία, κάτι που προφανώς δεν ισχύει. Ενώ το κρασί ενώνει, φέρνει κοντά τον βασιλιά με τον χωρικό, το αφήγημα του φυσικού κρασιού διχάζει.

 

Theo Diamantis Oenopole, Καναδάς

 

Στο Μόντρεαλ, μια πόλη που συγκρίνεται στο επίπεδο της εστίασης με το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, τα ελληνικά κρασιά έχουν πλέον κάνει αισθητή την παρουσία τους και θα μπορούσαν να βρίσκονται στην αντίληψη του καταναλωτή στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο με τα γαλλικά και τα ιταλικά κρασιά. Η εικόνα τους έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ήδη σε κάποιες κατηγορίες η Ελλάδα ηγείται στην αγορά. Όμως, το ελληνικό κρασί δεν μπορεί να ακολουθεί τις τάσεις και τις μόδες. Όταν αλλάζει κάτι συνέχεια, χάνει την ταυτότητά του. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να είναι ειλικρινές, να έχει το δικό του όραμα και να εκφράζει την αλήθεια του οινοπαραγωγού. Πρέπει να εστιάσουμε στα θετικά στοιχεία του τόπου και της κουλτούρας μας, όπως είναι η ευρύτητα του πνεύματος, το φιλότιμο, η γενναιοδωρία και η φιλοξενία. Το μέλλον του ελληνικού κρασιού βρίσκεται στα αυθεντικά κρασιά, στα κατά το δυνατόν φυσικότερα κρασιά, στα χαμηλότερα ποσοστά αλκοόλης, στην υψηλή οξύτητα και σε χαρακτήρα που δεν επισκιάζεται από την παρουσία του ξύλου και της βανίλιας. Το εύρος τιμών το οποίο είναι το ευνοϊκότερο για τις λιανικές πωλήσεις στον Καναδά είναι από $18 έως 25 (Can$), ήτοι €12-17. Οτιδήποτε πωλείται σε τιμή υψηλότερη από $30 (€20) πρέπει να προέρχεται από κάποιον σπουδαίο οινοποιό και οποιοδήποτε κρασί πωλείται σε τιμή υψηλότερη των $28 (€19) πρέπει να έχει ονομασία προέλευσης. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε αξία στις ελληνικές ονομασίες προέλευσης –όπως έκαναν οι Ιταλοί με το Barbaresco και το Barolo και οι Γάλλοι με τη Βουργουνδία– και στη συνέχεια να αφήσουμε την αξία αυτή να μετακυλιστεί στα κρασιά των περιοχών αυτών.

 

Μαρία Νικολάου EviEvane, Γαλλία

 

 

Πριν από 25 χρόνια στη Γαλλία, τα ελληνικά κρασιά είχαν πολύ μικρή παρουσία. Από το 2005 περίπου και μετά, η παρουσία των ελληνικών κρασιών στη γαλλική αγορά έχει αυξηθεί θεαματικά όσον αφορά τα μονοποικιλικά κρασιά ποιότητας. Πρόκειται για κρασιά αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες, τα οποία έχουν συνέχεια στην παραγωγή τους και σταθερότητα στην ποιότητά τους. Οι ποικιλίες με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα είναι το Ασύρτικο, το οποίο είναι μακράν η πιο δημοφιλής ποικιλία, το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο και το Μοσχοφίλερο. Το εύρος τιμών στο οποίο κυμαίνονται είναι €10/11-15 τα πιο ευπρόσιτα και €25/26+ τα ακριβότερα.

 

Γιώργος Ιωαννίδης Oenos FPL, Γαλλία

 

Αυτό που επιθυμεί η αγορά είναι κρασιά ευγενή, κομψά και υψηλής ποιότητας, είτε αυτά είναι ήπιας οινοποίησης είτε συμβατικά. Ο οργανοληπτικός χαρακτήρας είναι βασιλιάς στη Γαλλία. Η ισορροπία μεταξύ αλκοόλης και οξύτητας και η χρήση γηγενών ζυμών αποτελούν ζητούμενο, όπως άλλωστε και η δυναμική σχέση ανάμεσα στο κρασί και το terroir το οποίο αυτό αντιπροσωπεύει. Η γεωφυσική θέση της χώρας μας δίνει εκπληκτικές δυνατότητες. Συνδυάζει τη μεσογειακή αλκοολική δύναμη με την κεντροευρωπαϊκή φρεσκάδα. Και με την ανάδειξη των ξεχωριστών μας terroirs μπορούμε να παραγάγουμε και να πρεσβεύσουμε γαστρονομικά κρασιά, χωρίς βαρύτητα, πλούσια, με ένταση και κομψότητα. Αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, μεγάλη απορροφητικότητα στην αγορά έχουν τα κρασιά των οποίων η λιανική τιμή κυμαίνεται μεταξύ €10 και 28/€29. Αυτά αποτελούν την ατμομηχανή του ελληνικού κρασιού, ενώ για ένα σπουδαίο Ασύρτικο ή Ξινόμαυρο η τιμή είναι υψηλότερη από €30. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα τα κρασιά μας να πωλούνται ακριβότερα, αλλά αυτό προϋποθέτει πλάνο και στρατηγική. Η ανάπτυξη θα έρθει με σωστή εμπορική πολιτική, στρατηγική και δειγματοληψίες των κρασιών μας.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ