Ενας Τιτάνας στο ποτήρι μου

{
}

Το Κτήμα Σκούρα ταράζει πάλι τον «οίνοπα πόντον».

Δεν μπορώ ποτέ να αντισταθώ στο πειρασμό και να δημοσιεύω - παραβαίνοντας τους κανόνες μου- αυτούσια τα δελτία τύπου του Κτήματος Σκούρα γιατί είναι καλογραμμένα, μετρημένα, εύστοχα τόσο που νομίζω ότι δεν μπορώ να τα γράψω καλύτερα.

 

 «Αγαπητή κυρία Παπαδοπούλου,  όπως έχουμε πει και παλαιότερα μιλάμε όταν έχουμε πράγματα να πούμε. Την τελευταία δεκαετία απολαμβάνουμε κάτι που σαν πρώτη γενιά στερηθήκαμε. Την άνεση του κοστοβόρου χρόνου. Ήρθε η ώρα λοιπόν μετά από 11 ολόκληρα χρόνια να δείξουμε επιτέλους μια καινούργια δουλειά βγαλμένη από το αμπελουργικό παρελθόν της χώρας μας. Μια άγνωστη ποικιλία το Μαυρόστυφο Άργους, μια τιτάνια προσπάθεια -με κόπους, με πειράματα, με έξοδα, με απογοητεύσεις, με χαμόγελα-ένα καινούργιο κρασί. Και το όνομα αυτού: Τιτάνας! 

Όνομα και πράμα. Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς πόσους κρυμμένους θησαυρούς έχει ο αμπελώνας της Ελλάδας. Είναι εκεί κάπου έξω στη γη των προγόνων μας ήρεμες και στωικές, ξεχασμένες,  σχεδόν χαμένες, ποικιλίες που περιμένουν τον άνθρωπό τους. Τιμή μας και καμάρι μας λοιπόν που μας έτυχε στην ιστορία του οινοποιείου μας να συναντηθούμε με το Μαυρόστυφο Άργους. Το οινοποιήσαμε με πολλούς τρόπους και φτιάξαμε κρασιά πολλών διαφορετικών τύπων. Ξεκινάμε όμως να δείξουμε αυτό που πιστεύουμε ότι έκανε ένα μεγάλο σπουδαίο κρασί. ‘Ενα κρασί που πρέπει κανείς να το δοκιμάσει μια φορά στην ζωή του.   Σταφύλια λιασμένα για οχτώ μέρες στον γλυκό ήλιο του Σεπτέμβρη κι ύστερα στη σκιά σιγά-σιγά για άλλες 38 ημέρες. Μία τρελή συμπύκνωση χρωμάτων, αρωμάτων, γεύσεων. Ένας χυμός λιγοστός που ζυμώθηκε για μήνες και που μεγάλωσε σε μικρά δρύινα βαρέλια για πέντε χρόνια. Αποφασίσαμε αν και εκτός εποχής να το δείξουμε τώρα  σαν το πρώτο μας κρασί που κυκλοφορεί στην μετά κορωνοϊού εποχή. Καλό καλοκαίρι!»    

 

Ο Τιτάνας στο ποτήρι

Το όνομα «Τιτάνας» ταιριάζει απόλυτα με το σπάνιο Μαυρόστυφο Άργους, καθώς είναι μια ποικιλία δύσκολη να τιθασεύσεις. Ο γλυκός αυτός οίνος προήλθε από μερικώς φυσικά λιασμένα σταφύλια και αναδεικνύει την πολυδυναμικότητα της ποικιλίας. Έχει έντονο και αδιαπέραστο γκρενά χρώμα και μύτη γεμάτη ένταση και πολυπλοκότητα που παράλληλα παραμένει απόλυτα φινετσάτη. Αναδύονται αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, όπως βύσσινο, δαμάσκηνο και σύκο, χουρμάς, γλυκό κουταλιού σταφύλι, λικέρ βύσσινο, σοκολάτα, καπνός, μέντα, μοσχοκάρυδο, αστεροειδής γλυκάνισος, γλυκόριζα, πούρο και δέρμα. Το σώμα είναι πλούσιο, με φανταστική ισορροπία γλύκας, τανινών και οξύτητας. Τα αρώματα στόματος ακολουθούν την μύτη με ευλάβεια, με ένταση και φινέτσα που χαρακτηρίζει όλα τα κρασιά του κτήματος Σκούρα. Απίστευτη επίγευση μακριάς διάρκειας και μπαχαρένια στοιχεία, για ένα κρασί που θα αντέξει στο χρόνο για αρκετά χρόνια.

 

Και για σας που θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες …..

εδώ

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ