Taittinger: Οικογενειακή υπόθεση

{
}

Με παρουσία τριών αιώνων στην Καμπανία, ο οίκος Taittinger έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες, που ξεκινούν από το Pierry του 1734 και φτάνουν στη Μεγάλη Βρετανία του 2023!

Από το 1734 έως σήμερα

 

Η ιστορία της σαμπάνιας Taittinger ξεκινάει το 1734, περίπου τρεις αιώνες πριν, στο Pierry, ένα χωριουδάκι νότια του Epernay. Η ονομασία του οίκου τότε ήταν «Forest et Fourneaux» και η παραγωγή του κρασιού γινόταν σε συνεργασία με έναν επιφανή μοναχό, ονόματι Jean Oudart. Μαθαίνοντας τα μυστικά της σαμπάνιας δίπλα στον Dom Perignon, ο Oudart κατάφερε να βελτιώσει τις τεχνικές του, κάνοντας το Pierry πασίγνωστο για τις υψηλού κύρους και τιμής σαμπάνιες.

 

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αξιωματικός Pierre-Charles Taittinger γοητεύτηκε από το πανέμορφο κάστρο, το οποίο ήταν το αρχηγείο του στρατάρχη του, και το 1932, με την οικονομική υποστήριξη της Βρετανίδας συζύγου του, το αγόρασε, μετονομάζοντάς το σε Ets Taittinger Mailly & Cie, τη σημερινή ιδιοκτησία του Château de la Marquetterie, διαχρονικό έμβλημα της οικογένειας Taittinger.

 

Τη δεκαετία του ’90, η οικογένεια άρχισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, κάνοντας πολλές επενδύσεις σε προϊόντα πολυτελείας, με αποτέλεσμα να μην αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα οικονομικά προβλήματα και, παρά τις ενστάσεις του Pierre-Emmanuel Τaittinger, η εταιρεία θα πωληθεί το 2005 στον όμιλο Starwood Hotel. Ο Pierre-Emmanuel ξεκινάει αμέσως έναν αγώνα δρόμου και έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2006, η Taittinger περνά και πάλι στα χέρια της οικογένειας. Το κόστος της αγοραπωλησίας ανήλθε στο ποσό των 746.000.000 ευρώ!

 

imageΟ Colvis και η Vitalie δραστηριοποιούνται δίπλα στον πατέρα τους και ετοιμάζονται να αναλάβουν τα ηνία. (Photo Credit-Luc-Valigny)

 

Ο Pierre-Emmanuel, «φύλακας της οικογενειακής παράδοσης», όπως είχε γράψει σε μια προφητική αφιέρωση ενός βιβλίου ο παππούς του, παραμένει σήμερα πρόεδρος της εταιρείας, ενώ ο γιος του Clovis και η κόρη του Vitalie έχουν αναλάβει την τελευταία δεκαετία τις εξαγωγές και το κομμάτι του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας αντίστοιχα.

 

Το στιλ Taittinger

 

O οίκος παραμένει μία από τις ελάχιστες οικογενειακές ιδιοκτησίες της Καμπανίας και το όνομά του είναι συνυφασμένο με την κομψότητα και τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα των κρασιών που παράγει. Είναι ένας από τους πρώτους που επέλεξαν το Chardonnay για την παραγωγή Blanc de Blancs σαμπάνιας, της Comtes de Champagne, που αποτελεί την κορωνίδα των κρασιών της Καμπανίας, με τις πρώτες εμφιαλώσεις να χρονολογούνται με τη σοδειά του 1952.

 

Με ιδιόκτητους αμπελώνες συνολικής έκτασης 288 εκταρίων, η Taittinger είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αμπελώνων της περιοχής. Για την οικογένεια, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την επίτευξη άριστης ποιότητας της πρώτης ύλης είναι ο έλεγχος της ανάπτυξης των αμπελιών σε όλα τα στάδια.

 

imageΣτις διδαλώδεις υπόγειες κάβες του οίκου οι συνθήκες είναι ιδανικές για να εξελιχθούν τα πολύτιμα αφρώδη κρασιά. (Photo Credit Louis Teran Cellars)

 

Οι επενδύσεις σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Claude Taittinger, θείος του Pierre-Emmanuel, αναζητούσε το ιδανικό μέρος στην Καλιφόρνια για την παραγωγή αφρώδους κρασιού στα πρότυπα της σαμπάνιας Taittinger. Το 1982 ήταν η χρονιά που αγόρασε τα πρώτα 55 εκτάρια αμπελώνα με Pinot Noir και Chardonnay στην περιοχή Carneros, γνωστή για τα ποιοτικά αφρώδη και ήσυχα Pinot Noir της, ενώ ο πύργος Domaine Carneros, ένα υπερσύγχρονο, μαγευτικό αντίγραφο του Marquetterie, ολοκληρώθηκε το 1989 και αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής. Έμβλημα του οίκου τα δύο κριάρια, εμπνευσμένο από την ονομασία της περιοχής (ισπανική λέξη), που σημαίνει «κριάρια».

 

Το ανήσυχο και διορατικό πνεύμα της οικογένειας την οδηγεί το 2015 στη Μεγάλη Βρετανία, την επερχόμενη δύναμη στην παραγωγή αφρωδών κρασιών. Στόχος αυτή τη φορά η παραγωγή ενός premium βρετανικού αφρώδους. Η περιοχή του Κεντ είναι αυτή που επιλέχθηκε για τις πρώτες φυτεύσεις των κλασικών ποικιλιών της Καμπανίας. Το όνομα του οινοποιείου, Domaine Evremond, είναι αφιερωμένο στον Γάλλο ποιητή και λάτρη της ευζωίας Charles de Saint-Evremond, για την προσφορά του στη διάδοση της απόλαυσης της σαμπάνιας.

 

Η γαλλοβρετανική σύμπραξη μεταξύ Taittinger και του αντιπροσώπου του στη Βρετανία, Hatch Mansfield, αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο της κρασί το 2023, έπειτα από τριετή ωρίμαση στη φιάλη.

 

Η Taittinger είναι ο πρώτος μεγάλος οίκος της Καμπανίας που επενδύει στην αγορά αμπελώνων στη Μεγάλη Βρετανία.

 

imageΜε ιδιόκτητους αμπελώνες συνολικής έκτασης 288 εκταρίων, η Taittinger είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αμπελώνων της περιοχής. (Photo Credit Michel Jolyot)

 

Τα κρασιά που εισάγονται στην Ελλάδα

 

Η Brut Réserve, με φανατικούς θιασώτες του στιλ της, αποτελεί την τέλεια επιλογή για οποιαδήποτε περίσταση. Ανάλαφρη, κομψή και στιλάτη, η non vintage σαμπάνια του οίκου ήρθε για να μείνει. Η Brut Prestige Rosé συμπληρώνει την γκάμα.

 

★★★

 

Η Nocturne «city lights» στη μοντέρνα συσκευασία της βασίζεται στο Chardonnay, προέρχεται από 35 διαφορετικούς αμπελώνες, από διάφορες σοδειές, και παραμένει πάνω από τις οινολάσπες για τέσσερα χρόνια. Μια παιχνιδιάρικη και ανάλαφρη εκδοχή μιας σαμπάνιας με dosage 18 g/l, που αποτελεί άριστη επιλογή για κοκτέιλ και για πάρτι.

 

★★★

 

Αδιαμφισβήτητα, η Comtes de Champagne Blanc de Blancs αποτελεί την κορωνίδα της γκάμας και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες cuvée prestige που κυκλοφορούν στην αγορά. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1952 και παράγεται από τότε μόνο σε κορυφαίες σοδειές από τους καλύτερους αμπελώνες της Côte des Blancs, χρησιμοποιείται μόνο ο πρώτος χυμός ροής (πρόρωγος ή tête de cuvée), το 5% της ποσότητας παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για τέσσερις μήνες, ενώ η παραμονή της στα φημισμένα κελάρια κιμωλίας Crayères για δέκα χρόνια αποτελεί εχέγγυο μοναδικής πολυπλοκότητας και ποιότητας. Ανάλογης ποιότητας και η ροζέ εκδοχή, Comtes de Champagne Rosé.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ