Eνα grand cru στη Φθιώτιδα

La Tour Melas

Ο πέτρινος πύργος, σήμα κατατεθέν του κτήματος.
Αμπελουργία ακριβείας, ο καθοριστικός παράγοντας της ποιοτικής παραγωγής.
Στις υπόγειες κάβες, τα κρασιά ωριμάζουν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.
La Tour Melas Ερυθρό, η «ναυαρχίδα» του οινοποιείου.
Ο Κύρος Μελάς, ο ιδιοκτήτης, με την Elsa Picard, τη Γαλλίδα οινολόγο.
Ο κ. Μελάς και η μητέρα του, μαζί με τον οινολόγο-εμπνευστή του Κτήματος Πάνο Ζουμπούλη και τη Μερόπη Παπαδοπούλου, δοκιμάζουν τα κρασιά της φετινής παραγωγής.
01/07
{
Φωτογραφίες ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ
}

Η ιστορία του ξεκινά από ένα στοίχημα, το οποίο δεν κέρδισε μόνο ο δημιουργός του, Κύρος Μελάς, αλλά και όλοι όσοι απολαμβάνουν σήμερα τα εξαιρετικά κρασιά του.

Ζυρίχη, τέλη της δεκαετίας του 1990. Δύο νέοι άντρες απολαμβάνουν ένα μπουκάλι κρασί Châteaux Le Fleur-Petrus. Ο ένας εκθειάζει τα χαρακτηριστικά, την ποιότητά του, την υψηλή απόλαυση που προσφέρει. Τότε ο δεύτερος γυρίζει και τον προκαλεί: «Βάζεις στοίχημα ότι ένα τέτοιο κρασί και ακόμη καλύτερο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα;». Το στοίχημα μπήκε και ο Κύρος Μελάς (ο ένας από τους δύο φίλους) αποφάσισε να κάνει τα πάντα ώστε να το κερδίσει.

 

Από το City στον Αχινό

Ο Κύρος Μελάς είναι αυτό που λέμε «πολίτης του κόσμου». Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αλεξάνδρεια, με οικονομικές σπουδές στη Ζυρίχη και επαγγελματική δραστηριοποίηση στο λονδρέζικο City και στην Κύπρο, μιλάει έξι γλώσσες και διαθέτει απίστευτη ενέργεια, πολύ καλό γούστο κι εκείνη τη φινέτσα που χαρακτηρίζει όλους τους πραγματικά bien élevés.

 

Ολα αυτά φαίνονται αυτονόητα όταν συναντήσεις τη μητέρα του, τη μοναδική κυρία Πάτση, που μετά την κοσμοπολίτικη ζωή της ζει σε ένα παραθαλάσσιο αγρόκτημα στον Καραβόμυλο, με ζώα και πουλερικά, σε ένα σπίτι βγαλμένο από τα παιδικά μας παραμύθια, γεμάτο μαρμελάδες και μια μαρμίτα να βράζει νυχθημερόν στην πυροστιά της κουζίνας.

 

Από αυτό το παραθαλάσσιο κτήμα, το οποίο ερωτεύτηκε και αγόρασε ο παππούς Μελάς το 1962, άρχισε η ιστορία έρωτα της οικογένειας με την περιοχή - που αποτυπώθηκε και σε αγορά γης. Κάπως έτσι, 150 στρέμματα στην πλαγιά πάνω από το χωριό Αχινός της Φθιώτιδας πέρασαν στα χέρια του Κύρου και το 2001 έγιναν πεδίο του στοιχήματος της Ζυρίχης.

 

«Το κτήμα αυτό ήταν ένας ελαιώνας που είχε αγοράσει η μητέρα μου και καταστράφηκε ολοσχερώς το 2000», λέει ο Κύρος Μελάς. «Ηταν ακριβώς η στιγμή που έπρεπε να βάλω τις βάσεις ώστε να κερδίσω το στοίχημά μου, έτσι άρχισα να το φυτεύω με -τι άλλο;- Merlot και Cabernet Franc, όπως το περίφημο Le Fleur. Ασχετοι τότε, κάναμε τις φυτεύσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να περνάει ανάμεσά τους το Land Rover: δηλαδή 2,20 μ. Ευτυχώς, πολύ σύντομα γνωρίστηκα με τον διακεκριμένο οινολόγο Πάνο Ζουμπούλη, ο οποίος ανέλαβε να βάλει το αμπέλι στον σωστό δρόμο και να συμπληρωθούν οι φυτεύσεις έτσι όπως αρμόζει σε έναν αμπελώνα που στόχο έχει μόνο το άριστο!» Οι φυτεύσεις έγιναν, αλλά χρειάζονταν και λίγο νερό. Η περιοχή είναι άνυδρη. Η λύση βρέθηκε: μια δεξαμενή μεγάλη, στρογγυλή, τσιμεντένια. «Ηταν άσχημη η θέα της μέσα στο κτήμα, όμως, και είπα να την καλύψουμε περιμετρικά με έναν τοίχο φτιαγμένο από πέτρες. Ούτε αυτό μου άρεσε κι έτσι προσθέσαμε έναν όροφο, πέτρινο πάντα, πάνω από τη δεξαμενή. Ο δεύτερος όροφος ήταν αναπόφευκτος για να συμπληρωθεί αισθητικά ο στρογγυλός πύργος που προέκυψε. Το La Τour Melas μόλις είχε γεννηθεί!»

 

Μια δοκιμή-εμπειρία

Στο σαλόνι, η οινολόγος Elsa Picard ετοιμάζει τα κρασιά που θα δοκιμάσουμε. «Η αφοσίωση της Elsa και του Πάνου στη δουλειά είναι απίστευτη», τονίζει ο Κύρος και ο Πάνος Ζουμπούλης συμπληρώνει: «Μας εμπιστεύεται απόλυτα ο Κύρος και δεν μας πιέζει ποτέ. Ετσι το κρασί μας βγαίνει μόνο όταν είναι έτοιμο, παρόλο που έχουμε πολύ μικρή παραγωγή και δεν μπορούμε να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση».

 

Ξεκινάμε τη δοκιμή με το τελευταίο επίτευγμά τους, το Idylle d’ Achinos, ένα απαλό ροζέ από Αγιωργίτικο, Syrah και Grenache Noir σε ίσες αναλογίες. «Δεν είναι ένα ροζέ απεριτίφ, αλλά ένα κρασί για φαγητό, ένα vin de bouche», με ενημερώνει με τα σπασμένα Ελληνικά της η Elsa. «Στρογγυλό, πλούσιο, με αρώματα γκρέιπφρουτ και μικρών λευκών λουλουδιών και τους 13,2 αλκoολικούς βαθμούς να δένουν αρμονικά και θετικά με το σύνολο».

 

Το δεύτερο κρασί που δοκιμάζουμε είναι ένα collector’s item των 1.800 φιαλών! Παλιές Ρίζες 2013. «Είχα εντοπίσει ένα σπάνιο αμπέλι με αυτόρριζα κλήματα στη Νεμέα και στο πρόσωπο του Κύρου βρήκα τον κατάλληλο παρτενέρ για να προχωρήσω σε μια διαφορετική προσέγγιση στο Αγιωργίτικο», εξηγεί ο Πάνος. «Θα κυκλοφορεί μόνο όταν είναι τέλειο», τονίζει από την πλευρά της η Elsa, σερβίροντας στα ποτήρια μας το σκουροκόκκινο, βαθιά αρωματικό, με προκλητικό φρούτο Αγιωργίτικο, που ωριμάζει για 12 μήνες σε βαρέλια 400 λίτρων από την ορεινή Αυστρία.

 

Συνεχίζουμε με την κορωνίδα του οινοποιείου, το περίφημο La Tour Melas 2012. Με 58% Cabernet Franc, 42% Merlot, 23 μήνες ωρίμαση σε βαρέλι και λιγότερο από 100 ml θειώδες ανά λίτρο - αναλογία που θα του επέτρεπε να φέρει την ετικέτα του την ένδειξη «βιολογικό». Εδώ υπάρχει μια αρμονική συνύπαρξη των ποικιλιών που, κατά την Elsa Picard, είναι όπως σε ένα ευτυχισμένο ανδρόγυνο: «Το Cabernet Franc είναι ο άντρας και το Merlot η γυναίκα. Πρέπει να είναι μαζί για να κάνουν θαύματα!».

 

Για τον Πάνο Ζουμπούλη, «το κυριότερο σε ένα κρασί είναι η ακριβής αμπελουργία, που αρχίζει από το κλάδεμα. Για να σας δώσω να καταλάβετε, το μάτι του κλήματος που έχουμε επιλέξει να κάνει σταφύλι το 2015 πρέπει να βλέπει τον ήλιο τον Ιούλιο του 2014! Στον Πύργο Μελά έχουμε περίφημους συνεργάτες και στο αμπέλι, και στο οινοποιείο. Παλεύουμε με τη ζέστη και την ωρίμαση. Η Elsa κάνει 3 - 5 τρύγους προκειμένου να έχει το καλύτερο σταφύλι στην καλύτερη στιγμή. Εχουμε και την απειλή του λίβα που έρχεται από το βουνό και τα καίει όλα. Τότε, τα όπλα της βιοδυναμικής καλλιέργειάς μας βοηθούν. “Ηρεμούμε” τα αμπέλια μας όταν στρεσάρονται πολύ. Τα ραντίζουμε με... χαμομήλι και ξαναβρίσκουν την ηρεμία τους»!

 

Η τελευταία ετικέτα του κτήματος, το Cyrus one, δοκιμάστηκε στο δείπνο με τυριά, ψητά λουκάνικα και σαλάτες και μας απέδειξε για μία ακόμη φορά πως η ποιότητα δεν είναι θέμα τιμής, αλλά φιλοσοφίας!

 

Κτήματα όπως το La Τour Melas -και κρασιά όπως αυτά που παράγει- κερδίζουν το στοίχημα. Και αποτελούν παράδειγμα για κάθε δραστηριότητα σε αυτήν τη χώρα. Μπορούμε να είμαστε πολύ καλοί, αρκεί να επενδύσουμε στην ποιότητα, στη συνέπεια, στη γνώση...

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ