Όταν η Νάουσα συνάντησε την Αθήνα

{
}

Τώρα που το κρύο απ τις πλαγιές του Βερμίου αρχίζει να χλωμιάζει τα αμπελάκια και ο μούστος του Ξινόμαυρου ζυμώνει στις δεξαμενές, το Vaeni κατηφόρισε προς την Αθήνα. 

Ο Συνεταιρισμός της Νάουσας δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες αναπάντεχες επισκέψεις. Έτσι δεν μπορούσαμε να λείπουμε από την δοκιμή που οργάνωσε στον υπέροχο χώρο του 7 ου με θέα τον Παρθενώνα. Το Vaeni, από την ίδρυσή του το 1983, διαχειρίζεται τα σταφύλια των αμπελουργών της περιοχής και σήμερα απορροφά σχεδόν το 50% της παραγωγής. «Κρασί ωσάν της Νιάουσας το δένουν στο μαντήλι» λέγαν οι παλιοί μια και η Νάουσα φημιζόταν για τα μεστωμένα κρασιά της, κυρίως από Ξινόμαυρο.

 

image

 

Το Ξινόμαυρο είναι ο βασιλιάς στο Vaeni και ακόλουθοί του το Merlot και Syrah, που προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στα χαρμάνια. Στην δοκιμή παρουσιάστηκε όλη η γκάμα του Συνεταιρισμού, από τις οικονομικές σειρές Μακεδονικός και Ίμερος και τις 3 ΠΟΠ Νάουσες ως τα πιο νέα blend και το μονοποικιλιακό Syrah. Το ενδιαφέρον στοιχείο στα κρασιά του είναι η ισορροπημένη χρήση βαρελιού, κάτι που ταλάνιζε παλαιότερα το Ξινόμαυρο, και η στροφή στο φρούτο. Η Νάουσα 2013 είναι ζωηρή με νεύρο, ήπια μύτη με κόκκινα φρούτα, νότες δρυός και μαλακές τανίνες. Με την ελκυστική τιμή των 7 ευρώ μπορεί να συνοδεύει καθημερινά οποιοδήποτε κρεατικό.

 

image

 

Ο Δαμασκηνός 2011, η πιο γνωστή και βραβευμένη ετικέτα του Συνεταιρισμού, με τον καπνιστό χαρακτήρα εξακολουθεί να είναι ένα πληθωρικό Ξινόμαυρο value for money. Mύτη ελαφρά βοτανική με μαύρα φρούτα και πελτέ ντομάτας. Στόμα μελένιο, ζεστό με μπαχαρικά, καπνιστό ζαμπόν και σοκολάτα. Η Νάουσα Grande Reserve 2010, με 2 χρόνια ωρίμανση σε γαλλικά βαρέλια και 2 χρόνια στη φιάλη, διατηρεί το λαμπερό κόκκινο χρώμα της και το βαρελάτο χαρακτήρα. Μέτριο σώμα, στο στόμα αποξηραμένα φρούτα, γαρύφαλλο, κανέλα, τανίνες αισθητές και καλή επίγευση. Στα συν και η τιμή της, γύρω στα 10 ευρώ στο ράφι.

 

image

 

Οι παλιές φιάλες Νάουσας του 1987, 1998, ΄97, μικρές βασίλισσες που αναπαύονταν στα ξύλινα κουτιά, θύμιζαν την ιστορία του Συνεταιρισμού. Αναμένουμε λοιπόν μια κάθετη δοκιμή Νάουσας από το Vaeni για να δούμε και την εξέλιξη στο χρόνο. Ίσως στην επόμενη συνάντηση Νάουσας - Αθήνας.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ