H συγκινητική Μαλαγουζιά Μάτσα

{
}

Είναι δημιουργική, αποφασιστική, πεισματάρα, γενναιόδωρη, ευρηματική, φιλόξενη, ατίθαση, ιδιαίτερη, ανώτερη, φιλομαθής, παθιασμένη. Είναι του σαλονιού και του λιμανιού. Ότι και να πεις για την Ρωξάνη Μάτσα είναι λίγο. Είναι η μεγάλη κυρία του Αττικού αμπελώνα και της Μαλαγουζιάς.

«Είναι το πρότυπο που θα έπρεπε να έχουμε» όπως είπε ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης στην όμορφη εκδήλωση που οργάνωσε η εταιρεία Μπουτάρη προς τιμήν της.

 

Το ξανθό κοριτσόπουλο που ήρθε στην Ελλάδα το 1976, κουβαλώντας τη βαριά κληρονομιά του Καμπά, κατάφερε να σώσει ένα ιστορικό κτήμα, να το προστατέψει με νύχια και δόντια -ως θηλυκός λέων της Κάντζας- και να το μεταμορφώσει σε ένα παράδεισο. Πειραματίστηκε, έμαθε, πήρε σημαντικές αποφάσεις, που επηρέασαν το ελληνικό κρασί, συνέβαλε στη διάδοση της Μαλαγουζιάς, ψήλωσε τον πήχη παραγωγής ποιοτικού Σαββατιανού, προχώρησε στην παραγωγή κρασιών χωρίς θειώδη. Ο «γάμος» της με την εταιρεία Μπουτάρη από το 1980 τη βοήθησε να ξεπεράσει δυσκολίες και να προχωρήσει. 

 

image

 

Όσοι ξέρουν την Ρωξάνη δεν ξαφνιάστηκαν με το επόμενο βήμα της, έναν Ροδίτη χωρίς θειώδη του 2017 που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση. Ανθικός, με αρώματα αχλαδιού και βοτάνων, μεσαία οξύτητα, συγκρατημένος και κομψός.

 

Η βασίλισσα όμως της βραδιάς ήταν η Μαλαγουζιά 2017 με το Χρυσό Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, την 10η βράβευση στην ιστορία της από την επίσημη κυκλοφορία του 1997.

 

Παρά την εκρηκτική προσωπικότητα της δημιουργού της η Μαλαγουζιά Μάτσα δεν είναι απλό πυροτέχνημα. Η πολυπλοκότητα των αρωμάτων της συμβαδίζει με το σφιχτοδεμένο σώμα με ισορροπία και φινέτσα.

 

Αλλά η μεγάλη έκπληξη για όλους ήταν η Μαλαγουζιά 2008 με το χρυσαφένιο χρώμα. Πώς να τραβήξεις το βλέμμα από ένα φθινοπωρινό ήλιο που ταξιδεύει στη δύση; Πώς να φανταστείς ότι η δροσιά της ποικιλίας παιχνιδίζει προκλητικά στο στόμα μετά τη δεκαετία; Φρούτα ώριμα μαζεμένα από κήπο μαγικό που δέχτηκαν τα χάδια του ήλιου και του αέρα μπλέκονται ηδονικά με αρώματα ξηρών καρπών. Ο οξειδωτικός της χαρακτήρας δεν είναι ίχνος αλλοίωσης, σβήνει τις ρυτίδες και την ταξιδεύει μακριά προς το Jerez. Ο χρόνος έμεινε αιχμάλωτος σ' ένα κομμάτι κεχριμπάρι του 2008.

 

image

 

Κάθε γουλιά της Μαλαγουζιάς Μάτσα 2008 ήταν συγκινητική. Συγκινητική για την εξέλιξη στο χρόνο μιας ποικιλίας που τη γνωρίζουμε μόνο για τη φρεσκάδα της. Για την Ελλάδα, που μπορεί να παράγει τόσο μοναδικά κρασιά. Για την Ρωξάνη Μάτσα, την δουλειά και την απόλυτη αφοσίωσή της.

 

Η Μαλαγουζιά, όπως κι όλα τα κρασιά της Ρωξάνης εκπέμπουν την ομορφιά του κτήματος, που ο πατέρας της Αλέξανδρος Μάτσας ύμνησε στα ποιήματά του. Μοσχοβολούν τον αέρα ενός περιβολιού, δέχονται την Απολλώνια λαύρα, αντιλαλούν των τζιτζικιών τα μεθυσμένα σείστρα σε ένα αέναο παιχνίδι με το φως.

 

Η Μαλαγουζιά του 2008 φέρνει στο νου τους πρώτους στίχους από το ποίημα «Το σπίτι, 1942». 

 

image

 

Το σπίτι στέκεται χωρίς σκιές

μες την ακίνητη πυρά της μεσημβρίας.

Ο ήλιος κατεργάζεται τις ύλες, σκεβρώνει κεραμίδια και ξυλείες,

ψήνει τις πέτρες. Γύρω,

στο φωτεινό της ώρας εργαλείο,

μια μυστική σωρεία γεγονότω 

«το σκάσιμο του σύκου, η φυγή

μιας σαύρας» περιπέτεια πουλιών,

εντόμων και φυτών. Κάτω στ’ αμπέλι,

μέσα στις αγριάδες, μια κυψέλη

βουίζει από τις σφήκες.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ