Παμίδι, η αναβίωση της Θρακιώτικης ποικιλίας

{
}

Πάνε χρόνια από τότε που ο Νίκος Βουρβουκέλης έστησε τον αμπελώνα στα Άβδηρα με σκοπό να ερευνήσει τις ποικιλίες της περιοχής. Οι γιοί του, Οδυσσέας και Γιώργος, συνέχισαν τα σχέδιά του για την αναβίωση των Θρακιώτικων ποικιλιών όπως το Λημνιό, το Παμίδι, το Μαυρούδι και τον Ζουμιάτη.

 Για το Παμίδι έψαχναν πολλαπλασιαστικό υλικό σε όλη τη Θράκη. Τελικά με τη βοήθεια του ΕΘΙΑΓΕ Κομοτηνής βρήκανε κληματσίδες σε ένα παλιό αμπέλι. Τις στείλανε για εξέταση DNA και πολλαπλασιασμό στην Ιταλία κι έτσι άρχισε το ταξίδι. Το Παμίδι είναι ποικιλία βρώσιμη και οινοποιήσιμη. Το παραδοσιακό κρασί της περιοχής φτιαχνόταν με Παμίδι, είχε ανοικτό κοκκινωπό χρώμα, ήταν ελαφρύ και ημίξηρο.

 

Η ποικιλία έχει 3 κλώνους, λευκό, ροζέ και ερυθρό, έχει λίγες χρωστικές, χαμηλό αλκοολικό βαθμό και είναι ευάλωτη σε ασθένειες.

 

«Ο ροζέ κλώνος έχει μεγαλύτερο οινοποιητικό ενδιαφέρον καθώς έχει περισσότερες φαινόλες. Το σταφύλι είναι ρόδινο με μοβ ανταύγειες και ο χυμός του που αρχικά είναι γκριζωπός μετά ροδίζει. Πιστεύουμε στο Παμίδι κι έτσι αποφασίσαμε το 2017 να κάνουμε την πρώτη μονοποικιλιακή οινοποίηση» λέει ο Γιώργος Βουρβουκέλης.

 

image

 

Το ροζέ Παμίδι 2017 οινοποιήθηκε σε χαμηλές θερμοκρασίες παρουσία CO2 με παραμονή των στέμφυλων τουλάχιστον 3 μέρες. Μετά την αφαίμαξη παραμένει για 3 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες. Είναι ένα ξηρό ροζέ με ελκυστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και γευστικό πλούτο, που συνοδεύει ωραία την ελληνική κουζίνα.

 

Το Κτήμα Βουρβουκέλη έχει σήμερα 25 στρέμματα Παμίδι και εκτός από το Ροζέ χρησιμοποιείται στο ερυθρό Άβδηρος μαζί με Λημνιό και Syrah, στο Λαγάρα με Merlot και Syrah και στο Άβδηρος ροζέ με Syrah.

 

Καθώς ξεκινούσαν οι προετοιμασίες για τον τρύγο του 2018 οι αδερφοί Βουρβουκέλη δέχτηκαν με χαρά δύο βραβεία που δικαιώνουν τις προσπάθειές τους. Το Ροζέ Παμίδι και το ερυθρό Άβδηρος πήραν το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό Berliner Wine Trophy, ενώ το Άβδηρος λευκό πήρε το ασημένιο.

 

«Κυνηγάμε την ταυτότητα της περιοχής. Πώς να κάνεις μεγάλα κρασιά χωρίς ταυτότητα, χωρίς την έκφραση της ποικιλίας» συμπληρώνει ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης. Η Θράκη θα μας εκπλήξει τα επόμενα χρόνια γιατί έχει επίμονους οινοποιούς. 

 

 
To Κτήμα Βουρβουκέλη είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής 10.00-15.00 20 ο χλμ. Ξάνθης-Αβδήρων. Τηλ. 25410 51580 Info@vourvoukeli.gr

 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ