«Βασίλισσα» ανάμεσα στις σαμπάνιες

Krug Clos du Mesnil

{
}

Σε ένα αµπελοτόπι 18 στρεµµάτων στην Καµπανία της Γαλλίας παράγεται η κορωνίδα του οίκου Krug, ένα συγκλονιστικό κρασί.

Στον λαµπερό κόσµο των φυσαλλίδων, οι σαµπάνιες αποτελούν τα µαργαριτάρια του αφρισµού και η κατηγορία των Prestige Cuvée φέρνει στα ποτήρια µας τις απόλυτες επιδόσεις µέσα από περφεκτιονιστικές επιλογές στους αµπελώνες και στα οινοποιεία. Υπάρχουν πολλές µεγάλες σαµπάνιες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία - η φήµη κάποιων, µάλιστα, φτάνει στα χείλη και απλών οινόφιλων. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να είναι κανείς ο απόλυτος γνώστης των οίνων για να ξέρει την Dom Perignon της Moët et Chandon, την Cristal της Roederer, την Grande Dame της Veuve Clicquot ή την Comtes de Champagne της Taittinger. 

 

Ο ορκισµένος οινόφιλος, όµως, δεν µπορεί παρά να αναζητήσει την τέλεια σαµπάνια σε ένα µικρό κοµµάτι γης που βρίσκεται στριµωγµένο ανάµεσα στην εκκλησία και τα σπίτια του γαλλικού χωριού Meslin-sur-Oger, στην Καµπανία. Την πρώτη ύλη από αυτόν τον αµπελώνα των µόλις 18 στρεµµάτων επέλεξε ο οίκος Krug για να δηµιουργήσει την κορωνίδα της γκάµας του. Kαι είναι σαν να µιλάµε για το κορυφαίο µοντέλο της Rolls-Royce, αφού αυτός ο µυθικός οίκος, που ιδρύθηκε το 1843 από τον Joseph Krug, δεν έχει χώρο για τίποτα υποδεέστερο από το τέλειο στα προϊόντα του. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι παράγει µόνο κρασιά επιπέδου Prestige Cuvée, επιλέγοντας τα κορυφαίας ποιότητας σταφύλια από τους καλύτερους αµπελώνες της Καµπανίας.

 

Ενα αµπελοτόπι µε σπάνια χαρίσµατα

 

Το αφιλόξενο κλίµα µπορεί να είναι υπεύθυνο για τα οινικά αριστουργήµατα της περιοχής, είναι ωστόσο τόσο οριακό, που η ωρίµαση του σταφυλιού θυµίζει παρτίδα πόκερ... µε τον διάβολο. Διόλου τυχαία δεν είναι, συνεπώς, η επιλογή του αµπελώνα αυτού -που αγοράστηκε και αναµπελώθηκε το 1971- για την κορυφαία Krug, αφού τα τριγύρω σπίτια, σε συνδυασµό µε τον νοτιοανατολικό προσανατολισµό των αµπελιών, ζεσταίνουν και προστατεύουν τις ρώγες κατά τους παγερούς χειµερινούς και ανοιξιάτικους µήνες, ενώ το γεµάτο κιµωλία έδαφος διασφαλίζει τη σωστή αποστράγγιση των κληµάτων.

Η ποικιλιακή σύνθεση του Clos du Mesnil είναι 100% Chardonnay - κάτι φυσιολογικό, αφού το χαρισµατικό χωριό βρίσκεται στην καρδιά της «λευκής» Cote de Blancs. Διόλου φυσιολογική, όµως, δεν είναι η συνέχεια, αφού το κρασί οινοποιείται σε παλαιά (τουλάχιστον 20χρονα) βαρέλια των 205 λίτρων και µπαίνει στο µπουκάλι για τη δεύτερη ζύµωση, χωρίς να έχει λάβει χώρα η µετατροπή του µηλικού του οξέος σε γαλακτικό. Ετσι, µε την αγριάδα του ατόφια, µπορεί να αντιµετωπίσει τη µακρόχρονη παραµονή του στις οινολάσπες (η οποία µπορεί να φτάσει ακόµη και τα 10 χρόνια), πριν οι περίπου 13.000 φιάλες κάθε χρονιάς πάρουν το δρόµο τους για τα σπουδαιότερα κελάρια του κόσµου.

 

Ωριµότητα και φρεσκάδα

 

Μοναδικά όλα τα παραπάνω, µοναδικές και οι συγκινήσεις στο ποτήρι, αφού το ανεπανάληπτο αυτό κρασί συνδυάζει ωριµότητα και φρεσκάδα µε τρόπο συγκλονιστικό. Τα µεστά αρώµατα του µελιού, της σκούρας ζάχαρης, της λευκής τρούφας και της σταφίδας ισορροπούνται τέλεια από τη φρεσκάδα των εσπεριδοειδών, της ακακίας και των βοτάνων, ο γευστικός πλούτος από ζωντανή, σπιρτόζα οξύτητα και η βελούδινη γεύση από πιπεράτες και πικρές νότες τζίντζερ και πορτοκαλόφλουδας.

 

Ολα τα παραπάνω, ίσως, να µπορούσαµε να τα βρούµε και σε άλλες µεγάλες σαµπάνιες, πουθενά όµως µε την ένταση, τη συµπύκνωση και την επίγευση της Clos du Mesnil. Για την Krug, βέβαια, είναι αναγκαίες, αλλά όχι ικανές, συνθήκες για να κολλήσει στο µπουκάλι την ετικέτα µε το σκίτσο του αµπελώνα και την καλλιγραφική ονοµασία. Πρέπει το περιεχόµενο να εκφράζει, εκτός από ποιοτικά, και φυσιογνωµικά αυτό το σπουδαίο αµπελοτόπι. Υπ’ αυτό το πρίσµα µπορεί κανείς να κατανοήσει την απόφαση του οίκου να µην κυκλοφορήσει την εξαιρετική χρονιά του 1999, αφού, σύµφωνα µε τα λόγια του cellar master Eric Lebel, «ήταν ένα υπέροχο κρασί, αλλά όχι ένα Clos du Mesnil»! Αλλη µια απόδειξη ότι τα κρασιά-θρύλοι δεν πρέπει να διαθέτουν µόνο ύψιστη ποιότητα, αλλά και µοναδικό χαρακτήρα. 

 

Και µπορεί η µικρή ιστορία της Clos du Mesnil -κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986- να µην της επιτρέπει να επιτυγχάνει τις αστρονοµικές τιµές άλλων κρασιών-µύθων, ωστόσο τα περίπου 700 ευρώ που απαιτούνται για τη φιάλη της πιο πρόσφατης χρονιάς (σήµερα κυκλοφορεί το 2000) την τοποθετούν ανάµεσα στα ακριβότερα κρασιά του πλανήτη. 

 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ