Πώς γεννιέται ένα κρασί ;

01/02
{
}

Ο Αγγελος Ρούβαλης, οινολόγος και παραγωγός, δημιουργός της Οινοφόρου στα μοναδικά αμπελοτόπια της ορεινής Αιγιαλείας, μιλάει για τα «παιδιά» που γεννιούνται και μεγαλώνουν στο οινοποιείο του.

Αν ο αριθμός 9 συμβολίζει τους σημαντικούς εννέα μήνες κυοφορίας ενός παιδιού, για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς ο σημαίνων αριθμός είναι το 12!

 

Είναι μια χρονική περίοδος στη διάρκεια της οποίας οι φυτεύσεις νέων ποικιλιών ανοίγουν δρόμους που οδηγούν σε καινούργιες δυνατότητες, ενώ ταυτόχρονα οι οινοποιοί συσσωρεύουν γνώσεις, αμπελουργικές και οινοποιητικές εμπειρίες από την καθημερινή τους τριβή στους αμπελώνες και στα οινοποιεία, παρακολουθώντας τη μετεξέλιξη του χυμού των σταφυλιών σε περιούσιο οίνο. Παράλληλα, αλλεπάλληλες δοκιμές αποκρυσταλλώνουν σιγά-σιγά το γευστικό προφίλ των κρασιών που θα πάρουν το δρόμο για τα μπουκάλια.

 

Στο δικό μας οινοποιείο, με παρόμοιες διαδικασίες, το 1990 γεννιέται το Ασπρολίθι, το 2002-4 οι σειρές Ιανός & Μικρός Βοριάς, ενώ τώρα, το 2016, το «στερνοπούλι», ο Μίτος της Αριάδνης.

 

Πρέπει να εξηγήσω με σαφήνεια ότι τα δικά μας κρασιά δεν δημιουργούνται για να καλύψουν άμεσες εμπορικές ανάγκες. Είναι τα δικά μας παιδιά! Κρασιά που εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης μιας αμπελουργικής ζώνης, που ενσωματώνουν στην παραγωγή τις νέες τεχνολογικές - οινολογικές εξελίξεις, που προσθέτουν ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του οινοποιείου και στις αναζητήσεις του καταναλωτή. Κρασιά που είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής γονιμοποίησης με όλους τους παράγοντες της περιοχής, της αγοράς, της γεωγραφίας και της ιστορίας, του εσωτερικού κόσμου του οινοποιού και της ομάδας του.

 

Τι θέλω να πω με αυτό. Η ορεινή Αιγιάλεια είναι κατεξοχήν ζώνη σπουδαίων λευκών κρασιών. Mέχρι πρόσφατα υπήρχε μονοκαλλιέργεια του κόκκινου Ροδίτη. Το πρώτο κύμα αλλαγών φέρνει τις διεθνείς ποικιλίες Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling (που δημιουργούν τον Μικρό Βοριά).

 

image

 

Το στρατηγικό σχέδιο του Ελληνικού Κρασιού μάς προσανατο- λίζει και σε άλλες ελληνικές ποικιλίες (το Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά, την απαγορευμένη Ρομπόλα) και το παγκόσμιο εμπόριο απαιτεί ζευγάρια ελληνικών με διεθνείς ποικιλίες. Οι ετήσιες πειραματικές οινοποιήσεις δίνουν και παίρνουν, δοκιμάζουμε, αναμειγνύουμε, αποκλείουμε. Οχι ακαδημαϊκά, όπως σε ένα ινστιτούτο (που δεν υπάρχει), αλλά στο πλαίσιο της ίδιας της παραγωγικής διαδικασίας, του ρυθμού της προσκόμισης των σταφυλιών, της διαθεσιμότητας των δεξαμενών και των προτεραιοτήτων της δουλειάς. Οι αμπελουργοί, ακόμη, μας αιφνιδιά- ζουν ευχάριστα όταν μας αποκαλύπτουν πόσο αγαπούν το Viognier ή τη Μαυροδάφνη (απαγορευμένη και αυτή) και μας δίνουν νέο υλικό!

 

Ετσι, σιγά-σιγά, δημιουργείται η έμπνευση ενός νέου κρασιού, που δεν είναι τυχαία. Βασίζεται στέρεα σε μεγάλο όγκο επεξεργασίας δεδομένων και σε πολλή δουλειά.

 

Πιάσαμε λοιπόν,το «μίτο» και, ξετυλίγοντας το κουβάρι, φτάσαμε, γευτήκαμε και απολαύσαμε τη συνοινοποίηση ενός Viognier - Ροδίτη (που το εγκρίνει η γεωγραφία της περιοχής, όπως και η ιστορία που θέλει την ανάδειξη του Ροδίτη). Συνεχίσαμε και μείναμε έκπληκτοι με το Ασύρτικο της ορεινής Αιγιαλείας (το οποίο θα δούμε αργότερα οινοποιημένο μόνο του στη σειρά Μίτος), που σε συνδυασμό με ένα εκρηκτικό Sauvignon Blanc μετατρέπεται στο πιο περιζήτητο δίδυμο της αγοράς.

 

Να, λοιπόν, η γέννηση νέων κρασιών. Και το όνομα αυτών Μίτος της Αριάδνης! Μίτος, λέξη δισύλλαβη, εύκολη στην προφορά, ικανή και για την παγκόσμια αγορά. Λέξη που εμπεριέχει την έννοια του ξετυλίγω, που σημαίνει αναπτύσσω κάτι σε όλη του την έκταση, το φέρνω σε υψηλό επίπεδο (π.χ. ξετυλίγει τις αρετές του).

 

Ενας Μίτος που μας βοηθά να κινηθούμε και να μη χαθούμε ανάμεσα στις πολυάριθμες ποικιλίες (ελληνικές και διεθνείς), όπως, επίσης, ανάμεσα στις ιστορικές περιόδους. Ενας Μίτος που ξετυλίγεται και ενώνει τις γενιές των οινοποιών. Ο Μίτος τον οποίο περιμένω να ακολουθήσει και η θυγατέρα μου, η Θεοδώρα, που προετοιμάζεται εκεί στη Βουργουνδία αλλά και στις Νέες Χώρες του κρασιού, για να επιστρέψει στις πλαγιές της Αιγιαλείας...

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ