Γουμένισσα: Το Ξινόμαυρο παντρεύεται με τη Νεγκόσκα

{
Φωτογραφίες ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
}

Εκφραστικά πλούσια κόκκινα κρασιά, με αρώματα δαμάσκηνου, ντομάτας, βοτάνων, καπνού, από μία από τις μικρότερες αμπελοοινικές ζώνες της Ελλάδας.

Οι πλανόδιοι οργανοπαίκτες με τα πνευστά και τα κρουστά που αποτελούν τις ονομαστές μπάντες των χάλκινων της Γουμένισσας προσφέρουν τα καλύτερα ακούσματα (κάτι ανάμεσα σε δημοτικά και τζαζ) για να απολαύσει κανείς το τοπικό κρασί με Ονομασία Προέλευσης, που προέρχεται από το μακεδονίτικο Ξινόμαυρο και την τοπική Νεγκόσκα.

 

Η αμπελοοινική ζώνη της Γουμένισσας με τα ομώνυμα ΠΟΠ κρασιά είναι μία από τις μικρότερες ζώνες, που θεσμοθετήθηκε το 1979. Πρόκειται για μια ιδιαίτερου κάλλους περιοχή, στους πρόποδες του πανέμορφου δασωμένου Πάικου και γύρω από την κωμόπολη Γουμένισσα, με τα υπέροχα διατηρητέα κτίρια, τα πλατάνια, τις πηγές, τις όμορφες πλατείες και τις «νόστιμες» ταβέρνες.

 

Στα αμπέλια της θα βρούμε καταπληκτικούς Ροδίτες αλλά και διεθνείς ποικιλίες που έχουν εγκλιματιστεί για τα καλά στο Κιλκίς. Ομως, τα λιγοστά οινοποιεία της ζώνης, το καθένα με το δικό του στυλ, δίνουν προτεραιότητα και βάρος στην Ξινόμαυρη... ορχήστρα με πρώτο βιολί τη Νεγκόσκα!

 

Ολα τα οινοποιεία έχουν τη δική τους προσωπικότητα: ξύλινα πατώματα και δεξαμενές με τοπικά γυναικεία ονόματα στον Μπουτάρη, επιμονή στις βιοδυναμικές πρακτικές από τους αδελφούς Τάτση, κλασικότητα και χαμηλοί τόνοι από τον Χρήστο Αϊδαρίνη, το σύγχρονο πρόσωπο της Γουμένισσας στο μπουτίκ οινοποιείο Χατζηβαρύτη.

 

Οι οίνοι ΠΟΠ Γουμένισσα είναι εκφραστικά πλούσια κόκκινα κρασιά, με αρώματα δαμάσκηνου, ντομάτας, βοτάνων, καπνού. Ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια, έχουν αντοχές στον χρόνο και συνοδεύουν μαγειρεμένα κρέατα με πλούσιες μπαχαρένιες σάλτσες, τοπικές σπεσιαλιτέ, κίτρινα τυριά.

 

Επιλογές από την παραγωγή των οινοποιείων της Γουμένισσας.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ