Οδοιπορικό/Οινοποιείο

Οι «Αγιοι τόποι του οίνου»

{
}

Επίσκεψη στο Μετόχι Χρωμίτσας της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα Αγίου Ορους και στον αμπελώνα που αναβίωσε χάρη στη διορατικότητα του Ευάγγελου Τσάνταλη.

Για κάθε οινόφιλο, μια επίσκεψη στους αγιορείτικους αμπελώνες, που συνδυάζει την ηρεμία και την κατάνυξη με τη γνωριμία ενός από τα πιο προνομιούχα terroir του πλανήτη και την απόλαυση των μοναδικών κρασιών που παράγονται εκεί, είναι μια εμπειρία μοναδική. Φέτος είχα, για δεύτερη φορά, τη χαρά να βρεθώ στο Αγιον Ορος και συγκεκριμένα στο Μετόχι της Χρωμίτσας, όπου βρίσκεται το ομώνυμο οινοποιείο της Τσάνταλη. Αυτή η επίσκεψη πάντως ήταν από μόνη της εξαιρετικό προνόμιο, καθώς συμμετείχα στον επετειακό τρύγο του 2013, χρονιά που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του ιδρυτή της εταιρείας, Ευάγγελου Τσάνταλη.

 

Η διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη προς το Αγιον Ορος στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ειδυλλιακή, καθώς συνδυάζει το άφθονο πράσινο της Χαλκιδικής με την καταγάλανη θάλασσά της. Ουσιαστική αφετηρία του οδοιπορικού είναι η πολυσύχναστη Ουρανούπολη, όπου ο επισκέπτης πρέπει να εξασφαλίσει το «διαμονητήριο» (ένα είδος βίζας), που θα του επιτρέψει την είσοδο στα σύνορα του Αγίου Ορους. Στη συνέχεια, από εκεί αναχωρεί ένα μικρό φεριμπότ, που κάνει αρκετές στάσεις προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης των προσκυνητών όλων των μοναστηριών.

 

image

Η ατµοσφαιρική υπόγεια κάβα παλαίωσης των κρασιών: από τα πιο όµορφα σηµεία της

περιήγησης του επισκέπτη στο Μετόχι.

 

Το Μετόχι της Χρωμίτσας είναι ένα μέρος πραγματικά μαγευτικό. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβεις γιατί γοήτευσε τόσο πολύ τον Ευάγγελο Τσάνταλη όταν το αντίκρισε για πρώτη φορά: Ηταν 1969 όταν βρήκε εδώ καταφύγιο από μια ξαφνική καταιγίδα. Είδε τα ερειπωμένα κτίρια και τα παραμελημένα αμπέλια και προσφέρθηκε να αναλάβει την αναβίωσή τους, έχοντας ως όραμα την ανάδειξη των δυνατοτήτων του αμπελώνα του Αγίου Ορους προς τον «έξω κόσμο».

 

Τα κλήματα δεσπόζουν παντού στο τοπίο, ενώ η θέα της θάλασσας από ψηλά κόβει την ανάσα. Οι άψογα φροντισμένοι αμπελώνες είναι χάρμα ιδέσθαι. Το Μετόχι στο βάθος, που υπενθυμίζει ότι πρόκειται για τόπο ιερό, ανακατασκευάστηκε σχεδόν ριζικά από τον «πατριάρχη» της οικογένειας Τσάνταλη, παραμένοντας όμως πιστό στην παραδοσιακή μοναστηριακή αρχιτεκτονική του Αγίου Ορους. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συγκρότημα κοιτώνων μοναχών και επισκεπτών (χωριστά οι μεν από τους δε) και σήμερα χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τη φιλοξενία στελεχών και επισκεπτών της οινοποιίας. Διατηρώντας τον αγιορείτικο χαρακτήρα, οι κοιτώνες είναι λιτοί αλλά ιδιαίτερα προσεγμένοι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι χώροι (κουζίνα, καθιστικό, λουτρά) είναι κοινόχρηστοι. Στο υπόγειο βρίσκεται η κάβα παλαίωσης των κρασιών, όπου σε μεγάλα δρύινα βαρέλια «ξεκουράζονται» τα εκλεκτά κρασιά που παράγει το οινοποιείο: Αβατον, Μετόχι Χρωμίτσας και Κορμίλιτσα, μεταξύ άλλων.

 

Κάνοντας έναν χαλαρωτικό περίπατο ανάμεσα στα αμπέλια, ο επισκέπτης φτάνει στο περίπτερο της υποδοχής, που χτίστηκε στα θεμέλια ενός παλιού ασκητηρίου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κτίσμα στο χείλος ενός γκρεμού, με εκπληκτική θέα στον Θερμαϊκό. Το περίπτερο δεν έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος· η παραμονή σε αυτό προσφέρει απόλυτη ησυχία και γαλήνη. Η φιλοξενία, ωστόσο, είναι ζεστή και το κέρασμα για τον επισκέπτη μόνιμο: τσίπουρο, λουκουμάκι και ελληνικός καφές στο γκαζάκι. Ιδανική ώρα για να βρίσκεσαι εδώ είναι το απόγευμα, για να απολαύσεις το φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα πάνω από τη θάλασσα.

 

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Μετόχι βρίσκεται το ελαιοτριβείο, όπου παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της εταιρείας. Αν και οι πατροπαράδοτες μυλόπετρες έχουν συντηρηθεί και βρίσκονται σε περίοπτο σημείο, ο υπερσύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός έχει πλέον αναλάβει την παραγωγή του ελαιολάδου, που είναι περιζήτητο σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

 

image

 

Η καθημερινή ζωή στο Μετόχι της Χρωμίτσας ταιριάζει απόλυτα με την ομορφιά της φύσης που το περιβάλλει, καθώς και με τη γαλήνη που είναι συνυφασμένη με το Αγιον Ορος· ξύπνημα με το χάραμα, λιτό πρόγευμα και στη συνέχεια δουλειές στα αμπέλια, στο οινοποιείο, στους ελαιώνες ή στο ελαιοτριβείο, ανάλογα με την εποχή. Το μεσημεριανό είναι αυστηρά μοναστηριακό, ταυτόχρονα όμως πλούσιο και γευστικό. Η κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη και στο τραπέζι καταφτάνουν πιάτα με ψάρι, λαχανικά, φρέσκια σαλάτα και φρούτα. Ολα αυτά συνοδεύονται πάντα από τα εκλεκτά κρασιά και το τσίπουρο της Τσάνταλη, που δεν λείπουν ποτέ από την κάβα.

 

Ο αμπελώνας που διαχειρίζεται σήμερα η Τσάνταλη Α.Ε. στο Αγιον Ορος ξεπερνά σε έκταση τα 2.000 στρέμματα - στα 800 από τα οποία η αμπελοκαλλιέργεια είναι πιστοποιημένα βιολογική. Οι λευκές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Αθήρι, το Ασύρτικο, ο Ροδίτης και το Sauvignon Blanc, ενώ οι ερυθρές περιλαμβάνουν Λημνιό, Ξινόμαυρο, Syrah, Cabernet Sauvignon και Grenache Rouge. Επιπλέον, σε ξεχωριστά αμπελοτεμάχια γίνονται πειραματικές καλλιέργειες Montepulciano, Cabernet Franc, Mourvedre, Tannat και Ασπρούδας.


ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ


Κορμίλιτσα

Η κορωνίδα των κρασιών που παράγονται στο Μετόχι της Χρωμίτσας είναι η Κορμίλιτσα, μια οικογένεια οίνων βιολογικής καλλιέργειας που περιλαμβάνει ερυθρό (χαρμάνι των ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Λημνιό) και λευκό (Ασύρτικο και Chardonnay). Η premium ετικέτα Kormilitsa Gold Collection προέρχεται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι στην πιο δύσβατη ορεινή πλαγιά του αμπελώνα. Είναι επίσης χαρμάνι των ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Λημνιό. Σερβίρεται στα επίσημα δείπνα του Κρεμλίνου!

 

Αγιορείτικο Αβατον

Eνα ιδιαίτερα δημοφιλές ερυθρό κρασί με πλούσιο σώμα, χαρμάνι των ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Λημνιό.

 

Μετόχι Χρωμίτσας

Kυκλοφορεί σε λευκό (Ασύρτικο και Sauvignon Blanc) και ερυθρό (Cabernet Sauvignon και Λημνιό), ενώ η πιο επιλεγμένη ετικέτα Μετόχι Χ Χρωμίτσας διατίθεται επίσης σε λευκή (Αθήρι, Ασύρτικο και Sauvignon Blanc) και ερυθρή (Ξινόμαυρο, Λημνιό και Cabernet Sauvignon) έκδοση.

 

Αγιορείτικος

H πιο κλασική ετικέτα του οινοποιείου. Εμφιαλώνεται διαχρονικά, στο χαρακτηριστικό στρογγυλό μπουκάλι. Κυκλοφορεί σε λευκό (Αθήρι, Ροδίτης και Ασύρτικο) και ροζέ (Λημνιό και Ξινόμαυρο) και πριν από κάποιες δεκαετίες υπήρξε ένα από τα πρώτα best seller εμφιαλωμένα κρασιά στην ελληνική αγορά, με πωλήσεις που ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο φιάλες ετησίως.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ