Ο Ρους των αρωμάτων

{
}

Κρήτη-Θεσσαλονίκη-Bordeaux-Κρήτη. Η πορεία της Μαρίας Ταμιωλάκη και του Δημήτρη Μανσόλα, που έφερε νέα πνοή στο οικογενειακό οινοποιείο της Μαρίας.

Πριν 2 χρόνια το νεαρό ζευγάρι άλλαξε το όνομα του οινοποιείου σε Ρους. Δημιούργησαν τη σειρά κρασιών Ρους που θέλουν να εστιάζει στον φρουτώδη χαρακτήρα των ποικιλιών και την Skipper με έμφαση στο terroir. Συναντήσαμε την Μαρία Ταμιωλάκη στο Oinoscent σε μια ενδιαφέρουσα δοκιμή με τον Αρη Σκλαβενίτη.

 

image

 

«Εμείς και το κρασί είμαστε σε συνεχή ροή, σε εξέλιξη, γι αυτό μας εκφράζει το όνομα Ρους. Έχει σχέση και με την εξωστρέφειά μας» λέει η Μαρία. Τα 50 στρέμματα των αμπελιών στο Χουδέτσι Ηρακλείου βρίσκονται σε επικλινή εδάφη σε υψόμετρο 400-550μ. κι είναι φυτεμένα με γηγενείς ποικιλίες εκτός του Syrah. Όλα τα κρασιά τους είναι χαρμάνια ποικιλιών. «Είμαστε ‘μπλεντάκηδες’, όχι επειδή σπουδάσαμε κι οι δυο στο Bordeaux, αλλά γιατί έτσι έχει πολυπλοκότητα το κρασί. Σαν οινολόγος στο χαρμάνι βρίσκω τη μαγεία» συνεχίζει χαριτολογώντας. 

 

«Όταν ξεκίνησαν οι γονείς μου το 1996 το σκηνικό στην Κρήτη ήταν πολύ διαφορετικό. Μαζική παραγωγή, συνεταιρισμοί, χύμα κρασί. Γι αυτό ονειρεύτηκαν ένα μικρό οινοποιείο με ποιοτική παραγωγή. Το 2011 που αναλάβαμε με τον Δημήτρη ψάξαμε πώς θα εκφραστούν καλύτερα οι ποικιλίες μας. 11 γηγενείς ποικιλίες έχει η Κρήτη αλλά η κλωνική επιλογή είναι το πιο σκοτεινό κομμάτι».

 

image

 

Η δοκιμή ξεκίνησε με το Ρους ροζέ 2015, Κοτσιφάλι 80% με Μαντηλάρι και Syrah. Έντονο φρούτο, κεράσι, φράουλα, τονισμένη οξύτητα, ελαφρά τανικότητα για ένα ροζέ παλαιάς κοπής, δηλαδή ελληνικό, που συνοδεύει πληθώρα φαγητών. «Μέσα στην επικαιρότητα πρέπει να κρατάς τον χαρακτήρα σου. Τα ροζέ της Προβηγγίας δεν ταιριάζουν στην Κρήτη. Από μας μη περιμένετε τέτοια» τονίζει η Μαρία.

 

Ρους ερυθρό 2015 από 70% Κοτσιφάλι, 30% Syrah. Εδώ το προβάδισμα έχει το φρούτο, δαμάσκηνο, κασίς χωρίς καθόλου βαρέλι.

 

image

 

Skipper ερυθρό 2014 Μαντηλαριά-Κοτσιφάλι με 12μηνη ωρίμανση σε βαρέλια των 500lt. To κλασικό blend της Κρήτης με το πλούσιο πορφυρό χρώμα, μύτη κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, ζωηρή οξύτητα, ανεβασμένες τανίνες και καλή δομή.

 

Το Ρους λευκό από 80% Μοσχάτο Σπίνας και 20% Βιδιανό είναι μια έκρηξη ανθικών αρωμάτων που ακολουθούνται από ροδάκινα και εσπεριδοειδή. Το Μοσχάτο Σπίνας κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Η κουβέντα ήρθε στη φετινή χρονιά και πότε θα είναι έτοιμα τα νέα κρασιά. Το οινοποιείο Ρους θα τα βγάλει μετά τις γιορτές. Είναι η φιλοσοφία τους να μην πιέζουν τα κρασιά αλλά να τα περιμένουν.

 

image

 

Skipper λευκό 2015 με 70% Βιδιανό και 30% Πλυτό. Έντονη ανθική μύτη αλλά και με πυρηνόκαρπα και πεπόνι. Ευχάριστη οξύτητα, μεσαίο σώμα, ελαφρά βοτανικό και πιπεράτο στο στόμα.

 

Το οινοποιείο τους ήταν το πρώτο που έβγαλε αυτό το χαρμάνι το 2005 κι η Μαρία το αγαπάει πολύ. «Μέρος του Βιδιανού ζυμώνει σε βαρέλι. Στις καλές χρονιές κρατάμε και μέρος απ τα κοτσάνια στην προζυμωτική για να έχουμε ελαφρά τανικότητα. Η ζύμωση γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία για να ζοριστούν οι μύκητες και να πάρουμε λιπαρότητα. Μετά από ένα πεντάμηνο κάνουμε το χαρμάνι από δεξαμενή και βαρέλι» εξηγεί η οινολόγος.

 

Το Βιδιανό σε μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις χάνει την τυπικότητα, τον όγκο, την πολυπλοκότητά του. Στο Χουδέτσι τα αμπέλια είναι σε ασβεστολιθικά εδάφη, με υψηλό Ph και δεν ευνοούν υψηλές αποδόσεις.

 

Έφθασε όμως η ώρα να δοκιμάσουμε τον πρόδρομο του σημερινού Skipper, το Βιδιανό-Πλυτό από τρύγο του 2008 και 2006. Τότε το blend ήταν 50-50 από κάθε ποικιλία και το Βιδιανό σχεδόν άγνωστο.

 

image

 

To 2008 έχει μύτη πιο κλειστή από του '06 με αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδα ροδάκινο, γλυκό πορτοκάλι. Οξύτητα καλή, στο στόμα έντονα τα ξερά φρούτα, μέλι και κερήθρα. Το 2006 διατηρεί τη ζωντάνια, το νεύρο, την οξύτητα. Λιγότερο φρουτώδης η μύτη με ορυκτότητα κι ελαφρά πετρόλ. Στο στόμα μέλι, κερήθρα, ξηρά βερίκοκα, αμύγδαλα και μια ωραία επίγευση. Η δεκαετία του δώρισε μια ζηλευτή πολυπλοκότητα κι έκανε περήφανους τους ανθρώπους του Κτήματος.

 

image

 

Έχει δίκιο η Μαρία Ταμιωλάκη που λέει πως σε λίγα χρόνια θα κάνει «μπαμ» το Βιδιανό, καθώς έχει φρούτο, λιπαρότητα, βοτανικότητα κι αντέχει στο χρόνο. Περιμένουμε λοιπόν τον τρύγο του 2016 που ήταν μια μεγάλη χρονιά για το οινοποιείο. Οινοποιείο Ρους, Χουδέτσι Ηρακλείου, ΤΚ 70100 Τηλ. 2810 742083 www.rhouswinery.gr

(1) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
fb_1086383124813236
24.11.2016 | 05:24
για το λευκο:"fly piece"
fly