6 ανερχόμενα οινοποιεία στη Νεμέα

{
}

Η Νεμέα και τα κρασιά της παγιώθηκαν στην αγορά και στη συνείδηση του ελληνικού κοινού χάρη στις πολύ αξιόλογες προσπάθειες των οινοποιών της, οι οποίοι εδώ και δύο δεκαετίες παράγουν ετικέτες που σέβονται και υπηρετούν σωστά το Αγιωργίτικο αλλά και την ιστορία της περιοχής. 

Σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επόμενη γενιά των οινοποιείων της ζώνης, η οποία έχει αναλάβει να συνεχίσει τη δυναμική πορεία των κρασιών της στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Ανάμεσά τους βρίσκουμε οινοποιεία και κτήματα των οποίων την πορεία παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

 

Οινοποιείο Μητραβέλα

 

Μπορεί η οικογένεια να έχει παράδοση στο κρασί της Νεμέας, ωστόσο ο Κώστας Μητραβέλας, ο οποίος βρίσκεται εδώ και χρόνια στο τιμόνι της επιχείρησης, την ανέδειξε μέσα από τη σοβαρή του δουλειά στο αμπέλι και το οινοποιείο. Ο ίδιος έχει στο βιογραφικό του σημαντικές καινοτομίες, όπως η παραγωγή φρέσκου κρασιού από Αγιωργίτικο, χωρίς ωρίμαση σε δρύινο βαρέλι, για πιο ευέλικτη χρήση στο ποτήρι και το τραπέζι.

 

Κτήμα Μπαραφάκα

 

Πρόκειται για δημιούργημα του 40χρονου Χρήστου Μπαραφάκα, συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης. Η πρώτη οινοποίηση του Κτήματος έγινε το 2002. Το Κτήμα Μπαραφάκα, αξιοποιώντας τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων της οικογένειας, παρουσιάζει στην αγορά τη δική του, σύγχρονη προσέγγιση στο κρασί της Νεμέας, ενώ επιδίδεται με επιτυχία και στην παραγωγή πολυποικιλιακών κρασιών με βάση το Αγιωργίτικο.

 

Κτήμα Ράπτη

 

Κτίζοντας πάνω στην επιτυχημένη πορεία του πατέρα της, η Ελένη Ράπτη δημιούργησε το επισκέψιμο οινοποιείο της στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το Κτήμα παράγει μεγάλη γκάμα κρασιών, μονοποικιλιακών και χαρμάνια ελληνικών και διεθνών ποικιλιών, με ένα στυλ που χαρακτηρίζεται από τη φινέτσα και τη θηλυκή «πινελιά» της ιδιοκτήτριας.

 

Κτήμα Πυργάκη

 

Ιδρύθηκε το 1999 στην περιοχή Ασπρόκαμπος, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 800 μέτρα. Ο ιδιοκτήτης του, Κωνσταντίνος Πυργάκης, διακρίνεται για τη δημιουργία ιδιαίτερων κρασιών, που εκφράζουν τόσο το μοναδικό terroir της περιοχής του όσο και τις προσωπικές του οινικές αναζητήσεις. Η ευρεία γκάμα κρασιών που παράγει το Κτήμα έχει βραβευτεί επανειλημμένα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κρασιά του από ξεχωριστές διεθνείς ποικιλίες, όπως το Tannat και το Petit Verdot.

 

Κτήμα Γκόφα

 

Η «νέα αρχή» του κτήματος τοποθετείται το 1998, όταν ο Κωνσταντίνος Γκόφας εισάγει νέες, διεθνείς ποικιλίες, που θα εμφιαλώσει είτε μονοποικιλιακά είτε σε «χαρμάνια», ενώ συνεχίζει να δίνει έμφαση στην καλλιέργεια και την οινοποίηση του Αγιωργίτικου. Σήμερα ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής του εξάγεται στην Ευρώπη και την Αμερική.

 

Κτήμα Ιερόπουλου

 

Είναι η πλέον πρόσφατη προσθήκη στο σκηνικό της Νεμέας, στα προικισμένα εδάφη της Τούρμπιζας. Με τον σύγχρονο εξοπλισμό η μπουτίκ μονάδα ήδη έχει δημιουργήσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Το premium Αγιωργίτικο που ακούει στο όνομα Δαίμων εντυπωσιάζει με την κομψότητα και την αρμονία του. Η ομάδα του κτήματος θεωρεί το χρόνο σύμμαχο στην προσπάθειά της και έτσι ο Δαίμων από την εσοδεία του 2013 θα διατεθεί στις αρχές του 2016. Πάντως, αν και ακόμα βρίσκεται στο ξεκίνημά της, η προσπάθεια του Κτήματος Ιερόπουλου σίγουρα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις.

 

Διαβάστε επίσης: Nεμέα: Με τις ρίζες στην ιστορίαΗ Νεμέα σε 10 ποτήριαΜε προορισμό τη Νεμέα

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ