ΒΙΒΛΙΟ

By the book

{
}

H Tίνα Παπασίνου διαλέγει βιβλία και περιοδικά και προτείνει να τα διαβάσουμε και να τα δωρίσουμε σε φίλους.

«Amber revolution. How the world learned to love orange wine»

Simon J. Woolf (Interlink Books)

Ένα από τα καλύτερα βιβλία κρασιού για το 2018, σύμφωνα με τους New York Times. Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τα «πορτοκαλί κρασιά», την ιστορία, τις τεχνικές οινοποίησης, τους πρωτοπόρους παραγωγούς, την ιδανική παλαίωση, αλλά και τα κατάλληλα φαγητά για να τα συνδυάσετε, τότε αυτό είναι το βιβλίο που ψάχνετε! Ένα ολοκληρωμένο βιβλίο για την τάση των τελευταίων ετών στο κρασί. Στα υπέρ η φοβερή του εικονογράφηση!

 

«The wines of Greece»

Konstantinos Lazarakis MW (Infinite Ideas Limited)

Το βιβλίο «The Wines of Greece» του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW πρωτοκυκλοφόρησε το 2005. Από τότε μέχρι σήμερα το ελληνικό κρασί συνέχισε να εξελίσσεται δυναμικά και το 2018 ήρθε και η δεύτερη έκδοση, στην οποία το ελληνικό κρασί παρουσιάζεται εκτενέστατα. Οι σημαντικότεροι σταθμοί του ελληνικού κρασιού τις τρεις τελευταίες χιλιετίες, η νέα εποχή, το κλίμα, η τοπογραφία, η αμπελουργία και οι οινοποιητικές τεχνικές, οι βασικές ελληνικές ποικιλίες αποτελούν τα πρώτα κεφάλαια. Η συνέχεια αφορά τις περιοχές με τους κυριότερους οινοπαραγωγούς. Et voila! Ο ελληνικός οινόκοσμος μέσα από την πένα του πρώτου Έλληνα Master of Wine. Ορόσημο για τον ελληνικό αμπελώνα και βασικό εγχειρίδιο για όσους ασχολούνται με το κρασί.

 

«Σαντορίνη. Με τις ρίζες στο ηφαίστειο»

Μερόπη Παπαδοπούλου (εκδόσεις Μίλητος)

Ένα βιβλίο για τον αρχαίο αμπελότοπο της Σαντορίνης, το οποίο «ρουφιέται» σαν το κρασί της! Το βιβλίο μάς ταξιδεύει στους προϊστορικούς χρόνους και μας πάει μέχρι το σήμερα, μας δίνει πληροφορίες για τις τοποποικιλίες του νησιού, παρουσιάζει όλα τα οινοποιεία, σχεδόν γευόμαστε τα μοναδικά κρασιά που παράγει η Σαντορίνη, και όλα αυτά μέσα από τον γλαφυρό, ταξιδιάρικο, εντελώς δικό της τρόπο γραφής, αυτόν της Μερόπης Παπαδοπούλου. Αυτόν που όλοι χρόνια τώρα γνωρίζετε και αγαπάτε.

 

«Τα κρασιά της Ελλάδας – Discover Greek Wine» 

Μαρία Νέτσικα (εκδόσεις Ιανός)

Ένα δίγλωσσο βιβλίο-οδηγός με συμπυκνωμένη πληροφορία για τις ελληνικές ποικιλίες, τους αμπελότοπους της Ελλάδας και τους σπουδαιότερους παραγωγούς τους. Η συγγραφέας παραθέτει νούμερα –πράγμα που βρήκα εξαιρετικά χρήσιμο– για την έκταση των αμπελώνων, τον αριθμό των οινοποιείων και την ετήσια παραγωγή κρασιού κάθε περιοχής. Έξτρα πληροφορίες δίνονται και για τα τοπικά προϊόντα, που αξίζει να δοκιμάσουμε εάν βρεθούμε στις συγκεκριμένες οινικές περιοχές!

 

Pipette

Πρωτοκυκλοφόρησε το 2018 και αυτοπροσδιορίζεται ως εναλλακτικό περιοδικό για τα φυσικά κρασιά. Με natural αισθητική και καλλιτεχνική διάθεση παρουσιάζει μέσα από τα άρθρα του μικρούς παραγωγούς φυσικών κρασιών ανά τον κόσμο, εξερευνά τις περιοχές τους, μας ταξιδεύει με τις ιστορίες τους, και όλα αυτά μέσα από μια διαφορετική, τολμηρή οπτική.

 

Noble Rot

Αντίδοτο στη μονοτονία και στον καθωσπρεπισμό των οινικών περιοδικών, με φρέσκια ματιά και άποψη για το κρασί, το φαγητό, αλλά και τη μουσική. Στόχος του Dan Keeling και του Mark Andrew να εμπνεύσουν τους καταναλωτές να «ψαχτούν» περισσότερο για το τι τρώνε και τι πίνουν, μέσα από αλλιώτικες ιστορίες και γνώμες νέων ανθρώπων εντός και εκτός του κλάδου, με τρόπο διασκεδαστικό και καθόλου επιτηδευμένο. Κυκλοφορεί τέσσερις φορές τον χρόνο και αξίζει 100% τη συνδρομή του.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ