Στους αμπελώνες της Καβάλας

{
Φωτογραφίες ΆΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
}

Το χρυσοφόρο Παγγαίο και ο Νέστος τής έδωσαν στρατηγική θέση από την αρχαιότητα. Το λιμάνι της ατενίζει τη Θάσο, τον Άθω και όλο το Αιγαίο. Τη στόλισαν με κάστρα, υδραγωγεία, εκκλησίες και τεμένη. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε τον χριστιανισμό με την άφιξη του Αποστόλου Παύλου. Πρωτοστάτησε στα εργατικά κινήματα με την πρώτη και μεγαλύτερη απεργία το 1896. Την τελευταία 15ετία η Καβάλα μπορεί πια να περηφανεύεται και για τα οινοποιεία της, τα οποία σας καλούμε να επισκεφτούμε μαζί.

Κτήμα Βιβλία Χώρα

 

Το βλαστάρι των Γεροβασιλείου-Τσακτσαρλή, που τάραξε τα οινικά νερά της περιοχής, έχει πια γερές ρίζες και ζουμερούς καρπούς. Το Κτήμα λευκό και κόκκινο κάνουν ρεκόρ πωλήσεων. Η σειρά Όβηλος άφησε το στίγμα της. Το οινοποιείο, ένα πραγματικό κόσμημα, με εντυπωσιακά κελάρια και χώρους υποδοχής.

 

«Θέλαμε να παραγάγουμε κρασιά υψηλής ποιότητας, με τη σφραγίδα της περιοχής και των ποικιλιών της. Ύστερα από 15 χρόνια θέλουμε τα κρασιά μας να είναι κάθε χρόνο και καλύτερα», λέει ο Βασίλης Τσακτσαρλής. Όμως, η μεγάλη συμβολή του Κτήματος είναι οι πειραματισμοί. Μικροοινοποιήσεις των ποικιλιών που είναι φυτεμένες στο αμπέλι δίπλα στο οινοποιείο ανοίγουν τον δρόμο της καλλιέργειάς τους και από άλλους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας. Έτσι, προέκυψαν το Βιδιανό και το Pinot noir. Κάπως έτσι ο Τσακτσαρλής ανακάλυψε τον Βίβλινο, που η ανάλυση DNA απέδειξε ότι είναι παλιά ελληνική ποικιλία. Δεν έχει πολλά κοινά χρωμοσώματα με άλλες, που σημαίνει ότι δεν καλλιεργήθηκε. «Δίνει καλά ροζέ και κόκκινα κρασιά, κι έτσι τα 8 στρέμματα του 2006 έγιναν τώρα είκοσι. Ο Βίβλινος ερυθρός βγαίνει σε 5.500 φιάλες μόνο για εξαγωγή, ενώ ο ροζέ κυκλοφορεί σε magnum και jeroboam φιάλες», εξηγεί ο οινολόγος.

 

Τα κρασιά του Κτήματος Βιβλία Χώρα δεν είναι πυροτεχνήματα, αλλά προϊόντα σκληρής και επίμονης δουλειάς. Το απέδειξαν τα Αρετή λευκό από Ασύρτικο και ερυθρό από Αγιωργίτικο και το εκρηκτικό Merlot Etos 2006, του οποίου η ποικιλιακή σύνθεση θα αλλάζει ανάλογα με τη χρονιά.


image

 

Κτήμα Συμεωνίδη

 

«Το αμπέλι το αντιμετωπίζω σαν άνθρωπο. Λίγα φάρμακα, νερό αν χρειαστεί, όχι πολύ φορτίο. Θέλω να βγαίνουν τα αρώματα της ποικιλίας. Να την καταλαβαίνεις και με κλειστά μάτια», δηλώνει με πάθος ο Χρόνης Συμεωνίδης. Έφτιαξε το οινοποιείο το 2001, αξιοποιώντας τα οικογενειακά αμπέλια, που σήμερα φτάνουν τα 100 στρέμματα, και συνεργαζόμενος με άλλους παραγωγούς.

 

Στα λευκά τον πρώτο ρόλο έχει το φρούτο, όπως στο δροσερό, ελαφρά εξωτικό, με φυτικότητα Sauvignon Blanc και στη βερικοκένια Μαλαγουζιά. Τα ερυθρά διακρίνονται για πλούτο, στρογγυλάδα και σωστή χρήση βαρελιού. Είναι κρασιά χαδιάρικα.

 

Hit του οινοποιείου το Κόκκινο Φιλί, ένα αισθησιακό ροζέ από Μοσχάτο Αλεξανδρείας με Merlot. Από φέτος την οινοποίηση έχει αναλάβει η κόρη του Μαρία, οινολόγος, που ακολουθεί με ενθουσιασμό την οικογενειακή παράδοση. Αν πετύχετε και τη μαμά Δέσποινα με τα φοβερά φαγητά και γλυκά, η επίσκεψη στου Συμεωνίδη θα μείνει αξέχαστη.


Οινοποιείο Μακεδών Nico Lazaridi

 

Eνώ το κύριο μέρος της παραγωγής στηρίζεται στο château της Δράμας, το οινοποιείο της Καβάλας εκμεταλλεύεται ποιοτικά αμπελοτόπια της περιοχής για την παραγωγή της σειράς Χρυσός Λέων, Ντάμα Κούπα και Μαύρο Πρόβατο. Κρασιά διαφορετικά από την γκάμα της Δράμας, που έχουν κατακτήσει ένα σαφώς νεανικό κοινό με την πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής τους. Οι σειρές Χρυσός Λέων και Μαύρο Πρόβατο κυκλοφορούν με βιδωτό πώμα, για να σφραγίσουν όλη τη φρεσκάδα και το σφρίγος των ποικιλιών τους.

 

Τα αμπέλια, που βρίσκονται στους πρόποδες του Παγγαίου όρους, ξεπερνούν τα 80 στρέμματα, αλλά οι ανάγκες της μεγάλης παραγωγής συμπληρώνονται από προσεκτικές και ποιοτικές συνεργασίες με ντόπιους αμπελουργούς.

 

Το οινοποιείο Μακεδών από την αρχή φτιάχτηκε ώστε να λειτουργεί ανεξάρτητα από εκείνο της Δράμας. Είναι εξίσου εντυπωσιακό, με μεγάλο κελάρι και φιλόξενους χώρους υποδοχής και γευσιγνωσίας.


Ορεινοί Αμπελώνες Λαλίκου

 

Ο Κώστας Λαλίκος έχει το προνόμιο οι αμπελώνες του να βρίσκονται στα ψηλότερα σημεία του νομού. Προτιμά τις διεθνείς ποικιλίες, όπως το μπαχαρένιο Cabernet για το Μέγα Σύμβολο, το Syrah και το Tannat, που παντρεύει όμορφα στον Σταθμό, αλλά και το Gewürztraminer. Eνέδωσε όμως στη γοητεία του Ασύρτικου με το Signal, που σε υψόμετρο 520 μ. έδωσε μόλις 300 κιλά/στρέμμα και τρυγήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.


image

 

Κτήμα Χατζηγεωργίου 

 

Η ανθισμένη αυλή, τα κομψά τόξα και οι κολόνες προϊδεάζουν τον επισκέπτη για το έξοχα επιπλωμένο εσωτερικό, το κελάρι, αλλά και τον πύργο της δοκιμής με θέα το Παγγαίο από τη μια πλευρά και το Αιγαίο από την άλλη. Το 2006, με το οινοποιείο αυτό ο Βασίλης Χατζηγεωργίου έκανε πραγματικότητα τα όνειρα τριών γενεών. Έμεινε σταθερός στα τρία μονοποικιλιακά του κρασιά από Sauvignon Blanc, Merlot και Cabernet, αλλά την άνοιξη, έπειτα από χρόνια πειραματισμών, θα κυκλοφορήσει το Ξινόμαυρο 2016 από επιλεγμένα σταφύλια της Νάουσας με 15 μήνες βαρέλι. Μόλις άνοιξε και το υποκατάστημα στην Αθήνα, όπου θα οργανώνονται δοκιμές, για την καλύτερη διακίνηση των κρασιών του Κτήματος.


Κτήμα Πρωτόπαπα

 

Πρωτοπόρος στην περιοχή ο Θανάσης Πρωτόπαπας, ξεκίνησε την παραγωγή το 1985. Είναι περισσότερο γνωστός για τον Αγιορείτικο οίνο, από κρασί της Μονής Διονυσίου στο Άγιον Όρος με την οποία είχε σύμβαση. Στο οινοποιείο με το όμορφο κελάρι είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε και τα υπόλοιπα κρασιά του από διεθνείς ποικιλίες.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ