Η συντροφιά του φθινοπώρου

{
}

Στην πόλη του Πόρτο, στην όμορφη κοιλάδα του ποταμού Ντούρο, παράγεται ένα κρασί που μπαίνει στα ποτήρια μας μόλις ο καιρός αρχίζει να χαλάει.

Το Port είναι μια υπέροχη οινική απόκλιση! Αρχίζει τη ζωή του όπως ακριβώς και τα άλλα κρασιά. Σταφύλια από τις ποικιλίες Τουρίγκα και Τίντα, καλλιεργημένες στα ορεινά αμπελοτόπια, τρυγιούνται και πατιούνται τις περισσότερες φορές ακόμα και τώρα, παραδοσιακά, με τα πόδια, στα ξύλινα ή τσιμεντένια πατητήρια, τις lagares.

 

Η ζύμωση αρχίζει… Και αν όλα ακολουθούσαν την πεπατημένη, οι ζωηροί χυμοί θα εξελίσσονταν σε ένα κόκκινο ξηρό κρασί. Oμως, κάπου στη μέση της διαδικασίας ο μισοζυμωμένος μούστος, γεμάτος αρώματα και σάκχαρα, μεταφέρεται σε ξύλινες δεξαμενές που περιέχουν ένα παγωμένο μπράντι· αγουαρδιέντε το λένε στο Πόρτο, σε αναλογία 1 μπράντι/4 μούστος. Η απότομη άνοδος των αλκοολικών βαθμών από το 9% στο 16% σκοτώνει τις ζύμες, ενώ το κρασί παραμένει γλυκό από τα πρωτογενή του σάκχαρα. Το αποτέλεσμα, με την προϋπόθεση τα αμπέλια να έχουν βαθιά τις ρίζες τους στα σχιστολιθικά εδάφη της κοιλάδας του Ντούρο, είναι το Port.

 

Το Port είναι κρασί που μπαίνει στα ποτήρια μας μόλις ο καιρός αρχίζει να χαλάει. Θέλει ψύχρα, φθινοπωρινή ατμόσφαιρα και διάθεση για κουβέντα. Θα το σερβίρουμε ως απεριτίφ είτε μετά το γεύμα συνοδεύοντας γλυκά με πικρή σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς. Δεν είναι κρασί φαγητού και, αν θέλετε σώνει και καλά να το σερβίρετε στο τραπέζι, βάλτε το δίπλα σε ένα πλατό με μπλε μαλακά τυριά (γκοργκοντζόλα, ροκφόρ κ.λπ.).

 

Ποιο Port να διαλέξω;

 

Ruby Port: φρουτώδες και απλό για καθημερινή κατανάλωση. Θα το χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε μια σάλτσα, ένα κέικ, για να φτιάξετε ένα δροσιστικό κοκτέιλ.

 

Tawny Port: 10, 20, 30, 40 ετών. Οσο παλαιώνει το Πορτ, τόσο τα αρώματά του εξελίσσονται προσφέροντας αξέχαστες γευστικές απολαύσεις.

 

Vintage Port: που προέρχονται από χρονιές που ο τρύγος ήταν εξαιρετικός! Ετσι όπως γίνεται και στις σαμπάνιες. Ιδιαίτερα κρασιά, με το στίγμα της μοναδικότητας στα χαρακτηριστικά του. Πολύ δημοφιλές στην Πορτογαλία είναι και το λευκό Port ξηρό ή ημίξηρο, που πίνεται με πάγο και σόδα ή τόνικ.

 

Τα περισσότερα Port που πωλούνται στην αγορά είναι έτοιμα για κατανάλωση και δεν θα ωφεληθούν άλλο από το πέρασμα του χρόνου.

 

Αναζητήστε στις ενημερωμένες κάβες φιάλες από τα brand: Noval, Sandeman, Fonseca, Graham’s, Taylor’s.

 

Το Glamorous Port (συνταγή για κοκτέιλ)

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ