Νάουσα, Η Πόλη του Οίνου 2016

{
}

Ένα τριήμερο για οινόφιλους, στην όμορφη πόλη του Βορρά

«Νάουσα, Η Πόλη του Οίνου 2016», είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων που διοργανώνει και φέτος ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χρήστος Λαναράς «ΒΕΤΛΑΝΣ» της πόλης, από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου. Προσκεκλημένοι όλοι οι οινόφιλοι, που θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά παραγωγών της περιοχής και παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και να μυηθούν στην ιστορία και τα έθιμα της Νάουσας.

 

Πρωταγωνιστής του θεσμού (που πραγματοποιείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά), το Ξινόμαυρο - στους στόχους του Συνδέσμου είναι, εξάλλου, η προβολή της σχέσης που έχει η συγκεκριμένη ποικιλία με την ιστορία της Νάουσας. Έτσι, μέσα από ημερίδες που θα γίνουν στις 9 και στις 10 του μήνα, θα μάθουμε για τις υποζώνες όπου καλλιεργείται, για τη δυνατότητα εξέλιξής του στο χρόνο, αλλά και για την «αντιπαράθεσή» του με άλλα ελληνικά κρασιά, αλλά και με κρασιά Βουργουνδίας και Barolo.

 

Την οργάνωση του προγράμματος έχει αναλάβει ο MW (Master of Wine) Γιάννης Καρακάσης, ενώ η εκδήλωση θα γίνει παρουσία καταξιωμένων εισηγητών, όπως οι Δρ. Στέφανος Κουνδουράς (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Δρ. Γιάννης Βογιατζής (Οινοποιός).

 

Επίτημος προσκεκλημένος θα είναι ο Άγγλος MW Lance Foyster, ιδιοκτήτης της Clark Foyster Wines Ltd., που θα συμμετέχει στο πάνελ με θέμα την εξαγωγική δυναμική των κρασιών ΠΟΠ της Νάουσας.

 

Δοκιμές κρασιών και άλλες εκδηλώσεις

 

Κατά το τριήμερο, θα έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τους οίνους των Ναουσαίων παραγωγών και να γευτούμε τα παραδοσιακά προϊόντα, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες για παιδιά, graffiti εμπνευσμένα από το λογότυπο του Συνδέσμου της Νάουσας, έκθεση με ξυλόγλυπτα και κοσμήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η εκδήλωση μνήμης για τους ανθρώπους που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην πρόσφατη αμπελουργική ιστορία της Νάουσας (θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου, στις 17:30). Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα κλείσει, με δοκιμή αντιπροσωπευτικών κρασιών οινοποιών που πλέον δεν βρίσκονται εν ζωή.

 

Σε καθημερινή βάση, θα γίνονται εκδηλώσεις στα winebars και τα εστιατόρια της Νάουσας. Την Κυριακή 11/12, μπορούμε να επισκεφθούμε το Σπίτι του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες» («Βόλτα στην παράδοση της Νάουσας»), αλλά και να γνωρίσουμε την ΠΟΠ ζώνη της περιοχής, μέσα από περιπατητική διαδρομή (με τοπικό γραφείο περιπατητικού τουρισμού). Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες στα οινοποιεία, που θα μας ανοίξουν τις πόρτες τους. Συμμετέχουν οι: Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Αμπελώνες Λούση, Βαένι Νάουσα, Δ. Ταραλά – Έλινος, Κατώγι Αβέρωφ, Κτήμα Διαμαντάκος, Κτήμα Καρύδα, Κτήμα Κελεσίδη, Κτήμα Φουντή, Κτήμα Χρυσοχόου, Κυρ – Γιάννη, Μπουτάρη Οινοποιητική, Οινοποιείο Αργατιά, Οινοποιείο Δαλαμάρα, Οινοποιείο Καρανάτσιου, Οινοποιείο Καστανιώτη, Οινοποιείο Κοκκίνου, Οινοποιείο Μαρκοβίτη, Οινοποιείο Μελιτζανή, Οινοποιία Tsantali.

 

Όλα αυτά, με γενική είσοδο τριημέρου τα 5 ευρώ. Θα υπάρξει ακόμη και Βραβείο Κοινού, μετά από «τυφλή» επιλογή του κρασιού εκ μέρους των επισκεπτών, οπότε και δύο τυχεροί θα κερδίσουν από τρεις φιάλες του κρασιού επιλογής τους ή ένα Magnum κρασί, με την υπογραφή του παραγωγού. Για περισσότερες πληροφορίες και όλο το πρόγραμμα αναλυτικά, εδώ.

 

Μέγας χορηγός των εκδηλώσεων είναι η εταιρεία πιστοποιήσεων Novacert, ενώ το τριήμερο στηρίζουν με τη συμμετοχή τους, επιχειρήσεις και παραγωγοί κάθε κλάδου, της Νάουσας. Να σημειώσουμε ότι, ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας απαρτίζεται από 20 μέλη – παραγωγούς, που δραστηριοποιούνται στην ΠΟΠ ζώνη της Νάουσας (και είναι, το σύνολο σχεδόν, των παραγωγών της περιοχής).

 

Για κρατήσεις και συμμετοχή στις εκδηλώσεις: τηλ.: 6938250088 (Ελπίδα Παλαμίδα), elpidapalamida@gmail.com.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ