Anatolikos Vineyards: Ατενίζοντας το Θρακικό Πέλαγος

{
}

Σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από τη θάλασσα οι βιολογικοί αμπελώνες του Μάριου και Σάκη Νικολαΐδη σκαρφαλώνουν στους άνυδρους λόφους των Αβδήρων και δέχονται το δροσερό χάδι του Θρακικού Πελάγους.

Η Θράκη, παρά την τεράστια οινοποιητική της παράδοση από την αρχαιότητα, είναι η πιο νέα και πιο μικρή οινική ζώνη της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί μετά την καταστροφική φυλλοξήρα οι αμπελώνες έγιναν καπνοχώραφα, που έδιναν προϊόν με τεράστια αξία, ή σταροχώραφα. Οι ελάχιστοι μερακλήδες έφτιαχναν λίγο κρασί για το σπίτι τους.

 

Οι αδερφοί Νικολαΐδη άφησαν το εστιατόριο Βόσπορος, που είχαν στην Ξάνθη του οποίου η λίστα κρασιών φιλοξενούσε 300 ετικέτες, κι αποφάσισαν να ασχοληθούν με το κρασί, αντιμετωπίζοντάς το με την ίδια σοβαρότητα όπως και την εστίαση. «Ήταν καθαρή τρέλα. Ξεκινήσαμε χωρίς ένα στρέμμα ώσπου το 2004-5 φυτέψαμε τα πρώτα μας αμπέλια. Τώρα έχουμε 50 στρέμματα κι άλλα 30 θα μπουν φέτος. Υπάρχει και συνεργαζόμενος αμπελώνας 100 στρεμμάτων υπό την δική μας επίβλεψη» λέει ο Μάριος στην συνάντησή μας στο Botiglia.gr.

 

Οι ποικιλίες τους είναι Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, λίγο Μerlot, Cabernet Sauvignon και φυσικά Μαυρούδι.

 

image

 

Πάθος για το Μαυρούδι

 

Το Μαυρούδι είναι ποικιλία ευρύτερα διαδεδομένη στο χώρο της Θράκης σε Ελλάδα, Βουλγαρία και ευρωπαϊκή Τουρκία. Στην Βουλγαρία το συναντάμε ως Mavroud, κυρίως στην περιοχή της Στενήμαχου και Φιλιππούπολης. Μάλιστα οι μοναχοί του Bachkovo, Ορθόδοξης μονή που ιδρύθηκε το 1083, ήταν διάσημοι για το Mavroud. Το παρήγαν μέσα σε αμφορείς που έθαβαν στο χώμα τα λεγόμενα pitoses.

 

Στην Ελλάδα υπάρχει το Μαυρούδι της Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Θράκης, όλα διαφορετικά μεταξύ τους. «Η ποικιλία είναι υπερβολικά παραγωγική με αποτέλεσμα να χάνει τα αρώματά της. Μας πήρε 5 χρόνια μέχρι να βρούμε το σωστό κλάδεμα με απόδοση 500-600 κιλά/στρέμμα. Αν το αφήσεις μπορεί να δώσει και 2 τόνους. Έχουμε επιλέξει το μικρόρωγο Μαυρούδι και χαιρόμαστε που ξεκινάνε κι άλλοι οινοποιοί την καλλιέργειά του» τονίζει ο Μάριος Νικολαΐδης.

 

Δοκιμάσαμε το ΜV 2015 από 60% Μαυρούδι και 40% Merlot-Cabernet Sauvignon με χωριστή οινοποίηση κάθε ποικιλίας και 12 μήνες παραμονή σε βαρέλι. Ζωηρό πορφυρό χρώμα με κόκκινα φρούτα, δαμάσκηνο και σύκο. Στο στόμα πλούσιο με μπαχάρια, καφέ και ήπιες τανίνες.

 

Το Fine M 2012 με 90% Μαυρούδι και 10% Cabernet ζύμωσε σε ανοιχτά δρύινα βαρέλια 225 lt με γηγενείς ζύμες και ωρίμασε 18 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες σε καινούρια βαρέλια. Χρώμα έντονο πορφυρό κι ένα μικρό δάσος από άγρια κόκκινα φρούτα κάνουν τη μύτη πολύ γοητευτική. Στόμα συμπυκνωμένο με έντονο μέλι, καφέ, κακάο, καραμέλα και αρκετά υψηλές τανίνες.

 

Το Fine M 2013 είναι ευχάριστα ανθικό με βιολέτες και νυχτολούλουδα. Κόκκινα και μαύρα φρούτα, αισθητή η παρουσία κακάο και σοκολάτας, πλούσιο στο στόμα με ωραίες τανίνες και κομψότητα. Δίνει τη σιγουριά πως το Μαυρούδι έχει πια βρει το δρόμο του.

 

Fine M 2014 με ζωηρή φρεσκάδα, ανθικό με έντονη κερήθρα και μέλι δίπλα σε πετροκέρασα και βύσσινα. Οι τανίνες του νεαρές ακόμα αλλά όχι άγριες κι η οξύτητα ανεβασμένη. Σίγουρα πρέπει να του δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα.

 

image

 

Πίσω στην παράδοση

 

Το νέο επίτευγμα του Anatolikos Vineyards είναι το Natural Red από 60% Μαυρούδι και 40% Λημνιό, που ζυμώνειι σε αμφορείς με γηγενείς ζύμες, χωρίς θειώδη και δεν έχει δεχτεί καμιά επεξεργασία. Οι αμφορείς, χωρητικότητας 220-240 λίτρων, κατασκευάζονται από άργιλο των Αβδήρων και Κρητικό πηλό. Το Νatural Red 2016 παρέμεινε στα πιθάρια 270 μέρες. Είναι ένα κρασί βαθύ πορφυρό, με λουλούδια, κόκκινα και μαύρα φρούτα και νότες δέρματος.

 

Μαζί με το Νatural Orange από Ασύρτικο - Μαλαγουζιά είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές που έχουμε δει πάνω στην οινοποίηση σε αμφορείς στην Ελλάδα. «Όταν ζεις σε μια περιοχή με τόσο μεγάλη οινική παράδοση, το Μουσείο Αβδήρων είναι γεμάτο πιθάρια και θραύσματά τους, πρέπει να την εξερευνήσεις. Η δουλειά με τους αμφορείς ήταν μια δοκιμασία. Δεν τους θάβουμε στο έδαφος για να έχουμε την εφίδρωση των πόρων, όπως οι παλιές στάμνες που διατηρούσαν κρύο το νερό. Βέβαια επειδή δεν είναι στεγανοποιημένοι έχουμε πολλές απώλειες. Από τους 10 μόνο οι 4-5 χρησιμοποιούνται τελικά» εξηγεί ο Μάριος.

 

Το Natural Orange 2016 ζύμωσε αργά στους αμφορείς σχεδόν 30 μέρες και παρέμεινε εκεί 9 μήνες. Οι αμφορείς σφραγίζονται με μελισσοκέρι και κάθε 10 μέρες ανοίγονται για ανάδευση των στέμφυλων και ξανασφραγίζονται. Ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα και εντυπωσιακή μύτη με γλυκά αρώματα φρούτων, αποξηραμένου βερίκοκου, μελιού, γλυκού νεράντζι, ξηρών καρπών. Στόμα πλούσιο, ελαφρά λιπαρό με αισθητές τανίνες. Ένα εντυπωσιακό Orange wine που μπαίνει δίπλα σε φαγητά δύσκολα για κρασί ενώ αγαπάει τρελά το αρνί και τα γλυκάδια, όπως λέει ο δημιουργός του.

 

image

 

Η δύναμη της Θράκης

 

Oι αδερφοί Νικολαΐδη ερευνούν τα χαρίσματα κι άλλων ποικιλιών της πατρίδα τους. Το Παμίδι ως μονοποικιλιακό, τον Ζουμιάτη, τις κόκκινες Κερατσούδα και Καρναχαλά. Του χρόνου ετοιμάζουν και μια έκπληξη από Λημνιό. Κι ας μη ξεχνάμε και την δουλειά τους στο Ασύρτικο που ζυμώνει σε ανοιχτά δρύινα βαρέλια και παραμένει 6 μήνες με τις οινολάσπες. Ένα Ασύρτικο με οξύτητα και ορυκτότητα ζηλευτή. Η περιοχή φημιζόταν στην αρχαιότητα για τα γλυκά κρασιά της τον ερυθρό Πόλλιο και τον λευκό Ξάνθο. Ο Pollios του Anatolikos Vineyards παράγεται από σταφύλια 50% Μαυρούδι, 40% Ασύρτικο και 10% Μοσχάτο, που λιάζονται 15 ημέρες. Αφού πατηθούν ζυμώνουν 100 μέρες περίπου και ωριμάζουν 36 μήνες σε βαρέλι. Γλυκό κεράσι, χαρουπόμελο, κανέλα, γαρύφαλλα, ταμπάκο, κέδρος και μια ισορροπημένη γλυκύτητα που ταιριάζει με πικρή σοκολάτα αλλά και έντονα τυριά.

 

Το Μαυρούδι όμως με το Ασύρτικο συμπληρώνει τη γκάμα του οινοποιείου και με ένα Ροζέ.

 

Πριν λίγους μήνες η Caroline Gilby MW σε master class για τις ποικιλίες των Βαλκανίων παρουσίασε το Bουλγάρικο Mavrud σε χαρμάνι με Pinot Noir μη θεωρώντας τα μονοποικιλιακά τόσο καλά. Ίσως μια δοκιμή της δουλειάς του Anatolikos Vineyards να την έπειθε για τις δυνατότητές στο κατάλληλο terroir και χέρια. 

 

 
Αnatolikos Vineyards, Άβδηρα Ξάνθης. Τηλ. 2541092092 www.anatolikoswinery.gr.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ