Στο Κτήμα της Ρωξάνης

{
}

Η οινολογος και οινογράφος Λίζα Βιντζηλαίου παίρνει το ψαλίδι της και πηγαίνει στον αμπελώνα της Ρωξάνης Μάτσα στην Κάντζα να βοηθήσει στον τρύγο.

 Από τις 7 Αυγούστου (10 ημέρες αργότερα από το 2018, λόγω των χαμηλότερων φετινών μέσων θερμοκρασιών του Μαρτίου και του Απριλίου), η ομάδα με επικεφαλής τη Ρωξάνη Μάτσα είναι επί ποδός πολέμου: oι οινολόγοι Ντίνα Μάκρα και Αλέξανδρος Τζαχρήστας, ο γεωπόνος Παρασκευάς Ευαγγελίου, ο Νίκος Βηλαράς, η Σπυριδούλα Σουιτσμέζ και φυσικά οι εργάτες.

 

image

 

Τα σταφύλια τρυγήθηκαν με τη σειρά που ωρίμασαν, πρώτο το Sauvignon blanc, στη συνέχεια η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Ασύρτικο, το Syrah και τελευταίο το Σαββατιανό στις 5 Σεπτεμβρίου. Οι άνθρωποι βρίσκονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε δημιουργικό αναβρασμό, οι δεξαμενές και όλα τα μηχανήματα είναι σε πλήρη λειτουργία. Παραλαβή των σταφυλιών από το Κτήμα, εκραγισμός, πίεση και απολάσπωση για τις λευκές ποικιλίες, ζύμωση. Αναλύσεις, άγρυπνη παρακολούθηση των ζυμώσεων, πλήρης καταγραφή των δεδομένων.

 

image

 

Σκληρή δουλειά, γνώση, εμπειρία και εξαιρετικός συντονισμός με στόχο το άριστο αποτέλεσμα. Φροντίδα ώστε τα κρασιά του 2019, Μαλαγουζιά, Syrah sans sulfites, Σαββατιανό να είναι τα καλύτερα δυνατά. Αλλά επίσης ιδιαίτερη προσοχή στις πειραματικές οινοποιήσεις, με τις οποίες το Κτήμα Μάτσα ασχολείται από το 1993. Δοκιμές σε μικρές δεξαμενές των 300 l, 600 l και των 1000 l, οι οποίες θα δώσουν τη γνώση που θα χρησιμοποιηθεί σε επόμενες σοδειές και που ίσως δημιουργήσει στο μέλλον νέα κρασιά. Ροδίτης sans sulfites, Σαββατιανό και Μαλαγουζιά επίσης χωρίς θειώδη.

 

image

 

Στο Κτήμα Μάτσα, υπό το άγρυπνο μάτι της Ρωξάνης, τα σταφύλια και φέτος είναι ο πρωταγωνιστής. Η φετινή σοδειά έδωσε περισσότερα σταφύλια, εξαιρετικά σε ποιότητα. Σύμφωνα με το Δελτίο Τρύγου του Κτήματος, σημαντική επίδραση στο ύψος των αποδόσεων και την ποιότητα των σταφυλιών, είχαν οι βροχοπτώσεις στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου και η πολύ καλή και επίκαιρη κατανομή τους μέσα στο διάστημα αυτό. «Το μάτι του αφεντικού κοπριά στο χωράφι», λέει χαρακτηριστικά η Ρωξάνη Μάτσα και η ίδια είναι πράγματι ο φύλακας άγγελος του Κτήματος, δουλεύοντας και επιβλέποντας αδιάλειπτα τα αμπέλια της.

 

image

 

Με ενδιαφέρον περιμένουμε λοιπόν να δοκιμάσουμε τα νέα κρασιά πριν εμφιαλωθούν και να σας πούμε τις εντυπώσεις μας.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ