Gentilini: Η Ρομπόλα του μέλλοντος

{
Φωτογραφίες ΆΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
}

Η Μαριάννα Κοσμετάτου και ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος μάς μιλούν για τη νέα εποχή του ιστορικού οινοποιείου της Κεφαλονιάς.

Το να ακολουθείς τον Πέτρο Μαρκαντωνάτο μια συνηθισμένη μέρα στο οινοποιείο της Κεφαλονιάς είναι σαν να περνάς πίστες ηλεκτρονικού παιχνιδιού με απίστευτη ταχύτητα. Από το εργαστήριο και τις αναλύσεις των δειγμάτων βρίσκεται στις δεξαμενές για δοκιμή, σκαρφαλώνει στα βαρέλια για έλεγχο, δίνει τηλεφωνικώς εντολές για τα αμπέλια, τσεκάρει την παραγγελία για το εξωτερικό, βγάζει φωτογραφίες και χειρίζεται μηνύματα και Facebook με ταχύτητα πιτσιρικά.

 

Η χαρισματική προσωπικότητά του μαζί με τη γήινη δύναμη της γυναίκας του, Μαριάννας Κοσμετάτου, έδωσαν ώθηση στο οινοποιείο Gentilini. Oι δυο τους χρειάστηκε να κολυμπήσουν στα βαθιά το 1997, όταν ο Σπύρος Κοσμετάτος τούς παρέδωσε την επιχείρηση. Η επιλογή τους να αφουγκραστούν την αγορά, να επανασχεδιάσουν τα προϊόντα και να αναθεωρήσουν τακτικές πωλήσεων απέδωσε γρήγορα. Ο Κοσμετάτος άφησε χώρο στις πρωτοβουλίες τους και από το 2002 το Gentilini είναι και επίσημα στα χέρια τους.

 

Οι αλλαγές ήταν ριζοσπαστικές. Ξήλωσαν τους παλιούς αμπελώνες με Chardonnay και Sauvignon, δίνοντας θέση στη Μαυροδάφνη και στο Μοσχάτο Κεφαλονιάς. Ολα τα κέρδη επενδύθηκαν στο οινοποιείο. Ηρθαν νέοι οινολόγοι. Αυξήθηκαν οι αμπελώνες, δίνοντας βάρος στις γηγενείς ποικιλίες και κυρίως στη Ρομπόλα. Οι αμπελώνες είναι βιολογικοί, καθαρά για ηθικούς λόγους, όπως λένε, και όχι εμπορικούς.

 

image

 

Η Ρομπόλα στα άκρα

 

«Εχουμε επενδύσει πολύ στα αμπέλια μας. Οι φυτεύσεις της Ρομπόλας είναι πυκνές, σε απότομες πλαγιές -και επειδή κοιτάμε 50 χρόνια μπροστά-, ακόμη και με πρόβλεψη για άρδευση. Θέλουμε να εξελίξουμε την ποικιλία, να τη φτάσουμε στα άκρα, γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητές της», λέει ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος. Γι’ αυτόν το λόγο συνεργάστηκαν με το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Κεφαλονιάς για την απομόνωση γηγενών ζυμών και την ταυτοποίησή τους. Ακολούθησαν μικροοινοποιήσεις με αυτές. Ετσι δημιουργήθηκε η Cellar Selection και το 2014 η Ρομπόλα Wild Ferment. Ολα αυτά είναι πολύ κοντά στα οράματα του Σπύρου Κοσμετάτου, που όταν ξεκίνησε το Gentilini το 1984 ήταν από τους μεγάλους πρωτοπόρους του ελληνικού οίνου. Τα κρασιά του ήταν «πέραν του κοινού γούστου», σε μια αγορά που τότε ήταν ανώριμη να τα δεχτεί.

 

Τη δεύτερη γενιά Gentilini απασχόλησε και ένα ακόμη σημαντικό θέμα, ο τύπος φελλού. «Δοκιμάσαμε φελλό συνθετικό, φυσικό και stelvin, το βιδωτό πώμα. Στη Ρομπόλα ταιριάζει το stelvin, γιατί διατηρεί τα φυσικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας για 2 - 3 χρόνια, ενώ με το φελλό διακρίναμε κόπωση. Το πώμα αυτό, όμως, δεν επιτρέπεται σε κρασιά ΠΟΠ όπως είναι η Ρομπόλα μας. Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει, γιατί η αγορά του εξωτερικού ζητάει το stelvin. Πρέπει να... συνέλθουμε κάποτε ως χώρα», τονίζει με κεφαλονίτικο πάθος ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος.

 

Στόχος του Gentilini είναι να προσφέρει στον καταναλωτή άριστο κρασί. Ετσι πήραν τη γενναία απόφαση να «υποβαθμίσουν» τη Ρομπόλα κυκλοφορώντας τη με βιδωτό πώμα, όχι πια σαν ΠΟΠ, αλλά σαν απλό επιτραπέζιο οίνο. Το 70% της Ρομπόλας πλέον εμφιαλώνεται με stelvin.

 

Τα πειράματα συνεχίζονται και με τη Μαυροδάφνη, τη δεύτερη μεγάλη δύναμη της Κεφαλονιάς. Η απομόνωση των γηγενών ζυμών είναι στο πρόγραμμα και γίνονται τουλάχιστον 2 - 3 πειράματα κάθε χρόνο. Σκοπός είναι τα premium κρασιά του οινοποιείου να βασιστούν στις δύο αυτές ποικιλίες.

 

Ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος σπούδασε Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία στο RMIT της Μελβούρνης και πήρε Master στην τεχνολογία των ζυμών στην Αγγλία. Επομένως, ο χώρος του εργαστηρίου τού είναι απόλυτα οικείος. Ηδη βρίσκονται μπροστά του 8 διαφορετικά δείγματα Μαυροδάφνης προς δοκιμή.

 

«Αν δεν πειραματίζεσαι, μένεις στάσιμος. Ακόμη και αρνητικό να είναι το αποτέλεσμα, μετατρέπεται σε θετικό γιατί κάτι μαθαίνεις. Ετσι, κάνεις το προϊόν σου πιο σταθερό αλλά και πιο συναρπαστικό κάθε χρόνο. Τα μικρά οινοποιεία είναι πολύ σημαντικό να πειραματίζονται και να εξελίσσουν τις τεχνικές τους. Στην κρίση οι περισσότεροι συρρικνώθηκαν. Εμείς επενδύσαμε σε εκσυγχρονισμό και αυξήσαμε την παραγωγή, γιατί υπήρχε ζήτηση», εξηγεί.

 

image

 

Η dream team του Gentilini

 

Ο Πέτρος, πέρα από τα κρασιά, είναι περήφανος και για τους συνεργάτες του. Σχεδόν πάντα μιλάει με το «εμείς» και η ομάδα είναι ετοιμοπόλεμη για ριζοσπαστικές πρακτικές. Ο Αλέξανδρος Δούκας είναι ο οινολόγος του κτήματος, ο Γρηγόρης Βρεττός σύμβουλος, ο Γιώργος Κουκουβίνος ο τεχνικός του οινοποιείου και ο Χρήστος Αντζουλάτος βασικός συνεργάτης αμπελουργός.

 

Αλλά η μεγάλη αδυναμία όλων είναι ο αεικίνητος κυρ Θανάσης Τσάσης, 92 ετών, ιδιοκτήτης των παλαιότερων αμπελιών Ρομπόλας. Με τον κυρ Θανάση συνεργάζονται πολλά χρόνια και όλοι τον θαυμάζουν γιατί στα αμπέλια του τρέχει σαν παλικαράκι.

 

Φυσικά, αν δεν υπήρχε από πίσω ο συντονισμός και το οργανωτικό μυαλό της Μαριάννας Κοσμετάτου, τα αγόρια «θα τα τίναζαν όλα στον αέρα», όπως παραδέχεται η ομάδα γελώντας.

 

image

 

Κεφαλονιά και εξωστρέφεια

 

«Οι εξαγωγές είναι σημαντικό κομμάτι μας. Είμαστε εξωστρεφείς, θέλουμε να δείξουμε τι παράγει η Κεφαλονιά. Στοχεύουμε στον οινοτουρισμό. Μάλιστα, κατά τα πρότυπα της Τοσκάνης, παράγουμε το δικό μας ελαιόλαδο και ξίδι», λέει ο Π. Μαρκαντωνάτος. Παραδέχεται, όμως, ότι η Κεφαλονιά έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, παρά τις 3 ζώνες ΠΟΠ που διαθέτει. Χρειάζεται δικτύωση των οινοποιών του νησιού για την ανάδειξη των ποικιλιών και την εκμετάλλευση του οινοτουρισμού και, κλείνοντας, προσθέτει: «Είμαστε ιδιόμορφη περιοχή, με πλούτο και δυνατότητες. Θα μπορούσαμε να είμαστε η νέα Σαντορίνη, μια εξευγενισμένη Σαντορίνη».

 

Μπορείτε να δείτε όλα τα κρασία του οινοποιείου εδώ.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ