H λάμψη της ρετσίνας

{
}

«Πριν 10 χρόνια ούτε που θα μπορούσα να φανταστώ μια τέτοια δοκιμή» είπε ο Στέλιος Κεχρής με ελαφριά συγκίνηση. Και πώς να μη συγκινείται ο πιτσιρικάς, που πριν 50 χρόνια συνόδευε τον πατέρα του στη μεταφορά μούστου από Κάρυστο και Σαντορίνη, όταν απέναντί του έχει ξένους δημοσιογράφους όπως η Ursula Heinzelmann από Βερολίνο και η Laure Goy από Bordeaux, τον David Biraud, που πήρε την 2 η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier και τους Masters of Wine Dirceu Vianna Jr, David Allen, Doug Frost που κατέχει και τον τίτλο του Master Sommelier. Μαζί τους και ο δικός μας Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης που παρουσίασε και συντόνισε μια μοναδική κάθετη δοκιμή.

 

10 χρονιές Δάκρυ του Πεύκου από το 2015 ως το 2005 λαμπύρισαν στα ποτήρια μας. 10 χρόνια αγωνίας, προσπάθειας, επιμονής για τον Στέλιο Κεχρή και την οικογένειά του. Η ίδια επιμονή που τον οδήγησε στο Κεχριμπάρι, την πρώτη ποιοτική ρετσίνα από Ροδίτη, και μετά στο Δάκρυ του Πεύκου, μια premium ρετσίνα από Ασύρτικο με ζύμωση και ωρίμανση σε βαρέλι.

 

Ο Κεχρής κατάφερε να δώσει στον ταπεινό ρητινίτη της ταβέρνας, στο ‘κεχριμπάρι’ του Παπαδιαμάντη την αξία ενός εκλεκτού κρασιού. Το θεώρησε υποχρέωσή του όπως τονίζει και τώρα την εξάγει σε 21 χώρες. Και το αξιοπερίεργο είναι πως από τους καλύτερους πελάτες του είναι οι Γάλλοι. Μήπως πρέπει να έρθει απ έξω η μόδα της ρετσίνας για να εκτιμήσουμε κι εμείς ένα παραδοσιακό μας προϊόν; Αφού υπάρχουν πια παραγωγοί ρετσίνας που καταφέρνουν να κρατήσουν την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία.

 

image

 

Η οικογένεια Κεχρή είχε οργανώσει μια ανάλογη δοκιμή και τον Μάιο για δημοσιογράφους και ανθρώπους του κρασιού. Οι ειδικοί καλεσμένοι όμως της συγκεκριμένης απαιτούσαν λεπτομερείς πληροφορίες για την προέλευση και χρήση της ρητίνης, την αμπελοκαλλιέργεια, χρήση και είδη βαρελιού, καθώς αρκετοί δοκίμαζαν για πρώτη φορά ρετσίνα. Έκανε εντύπωση σε όλους η δροσιστική οξύτητα παρούσα σε όλες τις χρονιές και η Ελένη Κεχρή, κόρη του Στέλιου, εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμιά επέμβαση με ταρταρικό οξύ. Η ρητίνη προσπαθούν να συλλέγεται όσο πιο κοντά γίνεται προς τον τρύγο ώστε να μην υπάρξει οξείδωση ενώ η ποσότητα ρητίνης αλλάζει από χρονιά σε χρονιά.

 

Σε γενικές γραμμές όλοι συμφωνήσαμε πως το 2008 ήταν η καλύτερη χρονιά με καλή παρουσία της ρητίνης και γλυκά αρώματα βανίλιας και αποξηραμένων φρούτων.

 

Σαν δεύτερη επιλογή το 2012, πιο γλυκιά και γεμάτη στο στόμα, διακριτική ρητίνη στη μύτη και πιο έντονο βαρέλι.

 

Ο David Biraud γι αυτή την πρώτη του εμπειρία είπε: «Δεν ξεχώριζα αν ήταν ρετσίνα ή απλά ένα κρασί του Νότου. Σας παρακαλώ κρατήστε την ιστορία σας».

 

Ο Doug Frost MW & MS σχολίασε πως έτσι έπρεπε να είναι η ρετσίνα με σωστή σύνδεση φρούτου και ρητίνης ενώ το βαρέλι θέλει δουλειά.

 

Η Ursula Heinzelmann είχε δοκιμάσει και πέρσι το Δάκρυ του Πεύκου και το βρίσκει τέλειο. Τα αρώματα της φλούδας λεμονιού και εσπεριδοειδών αγαπάνε τη ρητίνη και είναι ένα κρασί που ταιριάζει με όλα τα ελληνικά φαγητά.

 

Ο Dirceu Vianna Jr MW δήλωσε πως στη ρετσίνα οφείλει την επιτυχία στο δίπλωμα του. Είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και είχε δοκιμάσει ρετσίνες οπότε όταν έτυχε στις εξετάσεις μια ρετσίνα ήταν ο μόνος που την αναγνώρισε. Ενθουσιάστηκε με την φρεσκάδα της οξύτητάς της, τις χρονιές του 2005 και 2006 -είτε έμπαινε η ρητίνη πάνω απ το φρούτο είτε το αντίθετο- και ρώτησε τον Στέλιο Κεχρή τι να περιμένουμε σε 5 χρόνια.

 

image

 

«Θέλουμε να βρούμε ποιο ξύλο της ταιριάζει καλύτερα. Είμαστε πάντα σε αναζήτηση» απάντησε ο οινοποιός. «Να δώσουμε πιο πολύ σώμα» συμπλήρωσε η Ελένη. «Και να κρατήσει 15 χρόνια» πρόσθεσε ο μπαμπάς σοβαρά. Η οικογένεια Κεχρή δεν ησυχάζει.

 

Η βραδιά τελείωσε μ ένα έξοχο δείπνο δίπλα στη θάλασσα με πιάτα του Λευτέρη Λαζάρου, σχεδιασμένα ειδικά για τις ρετσίνες Κεχρή.

 

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να ξανα-ανακαλύψουμε έναν χαμένο θησαυρό μας; Και μήπως πρέπει πια να αναγράφεται και η χρονιά του τρύγου στις φιάλες ρετσίνας; Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε σαν παρία ένα μεγάλο κομμάτι της οινικής μας παράδοσης.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ