Βασίλης Παπαγιαννάκος, με πίστη στο Σαββατιανό

{
Φωτογραφίες ΆΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
}

Ο ρηξικέλευθος παραγωγός έδωσε νέα πνοή στην επί δεκαετίες παραγνωρισμένη ποικιλία του αττικού αμπελώνα.

«Το δωμάτιό μου απείχε 6 μ. από το πιεστήριο και πλημμύριζε από μυρωδιές φρεσκοκομμένων σταφυλιών που ξεφορτώνονταν στην αυλή και μούστου. Στο υπόγειο είχαμε 250 βαρέλια των 1.200 lt και εκεί στήναμε παιχνίδια. Η μόνη χρονιά στη ζωή μου που έχασα τρύγο ήταν το 1984, όταν πήγα για μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Τότε συνειδητοποίησα πόσο μου λείπει η μαγεία του κρασιού και ορκίστηκα να μην την ξαναχάσω». Με τις αναμνήσεις από το πατρικό σπίτι στο Μαρκόπουλο ξεκινά την κουβέντα ο Βασίλης Παπαγιαννάκος. Σ’ αυτό εξακολουθεί να μένει, το οινοποιείο όμως το 2007 κτίστηκε στη θέση Καλογέρι. Είναι το πρώτο βιοκλιματικό στην Ελλάδα, απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, βραβευμένο από το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

 

«Ο πατέρας μου, όπως και ο παππούς μου, ήταν “κρασάδες”. Είχαμε πελάτες σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά. Δίναμε και στα φημισμένα “Δειλινά”, που ήταν μαγαζί πολυτελείας. Ο κόσμος τότε πήγαινε από την Κηφισιά στη Νίκαια, αν υπήρχε φήμη για καλό κρασί. Ο πατέρας μέχρι το 1975 έφτιαχνε μόνο ρετσίνα από Σαββατιανό. Μάλιστα, πιτσιρικάς έκανα την παρέμβασή μου, προτείνοντας να βάζουμε λιγότερη ρητίνη. Γύρω στο ’80 κάναμε και αρετσίνωτο», θυμάται ο οινοποιός.

 

Σαββατιανό και... wine bullying

 

Το 1990, βλέποντας τα αποτελέσματα οινοποίησης Σαββατιανού με διαβροχή σε ανοξείδωτες δεξαμενές, του ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι. Εκσυγχρόνισε το οινοποιείο με δεξαμενές ελεγχόμενης ζύμωσης, αυτόματο πιεστήριο και ανέδειξε τον φρουτώδη χαρακτήρα, το πλούσιο σώμα και την ισορροπημένη οξύτητα της ποικιλίας. «Οι ταβέρνες ζητούσαν υψηλόβαθμα κρασιά και γι’ αυτό τρυγούσαμε μετά του Σταυρού, υπερώριμα σταφύλια, για ν’ ανεβάσουν βαθμούς. Οταν καταργήσαμε τέτοιες πρακτικές, αναδείχθηκε ο αρωματικός χαρακτήρας της ποικιλίας», εξηγεί ο κ. Παπαγιαννάκος και προσθέτει μια οδυνηρή εμπειρία του: «Το ’96 έβγαλα περιχαρής το Σαββατιανό με το κοκοράκι στην ετικέτα. Επεσαν όλοι πάνω μου να σβήσω τη λέξη “Σαββατιανό”, γιατί αλλιώς δεν θα πούλαγε. Επί 10 χρόνια δεν πούλαγα όσο θα έπρεπε, αλλά χαίρομαι που επέμεινα. Μου πρόσφερε τόσα βραβεία, όπως και το Σαββατιανό βαρέλι που έβγαλα αργότερα». Επέμεινε και στην παραγωγή ρετσίνας, ενός ωραίου προϊόντος που λοιδορήθηκε, όπως λέει. Σήμερα παράγει 20.000 φιάλες κεχριμπαρένιας ρετσίνας, που πωλούνται κυρίως στο εξωτερικό.

 

image

 

Κρασί παγκόσμιας κλάσης

 

Μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσε η αντίληψη ότι τα ελληνικά λευκά κρασιά δεν παλαιώνουν. Το 2002 ο Βασίλης Παπαγιαννάκος άνοιξε ένα Σαββατιανό του 1997, ξεχασμένο σε σπίτι γείτονα. Η θαυμάσια αντοχή του κρασιού τον έβαλε σε σκέψεις. Το ίδιο και ένα ακόμη γεγονός: «Το 2007 στο Λονδίνο ο ΜW Mark Savage έφερε μια φιάλη μου του 2000. Με έπιασε τρέμουλο. Δεν κρατούσα παλιές χρονιές και δεν ήξερα πώς θα είναι. Το αποτέλεσμα μας άφησε έκπληκτους και τότε ο δικός μας MW Κ. Λαζαράκης μού είπε: “Δεν πρέπει να πουλάς την ίδια χρονιά, αλλά μετά από 5 χρόνια”. Το 2008 κράτησα το Σαββατιανό δεξαμενής σε φιάλες και από τότε έχω πάντα μια ποσότητα από περασμένες χρονιές, για να δείχνω πόσο φανταστικά εξελίσσονται τα κρασιά».

 

Τα επόμενα χρόνια δικαιώθηκε με σχόλια σημαντικών οινοκριτικών, όπως η Tara Q. Τhomas, που πέρυσι σε κάθετη δοκιμή έγραψε ότι «το 1998 και το 2000 είναι εκπληκτικά κρασιά, παγκόσμιας κλάσης». Η Suzan Kostrzewa του Wine Enthusiast χαρακτήρισε το Σαββατιανό την ελληνική ποικιλία με τις μεγαλύτερες δυνατότητες παλαίωσης. Ενώ τον Ιούνιο ο Greg Lambrecht, δημιουργός του coravin, παρουσίασε σε σομελιέ της Ν. Υόρκης το Σαββατιανό βαρέλι ανάμεσα σε διάσημες Βουργουνδίες και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Το Σαββατιανό έσκισε».

 

Παράλληλα με τον «βασιλιά» Σαββατιανό, ο οινοποιός διαπίστωσε ότι και άλλες ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά, εξελίσσονται καλά στο χρόνο. «Είναι η γη της Αττικής που έχει αυτήν τη δυνατότητα. Το βλέπω και στο Ασύρτικο. Γι’ αυτό το Ασύρτικο δεξαμενής του 2014 θα το βγάλω το 2016, αν και εμφιάλωσα Ιανουάριο του ’15. Βέβαια, έχουν προηγηθεί 4 χρόνια δοκιμαστικών οινοποιήσεων για να φτάσω σ’ αυτή την απόφαση. Είναι μοναδικό το κρασί που παίρνεις από μια φιάλη χωρίς παλαίωση σε 2 - 3 χρόνια», εξηγεί ο κ. Παπαγιαννάκος. Θέλει, μάλιστα, να μυήσει το κοινό στον γοητευτικό κόσμο της παλαίωσης, ανοίγοντας στο οινοποιείο παλιότερες χρονιές προς δοκιμή.

 

image

 

Το μέλλον του αττικού αμπελώνα

 

Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος μιλάει παθιασμένα για τον αττικό αμπελώνα, που διαθέτει αυθεντικότητα, μοναδικότητα και μακρά ιστορία. Ληνοί του 5ου αι. π.Χ. έχουν ανασκαφεί κοντά στο οινοποιείο του. Η ηλιοφάνεια -300 μέρες το χρόνο-, τα φτωχά, ασβεστολιθικά εδάφη, οι ήπιοι χειμώνες, η αναζωογονητική θαλάσσια αύρα, η μεγάλη ηλικία των πρέμνων και οι ήπιες συνθήκες καλλιέργειας, καθώς τα αμπέλια δεν χρειάζονται πότισμα ή ραντίσματα, είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα του αττικού αμπελώνα. «Το καλό κρασί δεν έχει συνταγή. Κάθε χρόνο πρέπει να το ονειρεύεσαι. Εχεις συνέταιρο τη φύση, την υπακούς και προσδοκάς. Ο πατέρας μου μου πέρασε την πίστη στον αμπελώνα αυτό. Είναι κρίμα μια τέτοια πρώτη ύλη να πηγαίνει για κρασιά μαζικής κατανάλωσης», λέει ο οινοποιός.

 

Είναι περήφανος και για το Wines of Athens, την ομάδα που δημιούργησαν μαζί με τους Μυλωνά, Κοκοτού, Μάρκου και Α. Φράγκου για την προώθηση του Σαββατιανού και την ανάδειξη του αμπελώνα της Αττικής. «Είναι αμπελουργοί - οινοποιοί με κοινό όραμα και πίστη στο δρόμο της ποιότητας. Η Αττική θα βγάλει μεγάλα κρασιά, θα έχει αναγνώριση, γιατί είναι οινοπέδιο με τρομερή σφραγίδα», προσθέτει και αγκαλιάζει με το βλέμμα τα απαλά λοφάκια με τους αμπελώνες, τις συκιές και τις ελιές της λατρεμένης του γης.

 

image

 

Τα κρασιά του οινοποιείου:

 

Σαββατιανό / Σαββατιανό / ΠΓΕ Μαρκόπουλο / Αλκοόλ: 12%

Η κλασική ετικέτα του κτήματος που συνοδεύει κάθε πιάτο της ελληνικής κουζίνας και έχει αδυναμία στα τηγανητά ψάρια. Τιμή: 7 €

 

Αγιωρίτικο, Cabernet Sauvignon / Aγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon / ΠΓΕ Πελοπόννησος / Αλκοόλ: 12%

Ευχάριστο κρασί για το καθημερινό τραπέζι, σε καλή τιμή, που συνοδεύει κρέας και τυριά. Τιμή: 7,80 €

 

Σαββατιανό βαρέλι / Σαββατιανό / ΠΓΕ Μαρκόπουλο / Αλκοόλ: 12%

Παλαιώνει για 6 μήνες σε καινούργια, δρύινα βαρέλια, με δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 5 χρόνια. Ιδανικό με όστρακα, ψάρια ή λευκά κρέατα. Τιμή: 12 €

 

Ρετσίνα / Σαββατιανό / Ονομασία προέλευσης κατα παράδοση / Αλκοόλ: 12%

Premium Ρετσίνα με φινέτσα και απαλά αρώματα πεύκου και λεμονιού, που μπορεί να συνδυαστεί με κάθε είδους μεζέ. Τιμή: 5,70 €

 

Καλογέρι / Μαλαγουζιά / ΠΓΕ Αττική / Αλκοόλ: 12%

Πιάτα θαλασσινών και ψαριών τής ταιριάζουν θαυμάσια, αλλά και οι φρουτοσαλάτες βοηθάνε να αναδειχθεί ο αρωματικός της χαρακτήρας. Τιμή: 9,70 €

 

Μελιας οίνος γλυκύς / Μαλαγουζιά / ΠΓΕ Αττική / Αλκοόλ: 13%

Το 40% του μούστου συμπυκνώνεται με βρασμό, σύμφωνα με μια παραδοσιακή μέθοδο της Αττικής, και προστίθεται σε μικρές ποσότητες στο υπόλοιπο 60% που ζυμώνει. Συνοδεύει φρούτα, τάρτες, ελαφρά γλυκά. Τιμή: 18 €

 

 
Οινοποιείο Παπαγιαννάκου Πούσι-Καλογέρι, Μαρκόπουλο Αττικής, 19003 Τηλ. 22990-25.206, www.papagiannakos.gr
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ