Κτήμα Αργυρού

Τέσσερις γενιές οινοποιοί

{
Φωτογραφίες ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
}

Η ενασχόληση με το κρασί είναι για τον Ματθαίο Αργυρό θέμα... γονιδίων. Και η εμμονή στην ποιότητα δίδαγμα από τον πατέρα του, Γιάννη.

 

Έχει φούριες αυτόν τον καιρό ο Ματθαίος Αργυρός - και μάλιστα καλές, δημιουργικές, για να μην πάει το μυαλό σας στο κακό. Μόλις ολοκλήρωσε τις νέες φυτεύσεις στα αμπέλια του. «Επιτέλους, τώρα η σωστή ποικιλία έχει μπει στο σωστό μέρος», λέει. Διαθέτει τον μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα της Σαντορίνης: 250 στρέμματα με Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μαυροτράγανο, εκ των οποίων τα 100 περιλαμβάνουν κλήματα ηλικίας τουλάχιστον 180 ετών! Και όλα καλλιεργούνται με την παραδοσιακή μέθοδο της κουλούρας. Επιπλέον, οσονούπω θα ξεκινήσει η ανέγερση ενός νέου, υπερσύγχρονου οινοποιείου στην ίδια περιοχή όπου βρίσκεται η παλιά κάναβα της οικογένειας, στην Επισκοπή Γωνιάς. Και όλα αυτά, ακριβώς 110 χρόνια από τότε που ο προπάππος του Γεώργιος ξεκίνησε να οινοποιεί, δηλαδή το 1903. 

 

image

 

Για τον νεαρό οινοποιό, η ενασχόληση με το κρασί ήταν αναπόδραστη. «Μου δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξω, κανείς δεν με πίεσε, όμως ειλικρινά ποτέ δεν θέλησα να κάνω κάτι άλλο. Έχω μεγαλώσει μέσα στην κάναβα και αισθάνομαι ευλογημένος που συνεχίζω μια τόσο μεγάλη παράδοση». Από τον πατέρα του (που δεν βρίσκεται πια στη ζωή) κληρονόμησε την αγάπη για το Ασύρτικο -το οποίο θεωρεί ναυαρχίδα των ελληνικών λευκών ποικιλιών- και έμαθε πολλά. Ο Γιάννης Αργυρός, που παρέλαβε την επιχείρηση το 1974 από τον δικό του πατέρα, αύξησε την έκταση των καλλιεργούμενων αμπελώνων, εκσυγχρόνισε το οινοποιείο και εργάστηκε πολύ σκληρά για να εξασφαλίσει την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης. Οι κόποι του είχαν αντίκρισμα. Τα κρασιά του πέτυχαν πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μεγαλύτερη αυτή του περιοδικού Wine & Spirits, που κατέταξε το Κτήμα Αργυρού μέσα στα 100 καλύτερα του κόσμου για τις χρονιές 2005 και 2006. Δικαίως. Πρόκειται για ένα κρασί «ράτσας», με ισχυρή οξύτητα, έντονα αρώματα και χαρακτήρα που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το terroir του νησιού.

 

image

 

Σήμερα, το οινοποιείο παράγει 300.000 φιάλες (10 ετικέτες). Το 65% εξάγεται -σε ΗΠΑ, Καναδάς, Αγγλία, Ιαπωνία, Αυστραλία-, ενώ υπάρχει και ένα δίκτυο 300 εστιατορίων σε όλο τον κόσμο που έχουν τα κρασιά του στις λίστες τους. Το Κτήμα μένει ανοικτό για γευσιγνωσίες όλο το χρόνο. Ο ίδιος ο Ματθαίος, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Σαντορίνης, θεωρεί πως όλοι πρέπει να βάλουν στόχο τη μετατροπή του νησιού σε οινοτουριστικό προορισμό ακόμη και το χειμώνα. Όσο για το δικό του, προσωπικό... σύνθημα; «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην πίνεις Αργυρό!».

 

 
Σε αριθμούς

Ο αμπελώνας καλύπτει περίπου 250 στρέμματα, που καλλιεργούνται με τον παραδοσιακό τρόπο. Είναι φυτεμένες με Ασύρτικο, Αηδάνι, Μαυροτράγανο, Αθήρι και Μανδηλαριά. Το οινοποιείο παράγει 300.000 φιάλες ετησίως (10 ετικέτες), αλλά και μια σοκολάτα, τη χειροποίητη Zotter Vinsanto Αργυρού, αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον βραβευμένο Αυστριακό σοκολατοποιό Josef Zotter, γεμισμένη με ένα μείγμα από Vinsanto Αργυρού και τσάι Roibos. Αν σας δοθεί η ευκαιρία, δοκιμάστε την οπωσδήποτε. Θα τη βρείτε σε επιλεγμένες κάβες, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και ντελικατέσεν, καθώς και στο www.houseofwine.gr

 

 
info

Επισκοπή Γωνιάς, Σαντορίνη, τηλ. 22860 31 489,

www.estate-argyros.com

Ωρες λειτουργίας: 09.00 - 20.00 (Κυριακές: 10.00 - 18.00)

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ