Το οινοποιείο που άλλαξε τα δεδομένα

Μπουτάρη Οινοποιητική

{
Φωτογραφίες ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
}

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, με μια φρέσκια, τραγανή και αρωματική εμφιαλωμένη Σαντορίνη, διαφοροποίησε το οινικό τοπίο του νησιού και εγκαινίασε τη νέα εποχή.

 

Από το 1879 που ο προπάππος του εγκαινίασε την εταιρεία -στην «πρωτόγονη», τότε, ελληνική οινική αγορά- μέχρι σήμερα, το όνομα Μπουτάρη έχει γίνει πια σχεδόν συνώνυμο με τη λέξη κρασί. Βαριά κληρονομιά για τις γενιές που ακολούθησαν... Αλλά ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης από πολύ νωρίς έδωσε τις «εξετάσεις» του και συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία - και στη Σαντορίνη. «Δεν είναι δυνατόν να φτιάξεις εξαιρετικό κρασί αν δεν το παραγάγεις στον τόπο του», λέει ο ίδιος. «Αυτή ήταν ανέκαθεν η φιλοσοφία μας». Και την έχει εμφυσήσει στις κόρες του: τη Μαρίνα, διευθύντρια Marketing, και τη Χριστίνα, υπεύθυνη για τις εξαγωγές σε Αμερική και Αυστραλία. 

 

image

 

Με αυτό το σκεπτικό, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στον θηραϊκό αμπελώνα - πιστεύοντας πως έχει μεγάλη δυναμική. Το 1985, η εταιρεία ξεκινά τις πρώτες πειραματικές οινοποιήσεις στην παλιά κάναβα του Νομικού. Το 1987 εμφιαλώνει το πρώτο Σαντορίνη Μπουτάρη στις εγκαταστάσεις τις SantoWines και λίγο αργότερα, η Καλλίστη, μια Σαντορίνη ζυμωμένη σε βαρέλι, βάζει τις βάσεις για ένα διαφορετικό στυλ κρασιού. Kαι παρ’ όλα τα χρόνια που έχουν περάσει, 

εξακολουθεί να είναι αξεπέραστη.

 

image

 

To 1989, η Μπουτάρη μπαίνει στο δικό της «σπίτι», στο Μεγαλοχώρι. Tο νέο, υπερσύγχρονο οινοποιείο, χωρητικότητας 2.000 τόνων, εντυπωσιάζει με τις αρχιτεκτονικές γραμμές του. Ολα είναι μελητημένα στη λεπτομέρειά τους: από το εκθετήριο μέχρι τους αποθηκευτικούς χώρους. Ζωσμένο από αμπέλια, ενσωματώνεται με υποδειγματικό τρόπο στο περιβάλλον του. Για να μην ξεπερνάει σε ύψος τα 3,50 μ., μάλιστα, και πληγώνει το τοπίο, ο αρχιτέκτονας έχει προβλέψει το «δάσος» από τις τεράστιες ανοξείδωτες δεξαμενές να βυθιστεί στην «άσπα» (όπως ονομάζεται το αμμώδες ηφαιστειογενές έδαφος), σε βάθος 6 έως 14 μέτρων. Το κόστος ήταν μεγάλο, αλλά το αισθητικό όφελος πολύ μεγαλύτερο.

 

image

 

Εξίσου «γενναιόδωρο» είναι και στις ανέσεις που παρέχει στους επισκέπτες του. Η ξενάγηση περιλαμβάνει την παρακολούθηση ενός πολυθεάματος για την ιστορία του νησιού και της οινοπαραγωγής από τη μυθολογία έως σήμερα, στο «θόλο» του, μια εντυπωσιακή αμφιθεατρική αίθουσα (η οποία το χειμώνα λειτουργεί ως κινηματογραφική λέσχη για τους ντόπιους, με εβδομαδιαίες προβολές ταινιών, όπως μας ενημερώνει ο δραστήριος διευθυντής Πέτρος Βαμβακούσης). «Εμείς ανοίξαμε για τη Σαντορίνη -αλλά και για όλη τη χώρα- το “κεφάλαιο” του οινοτουρισμού», λέει με υπερηφάνεια ο κ. Μπουτάρης. «Και όχι μόνο: η Καλλίστη μας, που κυκλοφόρησε το 1990, ήταν ένα πρωτοποριακό κρασί. Κανείς έως τότε εδώ δεν είχε παρουσιάσει μια εκδοχή ξηρού λευκού σαντορινιού κρασιού με δρύινο βαρέλι». 

 

image

 

Ας επιστρέψουμε, όμως, εκεί απ’ όπου αρχίζουν όλα: στο αμπέλι. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας του οινοποιείου («Σελλάδια»), στην περιοχή του Ακρωτηρίου -τη νότια, πιο ζεστή πλευρά του νησιού-, φυτεύτηκε για πρώτη φορά το 1992 με Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι και Μαυροτράγανο και σήμερα καλύπτει περίπου 60 στρέμματα. Η εταιρεία Μπουτάρη στόχο είχε την αντικατάσταση των γερασμένων κλημάτων του με νέο ελεγμένο (από ασθένειες) αμπελουργικό υλικό ντόπιας προέλευσης. Ομως οι δυσκολίες ήταν πολλές. «Οι αμπελουργοί ήταν αντίθετοι με τον δικό μας τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής και αντιδρούσαν. Επρεπε να διπλασιάσουμε τις τιμές των σταφυλιών για να μπορέσουμε να τους κρατήσουμε. Και αυτό ίσχυσε για τα πρώτα τρία χρόνια», θυμάται ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, δημιουργήθηκε και ένα πρότυπο αμπελουργικό μητρώο 4.000 στρεμμάτων από όλο το νησί, με στόχο την προμήθεια άριστης πρώτης ύλης από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, που σήμερα φτάνουν τους 300. 

 

image

 

Πλέον, το νερό -ή μάλλον το κρασί, για να είμαστε ακριβείς- έχει μπει στο αυλάκι. Εδώ παράγονται ετησίως 500.000 φιάλες: 5 λευκά ξηρά κρασιά (Σαντορίνη, Σελλάδια, Καλλίστη, Καλλίστη Reserve και Νυχτέρι) και 1 ερυθρό (Μανδηλαριά). Στην αγορά βγαίνουν και 50.000 φιάλες από τα επιδόρπια κρασιά Vinsanto και Αμπελιαστός. Στο κομμάτι του οινοτουρισμού, οι επιδόσεις είναι επίσης αξιοζήλευτες: 12.000 επισκέπτες περνούν κάθε χρόνο το κατώφλι του οινοποιείου. «Η Σαντορίνη μάς έμαθε πάρα πολλά. Εμείς στοχεύουμε να δώσουμε σε αυτήν πολύ περισσότερα», λένε οι άνθρωποι της Μπουτάρη Οινοποιητικής. Και αυτό δεν είναι μια απλή υπόσχεση, αλλά δέσμευση.

 

 
Σε αριθμούς

Η πρώτη ύλη προέρχεται από τα 60 ιδιόκτητα στρέμματα φυτεμένα με Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι και Μαυροτράγανο, στην περιοχή Σελλάδια, αλλά και από περίπου 300 συνεργαζόμενους παραγωγούς. Η παραγωγή ανέρχεται ετησίως σε 550.000 φιάλες (8 ετικέτες).

 

 

 
info

Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, τηλ. 22860 81 011

www.boutari-santorini.gr 

Ωρες λειτουργίας: 10.00 - 18.00, καθημερινά πλην Κυριακής. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, γευστικές δοκιμές 6 κρασιών πραγματοποιούνται κάθε 30 λεπτά. Στο πωλητήριο θα βρείτε παλαιές εσοδείες, οίνους περιορισμένης παραγωγής, μια μεγάλη ποικιλία σε συσκευασμένα τοπικά προϊόντα, οινικά αξεσουάρ και πολλές προσεγμένες εκδόσεις.

 

Για όσους δεν διαθέτουν αυτοκίνητο: επιβιβάζεστε σε κάποιο από τα λεωφορεία με κατεύθυνση προς την Περίσσα ή το Ακρωτήρι. Ενημερώστε τον οδηγό να πραγματοποιήσει μια στάση στο οινοποιείο. Η απόσταση που πρέπει να διανύσετε από τον κεντρικό δρόμο δεν ξεπερνάει τα 5 λεπτά. Υπάρχει, όμως, και υπηρεσία μεταφοράς επισκεπτών στο πλαίσιο ειδικού πακέτου επίσκεψης (πληροφορίες στο 6932 960 062).

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ