Κάθετη γευστική δοκιμή

Pure Santorini

{
}

Μία μικρή δοκιμή με μεγάλο ενδιαφέρον

Η Σαντορίνη, λοιπόν, είναι πολύ μπροστά στην παροχή οινοτουριστικών εμπειριών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε κάποια οινοποιεία, ωστόσο, η εμπειρία του επισκέπτη απογειώνεται. Και το Volcanic Slopes Vineyards, εκ των νεότερων του νησιού, είναι σίγουρα ένα από αυτά. Στεγάζεται σε μία τέλεια αναδιαμορφωμένη κάναβα του 18ου αιώνα στην Επισκοπή, ανάμεσα σε αμπελώνες με υπεραιωνόβιες κουλούρες βαθιά ριζωμένες στο μαύρο πετρώδες έδαφος.

Όλα αυτά, βεβαίως, υποστηρίζουν μια εντυπωσιακή προσέγγιση στο Ασύρτικο, ένα κρασί που οινοποιητικά είναι φτιαγμένο για να αναδεικνύει την αστείρευτη δυναμική της μαγικής αυτής ποικιλίας. Προνομιούχα αμπέλια με παλιά κλήματα, πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, οινοποίηση σε τσιμεντένιες δεξαμενές και παραμονή με τις οινολάσπες για 14 μήνες. Το αποτέλεσμα, κάθε φορά, είναι εντυπωσιακό. Τη μοναδική εμπειρία που είχα ζήσει στο οινοποιείο κατά την τελευταία μου επίσκεψη, πέρυσι το φθινόπωρο, αποφάσισα να ξαναζήσω, όχι μόνος, αλλά με ένα μεγάλο διαδικτυακό κοινό σκληροπυρηνικών φαν του Ασύρτικου από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και πολύ πιο μακριά, δηλαδή από την Ελβετία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Κύπρο και τις ΗΠΑ.

Αφιέρωσα λοιπόν ένα από τα «LIVE wine tastings της απομόνωσης» που έκανα καθημερινά καθόλη τη διάρκεια της «καραντίνας» για να (ξανα)δοκιμάσω ζωντανά το Pure Santorini κάθετα, όπως το έκανα στο οινοποιείο, με τη διαφορά όμως ότι είχα το προνόμιο να προσθέσω στις εσοδείες και την ακόμα ακυκλοφόρητη 2017, προσδίδοντας έτσι στο γεγονός... παγκόσμια αποκλειστικότητα! Τι λέτε, πάμε να τις δούμε μία-μία;

 

2013

Ένα συγκλονιστικό κρασί που μας υπενθυμίζει το μεγαλείο του Ασύρτικου και της Σαντορίνης. Η ηλικία του έχει προσδώσει ωριμότητα σε όλα τα επίπεδα: το φρούτο είναι γενναιόδωρο και η ορυκτότητα έκδηλη - η οξύτητα, ωστόσο, παραμένει τέλεια. Στο στόμα είναι γεμάτο και νόστιμο. Η διάρκεια είναι μακρά και πολύπλοκη, με γήινες νότες που μένουν μέχρι το τέλος. Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω δίπλα-δίπλα με ένα Chablis Grand Cru της ίδιας χρονιάς. Ο αλκοολικός τίτλος είναι 13,5%.

 

2014

Το απολαυστικότερο κρασί της ομάδας. Η μύτη αναδύει μεταλλικότητα, ορυκτότητα, καθώς και κάποιες βοτανικές νότες, ενώ το φρούτο έχει αρχίσει να παίρνει δεύτερο ρόλο. Πρόκειται για ένα πληθωρικό, εκφραστικό κρασί με διάρκεια, ισορροπία, αλλά και έντονη, δροσιστική οξύτητα. Δεν αποκλείεται όλα αυτά να οφείλονται στη συγκεκριμένη χρονιά που χαρκτηρίστηκε από μπόλικα ακραία καιρικά φαινόμενα, βροχές το Μάιο και τις αρχές Ιουνίου και ξηρό καλοκαίρι στη συνέχεια. Ο αλκοολικός τίτλος είναι 14%.

 

2015

Ένα διαφορετικό κρασί, μια Σαντορίνη του 21ου αιώνα. Η παλαίωση την έχει προικίσει με έκδηλη βενζολικότητα και αρωματικό βάθος. Στη μύτη διακρίνουμε ζαχαρωμένα λουλούδια πίσω από την ορυκτότητα, ενώ είναι χαρακτηριστική η κοσμοπολίτικη αίσθηση στο στόμα, η μακρά διάρκεια και το όμορφο τελείωμα. Το 2015 ήταν μια πολύ ζεστή χρονιά με καύσωνα τον Ιούνιο, που οδήγησε σε έναν πολύ πρώιμο τρύγο, και όλα αυτά φαίνονται στην εκφραστικότητα του κρασιού. Ο αλκοολικός τίτλος είναι 13,5%.

 

2016

Σε μια χρονιά ζεστή, πρώιμη και απαλλαγμένη από «περιπέτειες» σε επίπεδο καιρικών φαινομένων ή ασθενειών, έχουμε ένα κρασί που δεν... βιάζεται να μεγαλώσει. Η μύτη είναι ακόμα κλειστή, με διακριτική αρωματική ένταση και ώριμα αρώματα φρούτων και λουλουδιών να πλαισιώνουν την ηφαιστειακή ορυκτότητα. Στο στόμα η οξύτητα είναι πλούσια αλλά πολύ στρογγυλή. Το κρασί ακόμα δεν έχει αρχίσει να εκφράζεται γευστικά με όλη τη δυναμική που κρύβει. Το φρούτο είναι ακόμα φρέσκο και «σκεπάζει» την πέτρα. Έχει δρόμο μπροστά του. Ο αλκοολικός τίτλος είναι 13,5%.

 

2017

Το «μωρό» της παρέας. Ολόφρεσκα τα αρώματα του Ασύρτικου όσον αφορά στο φρούτο, αλλά η πέτρα «κρύβεται» ακόμα. Η οξύτητα είναι εκρηκτική και η διάρκεια υποδειγματική. Ένα «world class» λευκό κρασί, το οποίο όμως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα μέχρι να γίνει μία πραγματική premium Σαντορίνη και να ακολουθήσει επάξια στα χνάρια των προκατόχων του, εκφράζοντας με το δικό του, απαράμιλλο τρόπο τη δυναμική του μαγικού terroir απ’ όπου προέρχονται τα σταφύλια που το έφτιαξαν. Ο αλκοολικός τίτλος είναι 14%.

Food pairing

Αυτά είναι κρασιά για...«extreme» θαλασσινές γεύσεις. Θέλουν όστρακα, ωμά θαλασσινά και ψάρια, σασίμι, ταρτάρ και σεβίτσε, με προϋπόθεση το χοντρό θαλασσινό αλάτι και ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τους πάει πολύ ο ταραμάς και το αυγοτάραχο, ενώ όσο παλαιώνουν και τα αρώματά τους επιστρέφουν στη γη, τόσο περισσότερο ταιριάζουν με αντίστοιχα γήινα αρώματα όπως αυτά των παλαιωμένων κίτρινων τυριών και των αποξηραμένων μανιταριών.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ