Ornellaia: Το ιταλικό Bordeaux

{
Φωτογραφίες ΆΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
}

Γνωριμία με το διάσημο οινοποιείο της Τοσκάνης και τα κρασιά του.

«Η φύση είναι η τέχνη του Θεού», έγραφε ο Δάντης. Αν αληθεύει, το Bolgheri, στη νοτιοδυτική Τοσκάνη, είναι ένα από τα αριστουργήματά του. Σ’ αυτόν τον παράδεισο από απαλά λοφάκια με κυπαρίσσια, ελιές και αμπελώνες που απλώνονται έως τη θάλασσα, άνθρωποι με πάθος δημιούργησαν το δικό τους έργο τέχνης, το Οrnellaia. Ενα κρασί από εξαιρετικό terroir, παγκοσμίως γνωστό και περιζήτητο.

 

image

 

Η ιστορία

 

Η Tenuta dell’Ornellaia ιδρύθηκε το 1981 από τον μαρκήσιο Ludovico Antinori, ανταγωνιστική απάντηση στο Sassicaia, του εξαδέλφου του Nicolo Incisa della Rocchetta, που είχε γίνει ήδη μυθικό. Ηταν η εποχή που τα Super-Tuscans είχαν αποκτήσει τεράστια φήμη. Το οινοποιείο χτίστηκε το 1987 με πολλά καλιφορνέζικα στοιχεία, καθώς ο Antinori ήταν λάτρης της Napa Valley.

 

Το πρώτο Ornellaia βγήκε το 1988 μετά από ωρίμαση 12-16 μηνών. Και σε λίγο, σύμβουλος οινολόγος αναλαμβάνει ο μεγάλος και τρανός Michel Rolland. Τέλος του ’99, ο Robert Mondavi, ο μεγαλύτερος οινοποιός της Καλιφόρνιας, αγόρασε μετοχές του οινοποιείου, του οποίου έγινε κύριος το 2002, ξεκινώντας συνεργασία με τον μαρκήσιο Frescobaldi. Το 2005 το Ornellaia πέρασε ολοκληρωτικά στον Frescobaldi. Το Ornellaia ακολουθεί μια εκπληκτική ανοδική πορεία. Το μπορντολέζικο blend με την ιταλική φρεσκάδα γοητεύει, καθώς είναι πιο μαλακό και προσιτό από το αυστηρό Sassicaia.

 

«Η ομορφιά προτρέπει την ψυχή να δράσει», έλεγε ο Δάντης και η Tenuta dell’Ornellaia θαυματουργεί. Το 1988 λανσάρει το Masseto, ένα από τα καλύτερα ιταλικά Merlot. Ακολουθούν το ’91 το Le Volte, 50% Sangiovese με Cabernet Sauvignon και Merlot, και το ’97 το πολυποικιλιακό Le Serre Nuove.

 

image

 

O μύθος των Super Tuscans

 

Γύρω στο 1970, οι παραγωγοί του Chianti ασφυκτιούν. Τα Chianti (minimum 70% Sangiovese και 10% κάποια λευκή ποικιλία, συνήθως Malvazia) έχουν γίνει συνώνυμα του φθηνού, απρόσωπου κρασιού. Πολλοί αποφασίζουν να πειραματιστούν με διεθνείς ποικιλίες και ωρίμαση σε μικρά γαλλικά βαρέλια. Τα Super Tuscans είναι blend Cabernet Sauvignon με Merlot, μερικά με Sangiovese και ελάχιστα με Syrah. Είναι κρασιά με διεθνές στυλ, που συνδυάζουν τη στρογγυλάδα, τη δομή και τις τανίνες των κλασικών Cabernet με πλούσιο φρούτο, συμπύκνωση και παρατεταμένη παλαίωση. Η επανάσταση έφερε μιμητές. Σιγά-σιγά ο τίτλος έγινε σημαντικότερος από το κρασί.

 

Τα Super Tuscans ήταν κυρίως κρασιά οράματος του παραγωγού και όχι έκφρασης του terroir. Μετά το 2000, οι καταναλωτές στρέφονται στις γηγενείς ποικιλίες και σε πιο «αυθεντικά» κρασιά. Παρ’ όλα αυτά, τα μεγάλα Super Tuscans εξακολουθούν την ανοδική τους πορεία.

 

image

 

Το μέλλον

 

Κάτω από την τεράστια βελανιδιά του αμπελώνα της Bellaria με τη μαγευτική θέα, κουβεντιάσαμε με τον Matteo Zanardello, export area manager. «Η φιλοσοφία μας παραμένει σταθερή. Σεβασμός στη γη, τρύγος με το χέρι όταν το σταφύλι φτάνει στο ιδανικό σημείο ωρίμασης, ξεχωριστή οινοποίηση σταφυλιών από κάθε αμπελοτόπι. Ενα μεγάλο βήμα έγινε πέρυσι με τη λευκή Ornellaia από Sauvignon blanc με λίγο Viogner και Petit Manseng. Mετά το ζωηρό, φρουτώδες Poggio alle gazze που βγήκε το 2010, oι πελάτες μας περίμεναν ένα μεγάλο λευκό», λέει ο Matteo. Περπατώντας στον κεντρικό αμπελώνα του θρυλικού Masseto μαθαίνουμε τα νέα σχέδια. «To Μasseto παράγεται από Merlot τριών διαφορετικών αμπελώνων που οινοποιούνται χωριστά. Θα φτιάξουμε ένα οινοποιείο μέσα στον αμπελώνα αποκλειστικά για το Masseto, τροποποιώντας τα παλιά κτίσματα. Διακριτικά πάντα, όπως είναι και το οινοποιείο της Ornellaia», προσθέτει. Πράγματι ο κύριος όγκος των εγκαταστάσεων βρίσκεται κάτω από το έδαφος, ενώ η σκεπή του κομψού κτιρίου είναι φυτεμένη με χόρτα. Η ομορφιά της φύσης ακολουθεί τον επισκέπτη και στο εσωτερικό της Ornellaia, ο οποίος αναρωτιέται αν βρίσκεται σε οινοποιείο ή αίθουσα τέχνης.

 

Ο τρύγος του καλλιτέχνη

 

Η Tenuta dell’Ornellaia πέτυχε το πιο ενδιαφέρον πάντρεμα κρασιού και τέχνης. Κάθε χρόνο ένας διάσημος καλλιτέχνης εμπνέεται από την ιδιαιτερότητα μιας χρονιάς Ornellaia και σχεδιάζει τις ετικέτες για double magnums (3 lt), imperials (6 lt) και salmanazar (9 lt). Τα κρασιά του Ornellaia τα βρίσκετε στην Κάβα Κύλιξ, Καρνεάδου 20, Κολωνάκι, σε ενημερωμένες κάβες και στα kylix.gr και www.houseofwine.gr.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ