Anama, η σύγχρονη Κουμανδαρία

{
}

Σύμφωνα με τη θεωρία της οινικής εξέλιξης, πρώτα υπήρξε το «Κυπρίων Νάμα», κι ύστερα η «Κουμανδαρία» από την οποία προήλθε η εκμοντερνισμένη, ραφινάτη εκδοχή που ονομάζεται Anama

Αυτό το απολαυστικό, περιορισμένης παραγωγής κρασί, φτιάχνεται από λιαστά σταφύλια δυο γηγενών ποικιλιών της Κύπρου, που καλλιεργούνται στον Άγιο Μάμα της περιοχής Κουμανδαρίας, σε έναν αμπελώνα ηλικίας 150 ετών. Μια ερυθρή, το Μαύρο, και μια λευκή ποικιλία, το Ξυνιστέρι, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παραγωγή αυτού του εκλεκτού οίνου. Ομοίως, ο οινολόγος Λευτέρης Μοχιανάκης και η σχεδιάστρια κοσμημάτων Χριστίνα Αποστόλου, συνδυάζουν τις τέχνες τους, ώστε να παραχθεί αυτό το άρτιο κρασί με το εντυπωσιακό «περιτύλιγμα».

 

Το ντεμπούτο τους έγινε το 2009, οπότε και «λανσαρίστηκε» ο τρύγος του 2007. Το υπέροχο αυτό γλυκό κρασί, μένει και ωριμάζει μέσα σε καινούρια δρύινα βαρέλια για περίπου 2 χρόνια, ενώ η συσκευασία του είναι ειδικά σχεδιασμένη και μοναδικά κατασκευασμένη σε ετήσια βάση. Η κάθε φιάλη δε, είναι αριθμημένη με μοναδικό αριθμό (που έχει διατρηθεί με το χέρι) τονίζοντας τη μοναδικότητα και το συλλεκτικό του προφίλ.

 

Η σοδειά του 2010 που είναι η πιο πρόσφατη που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, έχει εμφιαλωθεί σε μόλις 1881 αριθμημένες φιάλες. Είναι κρασί αφιλτράριστο, και χαρακτηρίζεται από γλυκό μελένιο χρώμα, σε μια απόχρωση λιαστής ντομάτας, με χρυσαφένιες ανταύγειες. Έχει μύτη που σφύζει από πικάντικα και γλυκά μπαχαρικά, από καραμέλα, δέρμα, ξερά φρούτα και λιαστή ντομάτα. Το στόμα του είναι εξαιρετικά καλοδομημένο, πλούσιο, μπαχαρένιο και με γλυκόξινη ισορροπία, με μια μεγάλης διάρκειας καραμελένια επίγευση. Σημειώστε πως κυκλοφορεί και συλλογή που περιλαμβάνει και τις 4 σοδειές που έχουν κυκλοφορήσει (2007, 2008, 2009 και 2010), αν και η τιμή της, περίπου στα 347ευρώ, είναι μάλλον δυσπρόσιτη.

 

Πως θα το απολαύσουμε; Σε θερμοκρασία 12 με 14 βαθμούς C, στα κολονάτα ποτήρια του γλυκού κρασιού – κατάλληλα είναι και τα μικρά ποτήρια του Vinsanto -, ιδανικά μαζί με επιδόρπια σοκολάτας ή ξηρών καρπών, με πατέ και φουά γκρα, ή ακόμα με μπλε ή πικάντικα τυριά. Φυσικά είναι απολαυστικό και σκέτο μαζί με καραμελωμένους κι αλμυρούς ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα και πλακάκια μαύρης σοκολάτας, ενώ ένα καλό πούρο, είναι επίσης ένα εξαίσιο συνοδευτικό.

 

Η αντοχή του στο χρόνο είναι μη προσδιορίσιμη, αφενός διότι το νεαρόν της ηλικίας του, και το περιορισμένο αρχείο με τους μόλις 4 τρύγους, δεν δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να παρατηρήσει για την ώρα την συμπεριφορά του στην παλαίωση. Ωστόσο πρόκειται για ένα κρασί με τέτοιο υπόβαθρο που δίχως αμφιβολία θα εξελίσσεται και θα εξελίσσεται αδιάκοπα, μιας και ο χρόνος θα αβαντάρει τη πρόοδό του, παίζοντας οπωσδήποτε ρόλο ευεργετικό.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ