Οινοποιείο

Oίνος Αδάμ

{
}

Στο χωριό Αδάμ, σε μια πλαγιά της οροσειράς Χορτιάτη - Χολομώντα, ο Δημήτρης Μαστοργιάννης και ο Νίκος Αστεριάδης έκαναν τη «μεγάλη τρέλα», όπως λένε.

Φύτεψαν σε 10 στρέμματα την ιταλική ποικιλία Refosco, με προτροπή του οινολόγου Απόστολου Ματάμη. Το ρίσκο ήταν μεγάλο. Refosco είχε δοκιμαστεί μέχρι τότε μόνο στην Ηλεία και τη Δράμα και δεν ήταν συνιστώμενη ποικιλία για την περιοχή. Τα αποτελέσματα τους δικαίωσαν. Ακολούθησαν άλλες ποικιλίες - Merlot υπήρχε ήδη στα πατρικά κτήματα. Σήμερα ο Οίνος Αδάμ διαθέτει 50 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων και ένα υπέροχο κτήμα με άλογα, σκύλους, γάτες, που ζουν αρμονικά. Η Μαλαγουζιά τους, που καλλιεργείται κοντά στο δάσος, υποφέρει από τα πουλιά, αλλά η οικολογική συνείδηση των ιδιοκτητών δεν τους επιτρέπει να βάλουν δίκτυα προστασίας, για να μην τα παγιδεύουν.

 

image

 

Τα κρασιά

 

  • Αέναος Το Refosco, με 14μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, είναι τo δυνατό χαρτί του Κτήματος. Με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, κυρίως δαμάσκηνου, πικάντικο, με εντυπωσιακές τανίνες και γεμάτο σώμα, αγαπάει τα ψητά κρέατα και τις δυνατές κόκκινες σάλτσες. 
  • Αη-Λιας Merlot και Cabernet Sauvignon δημιουργούν ένα μαλακό κόκκινο που συνοδεύει πίτσες, ζυμαρικά, αλλά και μοσχαράκι, τυριά και αλλαντικά.
  • Αγήλι Λαμπερό Chardonnay με ευχάριστη μύτη ροδάκινου, εσπεριδοειδών και ελαφρώς ορυκτές νότες. Λιπαρό στο στόμα, με ωραία οξύτητα, συνδυάζεται με όλα τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.

  • Λευκή Ράχη Μαλαγουζιά με απαλά αρώματα λουλουδιών και φρούτων και βοτανικό χαρακτήρα. Πίνεται ως απεριτίφ, αλλά συνοδεύει και σαλάτες και ελαφρά εδέσματα.

 

image

 

Αδάμ, 45 χλμ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, τηλ. 6940-644.102,

www.adam-oinos.gr

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ