Η γέννηση ενός κρασιού

{
Φωτογραφίες ΆΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
}

Η πρόσκληση του Σπύρου Λαφαζάνη στο οινοποιείο της Νεμέας ήταν μια πραγματική πρόκληση μια και αφορούσε μια τυφλή δοκιμή 5 διαφορετικών χαρμανιών, προκειμένου να αποφασιστεί πιο απ΄όλα θα είναι το νέο κρασί που ετοιμάζει!

 

image

 

Επικεφαλής της ιδιαίτερης αυτής δοκιμής ο Άρης Σκλαβενίτης, καλύτερος Έλληνας Sommelier 2016, ανέλαβε να δίνει τις πληροφορίες για τα χαρμάνια που δοκιμάζαμε. Αργά και βασανιστικά ομολογώ, για να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο. Όλα τα blend είχαν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά δηλαδή αλκοόλη, ph και οξύτητα. Η δοκιμή έγινε ανά ζεύγη μέχρι να καταλήξουμε στα 2 προτιμώμενα.

 

 image

Ο συνεργάτης του Οινοχόου Σίμος Γεωργοπουλος δοκιμάζει.

 

Το Cabernet Sauvignon και το Αγιωργίτικο έκαναν από την αρχή έντονη την παρουσία τους, αλλά στο παιχνίδι έμπαιναν κι άλλες ποικιλίες, άλλαζαν τα ποσοστά νέου και παλιού βαρελιού, ενώ σε 2 blend το Cabernet προερχόταν από 2 διαφορετικά αμπελοτόπια. Σωστή σπαζοκεφαλιά. Τα δύο επικρατέστερα χαρμάνια είχαν έντονη μύτη με φρέσκα κόκκινα φρούτα και μπαχαρικά. Στο στόμα μαύρο κεράσι, βύσσινο, βατόμουρο, κανέλα, γαρίφαλο, κέδρος και έντονη βανίλια. Σώμα μέτριο με αρκετά υψηλές τανίνες το blend που θεωρήσαμε πως θα έχει καλή εξέλιξη στο χρόνο και πιο ήπιες αυτό που θα μπορούσε να καταναλωθεί άμεσα.

 

 image

 

Για να σπάσουμε λοιπόν τον κώδικα τα χαρμάνια ήταν 30-40% Αγιωργίτικο, 30-40% Cabernet Sauvignon και το υπόλοιπο σε διαφορετική αναλογία Tannat-Syrah και Merlot. Τα σταφύλια Syrah και Tannat προέρχονται από τη Νεμέα, όπως και το Αγιωργίτικο φυσικά, ενώ τα Cabernet και Merlot από την Τριφυλία Μεσσηνίας. Η Μεσσηνία εδώ και χρόνια έχει δώσει πολύ καλά δείγματα Cabernet Sauvignon, όσο για το Αγιωργίτικο της Νεμέας, ξέρουμε τις μεγάλες του δυνατότητές. Έτσι ο συνδυασμός δύο τέτοιων οινικών περιοχών γεννά πολλές ελπίδες. Εξ άλλου το περσινό εγχείρημα των Παλυβού- Χρυσοχόου με το 589, blend Αγιωργίτικου- Ξινόμαυρου που ένωσε τη Νεμέα με τη Νάουσα, ήταν απόλυτα πετυχημένο. Ο Σπύρος Λαφαζάνης, που ξεκίνησε από πέρσι συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ» δηλώνει συνεπαρμένος από το αμπελοτόπι της Τριφυλίας. Θα επιδιώξει να οργανώνεται κάθε χρόνο μια δοκιμή με οινογνώστες, για να έχει τις απόψεις τους πριν το τελικό χαρμάνιασμα.

 

 image

Ο Αρης Σκλαβενίτης με τον Σπύρο Λαφαζάνη.

 

Το νέο κρασί πιθανά να ονομαστεί Κώδικας ή Kryptos κι η ετικέτα του ίσως είναι ένας κώδικας, που λύνοντάς τον ο καταναλωτής θα παίρνει τις πληροφορίες για το περιεχόμενο. Αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του 2017. Ως τότε δείτε ξανά τον «Κώδικα Da Vinci» και το «Imitation game» και εξασκηθείτε για την λύση του νέου Κώδικα-απόλαυση.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ