Για απαιτητικούς

Αηδάνι

{
}

Από τις πιο παλιές αιγαιοπελαγίτικες λευκές ποικιλίες, με προέλευση μάλλον εξ Ανατολής (από παρεκφορά της λέξης «Αδανα», σύμφωνα με μια θεωρία). 

  • Χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών και, σπανιότερα, επιδόρπιων κρασιών, που παλαιώνουν για μεγάλο διάστημα σε βαρέλι. 

 

  • Δίνει οίνους με απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα και διακριτική μύτη, με ορυκτώδεις νύξεις αρωμάτων, που θυμίζουν κίτρινα φρούτα και λουλούδια. Ο όγκος του στόματος είναι μέτριος, όπως και η οξύτητά τους. Συνήθως, αναμειγνύεται με το Ασύρτικο, επειδή έχει την ικανότητα να προσδίδει στρογγυλάδα και αρωματική πολυπλοκότητα στο χαρμάνι, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στον ορυκτώδη χαρακτήρα και στην εξαιρετική δομή του τυπικού ΠΟΠ Σαντορίνη. 

 

  • Το Αηδάνι είναι ιδανική ποικιλία για τους οινόφιλους με... απαιτητικό ουρανίσκο, που είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν τις λιγότερο γνωστές πτυχές των ονομασιών προέλευσης. Τα ξηρά κρασιά από αυτή την ποικιλία είναι απολαυστικά όταν καταναλώνονται φρέσκα, συνδυασμένα με οστρακοειδή και λιπαρά ψάρια. Δοκιμάστε τα επίσης με λαχανικά που έχουν έντονο χαρακτήρα (όπως η κίτρινη κολοκύθα και το κουνουπίδι) σε ριζότο ή τάρτες, αλλά και με σαλάτες με όσπρια. Πιο πλούσια πιάτα, με κουνέλι και πουλερικά, μπορούν να συνδυαστούν με πιο ώριμα κρασιά από Αηδάνι, αφού αυτά έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν στη φιάλη τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Τέλος, τα επιδόρπια κρασιά από την ποικιλία διατηρούνται για δεκαετίες. 
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ