Ρεπορτάζ

Η φθινοπωρινή άνοιξη της Νεμέας

{
Φωτογραφίες ΆΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
}

22.000 στρέμματα Αγιωργίτικου αστράφτουν κάτω από τον Νεμεάτικο ήλιο γοητεύοντας την ματιά του επισκέπτη.

Η Νεμέα, εκτός από μάνα μιας από τις πιο χαρισματικές ποικιλίες, είναι πάνω απ’ όλα μια πανέμορφη περιοχή. Κλήματα σαν στοιχισμένα στρατιωτάκια απλώνονται σε πλαγιές και λόφους ως τον επιβλητικό ναό του Δία και το αρχαίο στάδιο. Γι αυτό και από πέρσι ο δραστήριος Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας επέκτεινε σε ένα μήνα τις εκδηλώσεις των Μεγάλων Ημερών, ώστε να αγκαλιάσουν όλο το φάσμα του πολιτισμού της περιοχής, με αποκορύφωμα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

 

image

 

Φέτος οι οινόφιλοι δεν ήξεραν ποια εκδήλωση να διαλέξουν. Το οινοποιείο Σκούρα φιλοξένησε έκθεση με τα αριστουργήματα βιβλιοδεσίας του Μπάμπη Λέγγα και την κα Σταυρούλα Κουράκου για μια μοναδική ομιλία πάνω στο Αγιωργίτικο. Η αειθαλής κα Κουράκου, με εξαιρετική διαύγεια, ξετύλιξε τον μύθο της «Διός και Διονύσου Νεμέας» από την εποχή του Αγαμέμνωνα και του Αμφιάραου, που θέσπισε τους Νέμειους αγώνες, ως το μεγαλοχώρι του Αγίου Γεωργίου, όπως λεγόταν επί Τουρκοκρατίας, που έβγαζε το φημισμένο κρασί. Στο Κτήμα Παλυβού, που ξεχείλιζε από κόσμο όποια ώρα κι αν περνούσες, τα τραπέζια ήταν μόνιμα στρωμένα κι οι επισκέπτες περνούσαν από την έκθεση φωτογραφίας, σε δοκιμές, παρουσιάσεις βιβλίων ή παρασκευής γλυκών με κρασί. Ο Γρηγόρης Μιχαήλος παρουσίασε την πολυδύναμη προσωπικότητα του Αγιωργίτικου σ' ένα δημιουργικό διάλογο με τον Γιώργο Παλυβό.

 

image

 

Στο Κτήμα Αναγέννηση ανοίχτηκαν οι φιάλες Νεμέας από το 2006 ως το 2010 για μια κάθετη δοκιμή, που συνοδεύτηκε από μεζεδάκια του Τάσου Ξύδη, ιδιοκτήτη του οινοποιείου. Το Κτήμα Γκόφα εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή θέση του δίπλα στον Ασωπό ποταμό κι εκτός από τις δοκιμές κρασιών ξεκίνησε από νωρίς το πάρτυ. Τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια κάτω από τα δέντρα γέμισαν νεολαία που λικνιζόταν στους ρυθμούς του swing.

 

image

 

Ο Σπύρος Λαφαζάνης μαζί με τον Άρη Σκλαβενίτη, καλύτερο Έλληνα Sommelier 2016, ετοίμασαν μια έκπληξη για πιο μυημένους οινόφιλους. Δοκιμή διαφορετικών blend και κουβέντα για ένα καινούριο κρασί, δημιούργημα του οινοποιείου Λαφαζάνη με τον Συνεταιρισμό Μεσσηνίας Νέστωρ. Ο Χρήστος Μπαραφάκας, από τους ανερχόμενους οινοποιούς της Νεμέας, είχε δίπλα του τον Ανδρέα Ματθίδη. Ο Πρόεδρος των Ελλήνων Sommelier παρέδωσε ένα διαφωτιστικό μάθημα πάνω στον πολυδυναμισμό και τα τυπικά χαρακτηριστικά του Αγιωργίτικου με παράλληλη δοκιμή των κρασιών του Κτήματος.

 

image

 

Φέτος ο εκθεσιακός χώρος του ΣΟΝ, στον κεντρικό δρόμο της Νεμέας, γέμιζε κόσμο από το πρωί. Τα περισσότερα κρασιά των 35 οινοποιείων-μελών βρίσκονταν στη διάθεση του κοινού και τα συνοδευτικά που πρόσφερε το Winepoint βοηθούσαν να παραταθεί η κουβέντα και η δοκιμή. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονταν και το βράδυ με συναυλίες σε πολλά οινοποιεία. Η μαγευτική βεράντα της Σεμέλης πλημύρισε με τις μελωδίες του Δημήτρη Μαραμή, πάνω σε στίχους και κείμενα για το κρασί. Τους επισκέπτες όμως περίμενε και μια έκπληξη. Η δοκιμή του Θεά, του νέου Μοσχοφίλερου της Σεμέλης, που πρόκειται να κυκλοφορήσει.

 

Το διονυσιακό πνεύμα είχε απλωθεί σε όλη την Νεμέα. Παρέες τριγύριζαν μ’ ένα ποτήρι στο χέρι. Παντού άκουγες τις ερωτήσεις «ποιο σου άρεσε περισσότερο» και «σε ποια οινοποιεία πήγες». Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια ήταν γεμάτα κόσμο. Το ίδιο και η Ανατολή, το wine bar που άνοιξε πέρσι και έχει σταθερή ανοδική πορεία.

 

image

 

Η Νεμέα μοιάζει να ανθίζει μες στο φθινόπωρο και όλοι ελπίζουμε να απολαύσουμε τα φρούτα της, ακόμα πιο νόστιμα και ζουμερά, και την επόμενη χρονιά.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ