Τι μπορούμε να κάνουμε;

Κρασί και πανδημία

{
}

Ο Πρόεδρος του ΣΜΟΕ (Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδας) μιλάει στην Λίζα Βιντζηλαίου για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και τις προοπτικές του κλάδου.

Εν μέσω της κρίσης του Covid-19, άρθρα για τις πωλήσεις κρασιού στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Αγγλία υπογράμμιζαν ότι οι αντιδράσεις του κόσμου στις χώρες αυτές υπήρξαν παρεμφερείς: «Δεν μπορούμε να πιούμε το κρασί μας στο εστιατόριο, το bar, την pub. Θα μεταφέρουμε την απόλαυση αυτή στο σπίτι μας!» 

O Guardian ανέφερε ότι η δαπάνη των Αυστραλών σε αλκοολούχα στα τέλη Μαρτίου ήταν αυξημένη κατά 34% σε σχέση με πέρυσι. Στις ΗΠΑ σύμφωνα με τη Nielsen, στα μέσα Μαρτίου οι πωλήσεις κρασιού στα off-premise καταστήματα (κάβες και παντοπωλεία) ήταν αυξημένες κατά 27,6% και των 3λιτρων bag-in-box κατά 53%.

To BBC ανέφερε αύξηση των πωλήσεων των αλκοολούχων, σε supermarkets και μικρά μαγαζιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, της τάξης του 22% τον περασμένο Μάρτιο. Kρασί, μπίρα και spirits ακολούθησαν την ίδια καμπύλη.

Άραγε πώς αντέδρασαν οι Έλληνες και τι αντίκτυπο είχε αυτό στις συνολικές πωλήσεις κρασιού; Και εάν αυξήθηκαν οι πωλήσεις κρασιού στις on-line κάβες, τα μπακάλικα και τα supermarkets, σε ποιες κατηγορίες κρασιών υπήρξαν πωλήσεις; Θα αφορούσε κάτι τέτοιο στους μικρούς οινοποιούς;

Μιλήσαμε με τον Θάνο Ντούγκο -Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας- και τον ρωτήσαμε τι σήμαινε για τους μικρούς οινοποιούς, μέλη του ΣΜΟΕ η υγειονομική κρίση, πώς αντιμετωπίστηκε και τι σκέφτονται για την επόμενη ημέρα.

«Για εμάς σημαίνει ό,τι σημαίνει για όλους τους οινοποιούς σε όλο τον κόσμο. Στο νότιο ημισφαίριο τους πέτυχε πάνω στον τρύγο. Εμάς μας πέτυχε στο ξεκίνημα της εμπορικής εποχής για τα λευκά και τα ροζέ. Είχαμε μια πτώση της τάξης του 90-95% στις πωλήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι μικροί οινοπαραγωγοί έχουμε την ιδιαιτερότητα να μην είμαστε τοποθετημένοι στις μεγάλες αλυσίδες των supermarkets. Το έργο των πωλήσεων καθίσταται για εμάς, ως εκ τούτου, ακόμη πιο δυσχερές μέσα στις παρούσες συνθήκες. Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη κατανάλωση γίνεται στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώρους εστίασης, wine bars, κ.ο.κ. Από την άλλη μεριά, οι μικρές-οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν ίσως μεγαλύτερες άμυνες στο θέμα των εξόδων, δεδομένου ότι συνήθως δεν απασχολούν πολλούς υπαλλήλους.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα μέσα σε αυτήν την κατάσταση. Όταν φθάνουμε στο σημείο της ολικής παύσης πωλήσεων, τι να κάνει κανείς; Η ελληνική αγορά είναι αυτή τη στιγμή κλειστή. Βεβαίως έχουν σημασία και οι εξαγωγές του κάθε οινοπαραγωγού. Αυτή τη στιγμή η Κίνα άρχισε να δουλεύει, η Νέα Υόρκη όμως θα κάνει μήνες για να συνέλθει. Οι αγορές στις οποίες είναι τοποθετημένα τα κρασιά του κάθε οινοποιείου έχουν μεγάλη σημασία. Τα μέλη μας είναι στο σύνολό τους πολύ απογοητευμένα και αγχωμένα σε σχέση με το μέλλον. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στον κλάδο μας αυτή είναι μία περίοδος πολλών εξόδων για την καλλιέργεια του αμπελιού, δεδομένου ότι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο υπάρχουν πολλές καλλιεργητικές φροντίδες. Και αυτή η περίοδος συμπίπτει φέτος με την κάθετη πτώση των πωλήσεων. Θα έχουμε πρόβλημα. Εμείς, ως Σύνδεσμος, έχουμε ήδη στείλει στα συναρμόδια υπουργεία επιστολή ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της απόσταξης κρίσης, γιατί δεν βλέπουμε άλλη λύση. Ειδικά οι οινοπαραγωγοί που βασίζονται σε λευκά και ροζέ κρασιά έχουν μεγάλο πρόβλημα. Τα κόκκινα μπορούν να περιμένουν, με κόστος φυσικά. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι και ως χώρα βασιζόμαστε κυρίως στα λευκά και τα ροζέ. Μακάρι να ζήσουμε το σενάριο του να πάει καλά ο τουρισμός το καλοκαίρι γιατί αυτό θα είναι μια σημαντική τονωτική ένεση για εμάς. Και σε αυτή την περίπτωση θα είναι σημαντικό να υπάρξουν κίνητρα ώστε να προτιμούν οι επαγγελματίες του τουρισμού τα ελληνικά προϊόντα. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στην οικονομία γενικότερα. 

Mε δεδομένο ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ήρθαν για να μείνουν, ζητούμενο είναι για εμάς να υπάρξουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες στις οποίες να προβάλλεται το ελληνικό κρασί γενικότερα. Πλατφόρμες οι οποίες θα λειτουργούν για b2b (business to business) και b2c (business to consumer) επαφές. Θα θέλαμε να υπάρξει υποστήριξη από την πολιτεία σε σχέση με το digital marketing και τις digital πωλήσεις. Ως μέλος της CEVI (European Independent Winegrowers’ Confederation), είμαστε ήδη σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες και προσπαθούμε -όσον αφορά στις πωλήσεις εξ’αποστάσεως εντός της ευρωζώνης- να μην επιβαρυνόμαστε με τυχόν τοπικούς δασμούς για πωλήσεις έως ένα συγκεκριμένο ποσό. Αυτό επίσης θα μας έδινε μεγάλο κίνητρο και ώθηση».

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ